Annons

Sysslolöshet inte vägen ut ur krisen

DEBATT. Trots rekordlåg sysselsättning är det fortsatt svårt att rekrytera på grund av permitteringsreglerna. Vi håller på att sprida bidragsberoende till breda folklager. Nu måste vi tillbaka till arbetslinjen och mer långsiktig stimulans av företagen, skriver Hellen Wohlin Lidgard, entreprenör och tech-investerare.

PASSIVITET. Vi på god väg att skapa en permanent sysslolöshet för industriarbetare, ingenjörer, ekonomer, marknadsförare och andra grupper som nu ägnar dagarna åt att bygga trall, påta i trädgården och när vädret svänger kolla på Netflix, skriver Hellen Wohlin Lidgard.
PASSIVITET. Vi på god väg att skapa en permanent sysslolöshet för industriarbetare, ingenjörer, ekonomer, marknadsförare och andra grupper som nu ägnar dagarna åt att bygga trall, påta i trädgården och när vädret svänger kolla på Netflix, skriver Hellen Wohlin Lidgard.Foto:Jessica Gow/TT

Ett bedrägligt lugn präglar nuläget. Det är som att många tar för givet att de ekonomiska hjulen ska ta fart när sommar blir höst. Men vårens orderböcker har nu till stor del tömts. Hur ska vi kunna ta ny fart samtidigt som politiken subventionerar sysslolöshet och jagar de som fuskar genom att jobba?

Det är i kriser och stora skiften som helt nya företag startas och nya affärsidéer utvecklas. Sverige ligger väl i framkant vad det gäller digitala lösningar, e-handel, finansiella lösningar och automatiserad covid-vänlig produktion. Det borde vara ett gyllene tillfälle att rycka åt sig ledartröjan och skapa morgondagens lösningar på en ny spelplan.

Men då krävs ett positivt företagsklimat och viljan att våga satsa. I stället är vi på god väg att skapa en permanent sysslolöshet för såväl industriarbetare som ingenjörer, ekonomer, marknadsförare och andra grupper som nu ägnar dagarna åt att bygga trall, påta i trädgården och när vädret svänger kolla på Netflix. Sysselsättningsgraden lutar brant nedåt och kommer snart vara på rekordlåga nivåer. Sverige är relativt unikt i att tro att förbud mot arbete är vägen ur krisen.

I stället för att låta företagens anställda jobba med affärsutveckling och innovation har vi utformat reglerna så att allt arbete under permitteringstiden är fusk, leder till rejäla skadestånd och skapar ett massivt angiverissystem för dessa ”fuskare” som försöker skapa morgondagens affärer.

Hos kunderna är många permitterade och ve den som lyfter luren och diskuterar nya affärer. Staten har nu ökat sina befogenheter för att jaga så kallade fuskare som jobbar för att få företag att överleva trots att de är permitterade.

Nuvarande permitteringsregler gynnar också kraftigt gamla kollektivanslutna industriföretag på bekostnad av yngre snabbväxande företag med avancerade tjänster. Icke-kollektivavtalsanslutna företag måste permittera alla i samma grad, vilket är mycket svårt då verksamhetsdelar går olika bra. Dessutom måste alla konsulter skickas hem innan permitteringsstöd kan användas, vilket slår hårt mot tjänstesektorn.

Reglerna snedvrider konkurrensen och har lett till att äldre och större kollektivanslutna företag dumpar priserna och försöker slå ut, ta över eller rekrytera nyckelpersoner från yngre icke-kollektivavtalsanslutna företag.

Risken är stor att hjulen inte kommer börja snurra utan långsamt saktar in med en utdragen pyspunka. Vi måste nu gå tillbaka till arbetslinjen och mer långsiktig stimulans av företagen, eventuellt med skattelättnader inom innovation som Liberalerna föreslår. Vi kan inte heller hålla alla företag under armarna. Gamla företag måste tillåtas gå under och nya startas. 

Grundtryggheten för svenska medborgare är bland de bästa i världen, så vi har råd att låta gamla företag gå under och nya resa sig som Fågel Fenix ur askan. Under juni ökade antalet nyregistrerade bolag med 35 procent jämfört med samma månad förra året. Hjälp dem nu med att bli framgångsrika. Trots rekordlåg sysselsättning är det fortsatt svårt att rekrytera på grund av permitteringsreglerna. Vi håller på att sprida bidragsberoende till breda folklager.

I ett första steg bör permitteringsreglerna göras likvärdiga och oberoende av kollektivavtal och sedan fasas ut under hösten med ett konkret slutdatum. Det är nödvändigt att personal under hösten tillåtas arbeta med affärsutveckling och innovation på sin permitterade tid för att hjälpa företag ur krisen. Reglerna måste vara enkla och tydliga. Behövs ett ytterligare steg bör stödet riktas till företag som väljer att behålla personal trots temporärt lägre intäkter och göras i förhållande till omsättningsbortfall för att undvika fusk.

Vi måste tillbaka till normal a-kassa och sjukersättning och vi måste hjälpa alla att komma tillbaka i jobb genom att fortsatt stötta företag och genom en mer dynamisk arbetsförmedling. Vi bör dra nytta av att vi är en entreprenöriell nation med hög digital mognad och många som vill satsa pengar i unga företag.

Hellen Wohlin Lidgard

Entreprenör och tech-investerare


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?