Hoppa till innehållet

Annons

Sverige måste öka sin digitala suveränitet

När digitala tekniska plattformar för kommunikation kraschar visar det hur sårbara vi är för den tekniska infrastrukturen. Det har blivit uppenbart de senaste två veckorna när jättar som Slack, Facebook, Instagram och Whatsapp kraschat, skriver doktor Fredrik Blix.

VISADE LUCKA. ”Facebook påminde oss i början av veckan – genom att försvinna från nätet i sex timmar – om att vi är sårbara”, skriver doktor och universitetslektor Fredrik Blix.
VISADE LUCKA. ”Facebook påminde oss i början av veckan – genom att försvinna från nätet i sex timmar – om att vi är sårbara”, skriver doktor och universitetslektor Fredrik Blix.Foto: Christine Olsson/TT

Facebook påminde oss i nyligen – genom att försvinna från nätet i sex timmar – om att vi är sårbara. I Sverige råder vi inte ens över de grundläggande delarna som behövs för att upprätthålla den digitala kommunikation som de flesta av oss ser som en del av vår vardag. I Sverige kan vi inte garantera att ens samhällsviktiga tjänster alltid kommer att kunna levereras som avsett eftersom aktörer – företag, myndigheter och politiker – i andra länder med en underskrift och en knapptryckning kan stänga av en del av tjänsterna. I Sverige är vi beroende av omvärlden. Sverige är sårbart digitalt.

Det finns de som tycker att vi ska återta kontrollen och minska sårbarheten genom att vi ska använda svenska eller europeiska it-tjänster, i vart fall inom den offentliga sektorn.

Dessa ”Molntalibaner” motarbetar varje myndighets, regions och kommuns användning av ledande it-tjänster med hänvisning till ofta vantolkade rättsliga krav och ”lämplighet”. Kommunerna har under många år stått och stampat och väntat på svar:

”Får vi eller får vi inte använda de ledande tjänsterna”.

Vissa myndigheter planerar nu slänga ut grundläggande vedertagna verktyg för ordbehandling och samarbete online – för att ersätta dem med förvisso erkänt sämre och osäkrare verktyg, men som är ”Europeiska”. Vad ska allt detta leda till? Sveriges offentliga sektor tar nu en stor kostnad för att bättra på vår digitala suveränitet och minska vår digitala sårbarhet. Men kommer det att ge önskad effekt?

Jag önskar att jag vaknade i morgon och Sverige var basen för ett av de ledande molntjänsteföretagen. Företaget var extremt bra och ingen fick köpa det så att det skulle förbli svenskt. Ägarna tackade nej till alla bud från Kina, Ryssland, USA. Allt för vår digitala suveränitets skull.

Men det var bara en dröm – även Svenska molntjänster som haft som hela sitt fokus att påtala att tjänster ägda utanför EU är olagliga att använda ägs i dag – efter en snabb underskrift – av ägare i ”tredje land” – utanför EU. Det förefaller vara utsiktslöst att öka vår digitala suveränitet genom den inslagna strategin.

Debatten har under ge gångna åren haft en enorm slagsida mot sekretess och rädslan att personuppgifter ska läcka ut till andra länders myndigheter. Det är inte här den stora risken ligger. Det är dags att vi börjar fokusera på en annan del av cybersäkerheten – tillgänglighet. Det är långt viktigare att vi tillser att samhällsviktiga tjänster alltid kan levereras – även om vi har en angripare som vill stänga av dem. Detta gör vi inte genom att sluta oss som land och använda bara ”svenska” tjänster, utan det måste ske genom en rad tekniska, organisatoriska och rättsliga insatser.

Inte minst behöver myndigheter ha teknisk beredskap att snabbt flytta it-drift av viktiga tjänster från en leverantör till en annan. Detta kan i dag mer eller mindre automatiseras genom nya tekniker som molntjänsterna är beskaffade med.

Om Sverige vill bidra till att lägga grunden för en ”svensk”, snabb, ledande, säker och innovativ molnindustri, så är det bra. Men låt inte Sveriges offentliga sektor och deras anställda få ta kostnaden genom att ge dem dåliga alternativ och verktyg. Detta är en strategi och en kostnad som i så fall måste tas på europeisk nivå.

Fredrik Blix

Doktor och universitetslektor i cybersäkerhet vid Institutionen för data- och systemvetenskap, Stockholms universitet

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Innehåll från Ikano BostadAnnons

Därför är föreningslivet så viktigt – för företagen

Tobias Tegnestrand är klubbchef för Rågsveds IF
Tobias Tegnestrand är klubbchef för Rågsveds IF

Risk för medlemsras i fotbollsklubben i tiderna som råder.

Då fick Rågsveds IF hjälp – från det lokala näringslivet.

– Ett fungerande föreningsliv är avgörande för ett välmående bostadsområde, säger Christian Mariager, fastighetschef hos Ikano Bostad.

EXTERN LÄNK: Därför satsar Ikano Bostad på socialt engagemang 

Bollen i luften. Ett myller av barn och unga på varenda gräsyta Hagsätra IP i södra Stockholm kan erbjuda. Med hösten runt hörnet knackar skymningen på – strålkastarna lyser vid middagstid – och sommarvärmens comeback gör fotbollsträningen oväntat behaglig. Dörren till fiket i klubbhuset går i ett.

– Varje vardagskväll ser ut ungefär så här, det är fullt med barn och ungdomar som spelar fotboll. Det ser likadant ut på varenda av de planer i Rågsved och Hagsätra vi har verksamhet på. Eftersom många inte har tillgång till bil är det viktigt att vi finns inom gångavstånd för alla, säger klubbchefen Tobias Tegnestrand och fortsätter:

– För en del av barnen är tränaren den tryggaste vuxna personen som de har i sitt liv.

Rågsveds IF har över 800 medlemmar – men läget efter sommarlovet var kritiskt. Trots att föreningen har bland de lägsta medlemsavgifterna i huvudstaden hade bara knappt hälften betalat inför höstterminen:

– Det var väldigt alarmerande. När man ser att barn, som man vet brinner för fotboll, plötsligt slutar var vi tvungna att agera, säger Tegnestrand och konstaterar:

– Det ekonomiska läget påverkar oss alla, men de som redan lever på existensminimum har det ännu tuffare nu. Det är de familjerna vi behöver kraftsamla och rikta våra resurser mot.  

Ikano Bostad, som förvaltar drygt 1700 bostäder i Hagsätra och Rågsved, har som strategi att aktivt och långsiktigt engagera sig i samhällslivet på de platser där företaget har bostäder. Fokus ligger på att skapa arbetstillfällen, uppmuntra till utbildning och bidra till en meningsfull fritid.

– Viktigast av allt är att de boende mår bra och trivs. Om vi har en attraktiv miljö där folk vill bo, klart det påverkar fastighetsvärden och lönsamhet över tid. Skulle miljön däremot upplevas som otrygg, flyttar man om det går, säger Christian Mariager.

Christian Mariager, fastighetschef hos Ikano Bostad.
Christian Mariager, fastighetschef hos Ikano Bostad.

När fotbollsklubben bad om hjälp valde fastighetsförvaltaren att betala de uteblivna medlemsavgifterna för ungefär 350 medlemmar.

– Vi kan inte ta risken att ungdomarna inte har en meningsfull fritid. Skulle föreningen tappa intäkterna hade de varit tvungna att skära ner i verksamheten. Då tappar unga möjligheten att spela fotboll och träffa kompisar, då tappar vi det gemensamma som skapar harmoni och tillhörighet i området.

Enligt Tegnestrand skapar Ikano Bostads finansiella stöd effekter även på längre sikt:

– Föreningslivet, i synnerhet idrott, ger positiva effekter på både hälsa och skolresultat. Ska man vara krass är barnkonventionen lag sedan 2020, vilket bland annat innebär att barn har rätt till en trygg, kvalitativ och meningsfull fritid för att leva och utvecklas, säger han och lägger till: 

– Fler barn i vår verksamhet innebär fler barn som omges av trygga vuxna vilket blir ett skyddsnät mot exempelvis kriminella gäng som utnyttjar barn och unga. Om de inte får spela fotboll och känna tillhörighet när de är tio år, vad händer då när de är femton?

Mariager och Tengestand menar att näringslivet har allt att vinna på att engagera sig lokalt:

– Jag brukar säga att affären i slutändan alltid är lokal. Vi som Fastighetsägare och näringslivet tjänar på att engagera oss och skapa en relation till den plats där vi verkar, säger Mariager och pekar på att näringslivet måste ha en långsiktig syn i frågan:

– Tidsbegränsade projekt i all ära, de tilltag som får bäst effekt är när det finns uthållighet och lokal förankring. Det tror jag fler behöver inse, säger Mariager.  

EXTERN LÄNK: Här är Ikano Bostads sociala satsningar 

 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera