1515

Sverige måste stoppa EU:s taxonomiförslag

Svensk vattenkraft och svenskt skogsbruk kan komma att klassas som icke hållbart. Det är helt sanslöst och något moderaterna aldrig kan acceptera, skriver Elisabeth Svantesson med flera.

STOPP. Moderaterna vill att Sverige säger nej och kommer att agera för att samla nödvändig majoritet mot förslaget i riksdagen och i EU-parlamentet, skriver Elisabeth Svantesson, Jessica Rosencrantz med flera.
STOPP. Moderaterna vill att Sverige säger nej och kommer att agera för att samla nödvändig majoritet mot förslaget i riksdagen och i EU-parlamentet, skriver Elisabeth Svantesson, Jessica Rosencrantz med flera.

EU-kommissionen presenterade i slutet av april ett förslag om så kallad taxonomi, att klassa investeringar som hållbara och inte hållbara. Att främja en hållbar utveckling är klokt. Kommissionens förslag innebär dock ett stort hot mot svensk vattenkraft och skog samtidigt som svensk kärnkraft är lagd åt sidan. Medlemsländerna och Europaparlamentet har några månader på sig att avgöra om man ska acceptera förslaget eller inte. Moderaterna vill att Sverige säger nej och kommer att agera för att samla nödvändig majoritet mot förslaget i riksdagen och i EU-parlamentet.

EU har under ett par år jobbat med den så kallade taxonomin. Det handlar om att klassa investeringar som hållbara och inte hållbara. Tanken är att det hållbara ska gynnas genom att förtydliga vad som faktiskt är hållbart och därmed locka mer kapital. På pappret är detta helt rimligt. I praktiken har dock funnits stora farhågor för vad detta ska innebära i praktiken. Därför valde också moderaterna som enda parti att rösta nej till taxonomin.

Vi var oroliga för att man inom EU godtyckligt skulle avgöra vad som var hållbart och inte framför att grunda beslut i vetenskap och teknikneutralitet. Vi var oroliga för att politiska hänsyn skulle avgöra framtiden för områden som kärnkraft. Vi var oroliga för att detaljerna skulle innebära att viktiga svenska verksamheter som skogsbruk skulle försvåras eller omöjliggöras.

Dessvärre har vi fått rätt i våra farhågor. Kommissionens förslag är inte teknikneutralt, de frångår forskning, kärnkraft är bortlyft, fossil naturgas på väg att inkluderas som hållbart, samt förslagen kring vatten och skog är så formulerade att svensk vattenkraft och svenskt skogsbruk kan komma att klassas som icke hållbart. Det är helt sanslöst och något moderaterna aldrig kan acceptera.

För att Sverige och Europa ska klara våra miljömål och ekonomiska mål kommer vi att behöva mycket mer ren, fossilfri el. Då behövs kärnkraft och förnybart, då behövs ny teknik och vi behöver nyttja skogens fulla potential. EU-kommissionens förslag hotar nödvändiga investeringar och går i fel riktning.

För att värna svenska intressen behöver 3 åtgärder ske:

1. EU-kommissionens förslag om taxonomi måste stoppas eftersom det är dåligt för Sverige och för svenska företag. Formellt kan förslaget stoppas av en kvalificerad majoritet i ministerrådet eller via en majoritet i EU-parlamentet. 

2. Regeringen måste ta fram en räddningsplan, i händelse av att taxonomiförslaget inte kan stoppas. Och de måste se till att undvika de värsta avarterna och undanröja de största problemen. Ett konkret exempel är att små skogsägare inte ska påtvingas onödigt arbete med klimatplaner, ett annat att vattenkraft som lever upp till svensk vattenlagstiftning självklart ska anses som hållbar.

3. Rädda kärnkraften. EU-kommissionen har sagt att ett framtida förslag kring klassning av kärnkraft kommer. Kommissionen underlagsrapport har slagit fast kärnkraften som hållbar, men motståndet är stort i såväl andra länder som i den svenska regeringen. Det är centralt att kärnkraft klassas som hållbart och regeringen måste bygga allianser med andra länder som exempelvis Frankrike och Finland för att detta ska lyckas.

Moderaterna inleder nu ett arbete för att stoppa EU-kommissionens taxonomiförslag. I EU-parlamentet kommer vi som en del av parlamentets största partigrupp försöka samla en majoritet mot förslaget. I riksdagens finansutskott kommer vi att begära en överläggning med regeringen och försöka samla en majoritet för att stoppa taxonomiförslaget och rädda kärnkraften. Vi noterar att flera andra partier också sett problemen med taxonomin. Nu är det upp till bevis om de andra partierna menar allvar med att värna Sverige och svenska intressen. Vår hand till er är utsträckt!

Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson (M)

Lars Hjälmered, närings-och energipolitisk talesperson (M)

Jessica Polfjärd, Europaparlamentariker (M)

Jessica Rosencrantz, miljö- och klimatpolitisk talesperson (M)

Jessika Roswall, Europapolitisk talesperson (M)

 


Innehåll från HSBAnnons

Digitalisering ökar värdet på fastigheter

Fastigheter må bestå av trä, stål och sten, trots det kan det mesta digitaliseras. Men branschen är konservativ.

– Vi pratar ofta om HSB som en föregångare inom digitalisering, säger Hélène Barnekow, vd på Microsoft Sverige.

Läs mer om hur rätt fastighetsförvaltning gör skillnad 

Även om fastigheter är ohyggligt analoga till sin struktur påverkas även den sektorn av de makrotrender som driver digitaliseringen. Till exempel står fastigheter för en stor del av klimatpåverkan genom både byggnation, drift och renovering, men allt det här kan förändras med hjälp av digitalisering.

– Inom HSB har vi tittat på olika aspekter inom digitalisering i flera år, säger Jesper Josbrant, vd för HSB Affärsstöd, HSB:s egna företag för digitala tjänster.

– För mig är det viktigt att skilja på datorisering och digitalisering. Datorisering är att flytta saker från papper till filer, men digitalisering är att förflytta en hel affär. Det har skett inom film och musik, och det finns mycket vi kan göra även med fastigheter.

Ett exempel är den dagliga skötseln, där fastighetsförvaltare kan spara mycket tid och pengar genom att jobba datadrivet och serva huset när data visar att det faktiskt behövs snarare än vid bestämda tidsintervall. Ett annat är förvaltningen, där HSB undersöker hur man med hjälp av sensorer i fastigheten ska kunna känna av husets behov och därmed optimera långsiktigt underhåll och renovering.

– Samtidigt tittar vi på hur vi med hjälp av data och digitala tjänster ska kunna göra det lättare för våra bostadsrättsföreningars styrelser att enklare förstå fastighetens behov och på så sätt fatta mer informerade beslut som höjer fastighetens värde, säger Jesper Josbrant.

Möjliggör tester och utveckling i en riskfri miljö

Ett av de verktyg som HSB använder för att lära sig mer om digitaliseringens möjligheter är det världsunika HSB Living Lab – forskningshuset i Göteborg där människor bor samtidigt som forskarna utvecklar framtidens hållbara boende.

– Det finns så många smarta och innovativa produkter och tekniker i dag, men steget att testa dem i ett verkligt bostadsbestånd kan vara stort. Där ser vi HSB Living Lab som en frizon, en arena som uppmuntrar och möjliggör tester och utveckling i en riskfri miljö. Här kan vi testa innovationer skarpt i en helt verklig miljö innan vi implementerar dem i våra befintliga fastigheter säger Emma Sarin, projektledare för HSB Living Lab.

HSB Living Lab
HSB Living Lab

En av de saker som digitaliseringen har fört med sig som är aktuell i HSB Living Lab är det faktum att data i dag är högt värderad. Eftersom fastigheter och människorna som bor i dem genererar stora mängder data av olika slag pågår nu en rad olika projekt som jobbar med data för att göra bostäder och fastigheter både smartare och mer hållbara. 

– Det kommer vara spännande att följa utvecklingen kring hur man kommer att dra nytta av detta värdet framåt, säger Emma Sarin.

Digitalisering är mer än bara teknik

Att HSB har kommit långt i sin digitaliseringsresa bekräftas av Hélène Barnekow, vd för Microsoft Sverige och partner till HSB i arbetet med ny teknik.

– Många företag ser fortfarande digitalisering som en it-fråga, men HSB har varit modiga nog att inse att digitalisering inte bara handlar om teknik utan om allt från kultur till organisation till själva affären. 

Fördelen med HSB:s synsätt är att det gör det lättare att fortsätta även när förändringsarbetet blir jobbigt.

– Många organisationer sätter igång med försök till digitalisering men ger upp när det blir jobbigt, förklarar Hélène Barnekow.

– Men Pernilla Bonde, vd för HSB Riksförbund, och hennes ledningsgrupp har stått upp för vad de tror på, kommunicerat väl och varit proaktiva i sitt arbete. Det tror jag är en nyckel till att de har lyckats så väl.

Läs mer om hur rätt fastighetsförvaltning gör skillnad 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?