ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
EU-valet

Sverige ska med i euron

  • INNE ELLER UTE. Vi är en liten nation i utkanten av kontinenten och vårt välstånd avgöras av utvecklingen i Europa. Tre fjärdedelar av vår handel sker på EU:s inre marknad, som är världens största gränsfria ekonomiska samarbetsområde, skriver Jan Björklund och Karin Karlsbro. Foto: Per Groth/TT, Per Groth

DEBATT. Sveriges vägval är nu om vi ska hänga på och påverka eller om vi ska stå vid sidan om. Liberalerna vill att Sverige går med i EU på riktigt, vi borde vara en del av EU:s inre kärna med ett framtida mål om ett medlemskap i eurozonen, skriver Jan Björklund och Karin Karlsbro. 

Det ekonomiska samarbetet inom Europeiska unionen kan inte överskattas, det är mycket tack vare EU som vi i Sverige har en sådan hög levnadsstandard. Svensk BNP har ökat med runt 50 procent sedan vi blev medlemmar i unionen för cirka 25 år sedan, vilket är en betydligt starkare ökning än de 25 åren dessförinnan.

Vi är en liten nation i utkanten av kontinenten och vårt välstånd avgöras av utvecklingen i Europa. Tre fjärdedelar av vår handel sker på EU:s inre marknad, som är världens största gränsfria ekonomiska samarbetsområde.

Europavalet i maj är ett vägval för Europas framtid som handlar om vi ska minska samarbetet, stå kvar där vi är i dag eller fördjupa det ytterligare. Vi liberaler vill att EU-länderna samarbetar än mer, det är bara så som vi kan lösa de stora samhällsutmaningar som vi har framför oss; jobben, klimatet och säkerheten.

Den högernationalistiska våg som nu sveper över västvärlden har på agendan att få länder att samarbeta mindre och i stället sköta sig själva. Brexit är ett uttryck för denna våg, likaså Trump i USA och Orbán i Ungern. Men det finns krafter som vi gå en annan väg. Macron och Merkel vill fördjupa samarbetet ytterligare så att euroländerna blir än mer integrerade. Sveriges vägval är nu om vi ska hänga på och påverka eller om vi ska stå vid sidan om. Liberalerna vill att Sverige går med i EU på riktigt, vi borde vara en del av EU:s inre kärna med ett framtida mål om ett medlemskap i eurozonen.

En gemensam valuta underlättar för utrikeshandeln eftersom man slipper risker och kostnader förknippade med växelkursförändringar. Svängningarna i valutan skapar osäkerhet för svenska företag eftersom man aldrig kan veta hur mycket en order är värd. Samma valutsvängningar gör också att det blir riskabelt för utländska företag att göra affärer med svenska.

Brexit innebär att den ekonomiska tyngdpunkten i EU kommer att förskjutas ytterligare mot euroländerna. I dagsläget svarar euroländerna för 73 procent av EU:s totala BNP, efter brexit kommer den andelen att vara 86 procent. Den som är med i euron kommer att få större inflytande. Eurons storlek bidrar också till stabilitet. Enligt IMF är euron den näst största reservvalutan efter dollarn. Reservvalutor används ofta i internationella transaktioner och är säkra i orostider.

Den internationella konkurrensen tilltar. Ska länderna i Europa kunna hävda sig mot Kina och Asien och mot Trumps handelskrig så måste vi hålla ihop. Liberalerna vill att Sverige blir en del av eurozonen för jobben och välfärdens skull.

Jan Björklund, partiledare (L)

Karin Karlsbro, kandidat till EU-parlamentet (L)

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer