Annons

Sverige behöver egen EU-agenda

DEBATT. Ska Sverige vinna inflytande i EU krävs en betydande idéutveckling och dessutom en strategi för att utveckla och förankra en framtidslinje hos andra länder. Vi behöver börja med en europapolitisk diskussion här hemma, skriver Sten Tolgfors, senior advisor på Rud Pedersen och tidigare försvarsminister.

SVERIGE I EU. I juli träffades EU:s ledare för att diskutera långtidsbudgeten och coronastöd. Skulle Sverige ha sökt stoppa avtalet? Frågan är relevant, men pekar också på osäkerhet kring Sveriges roll och position i EU, skriver Sten Tolgfors.
SVERIGE I EU. I juli träffades EU:s ledare för att diskutera långtidsbudgeten och coronastöd. Skulle Sverige ha sökt stoppa avtalet? Frågan är relevant, men pekar också på osäkerhet kring Sveriges roll och position i EU, skriver Sten Tolgfors.Foto:Francois Lenoir

Ett Sverige på bakhasorna kommer inte att vinna inflytande i EU. Ett framåtsyftande och initiativrikt Sverige, som vet vad det vill och förstår vad andra vill kan däremot ha en viktig roll att spela. 

Efter Europeiska Rådets beslut om budget och coronakrisstöd har Sveriges agerande diskuterats. Skulle Sverige ha sökt stoppa avtalet? Frågan är relevant, men pekar också på osäkerhet kring Sveriges roll och position i EU.

Att vid beslutstillfället stoppa avtal har ett betydande politiskt pris. Länder skulle ha betraktat Sverige som icke-konstruktivt och motiverat enbart av nationella intressen vilket kostar i EU. Detta gäller oaktat att kritiken mot till exempel bidrag i stället för lån till länder är lätt att dela. Men frågor som av andra länder anses ha den digniteten försvinner sällan, utan återkommer med kraftigt ökande press på de som håller emot.

Men det är inte brist på veton som är problemet för Sverige i EU. Tvärtom, accepteras en sådan synnerligen förenklad bild av hur EU fungerar, så kommer Sverige snart att hamna på samma sluttande plan som ledde Storbritannien till vägs ände.

Sveriges problem och bristande inflytande sitter i stället i att:

1. Om Sverige saknar en för andra länder relevant EU-agenda så blir vi en aktör som mer tvingas bromsa andra länders initiativ, än att driva egna. Det krävs både en konstruktiv uppfattning om hur EU ska utvecklas som organisation och en tidig och tydlig linje i löpande beslut. Utan det kommer Sverige återkommande att hamna i en situation med en inhemsk linje som inte framgångsrikt kan värna landets intressen i Bryssel.

2. Sverige saknar en stark grupp av allierade länder inom EU. En sådan grupp av likasinnade länder tar tid att bygga upp, både vad gäller konstruktivt politiskt innehåll och förtroende. Centrala aktörer som Tyskland har förändrat sin syn på EU:s riktning och acceptans för finanspolitisk fördjupning, kanske under intryck av finanskrisens efterspel. Tidigare har britterna haft rollen av drivande liberalt, frihandelsvänligt land, skeptiskt till federalisering, men britterna är borta och inte heller britterna hade ett konstruktivt alternativ för EU:s framtid. 

Ska Sverige vinna inflytande i EU krävs en betydande idéutveckling och dessutom en strategi för att utveckla och förankra en framtidslinje hos andra länder. Vi har för få tydliga svenska prioriteringar och för litet inhemskt intresse för andra EU-länders positioner. Därför hamnar vi i en recenserande efterhandsdebatt.

Sverige skulle kunna utveckla en konstruktiv konstellation, med en framåtsyftande linje för EU:s framtida utveckling, men vi behöver börja med en europapolitisk diskussion här hemma. Att vilja mindre än andra länder ger ingen framgång. Att vilja eget är bättre.

Hur anser Sverige, ett land utanför euron, att EU ska fortsätta utvecklas? Vad vill vi när den ekonomiska och politiska integrationen tar nya steg efter coronakrisens utmaningar? Hur klaras omvärldsrelationer, handel, och säkerhet? Hur ska EU navigera med USA och Kina i en ny trilateral världsordning?

Inför det svenska ordförandeskapet i EU 2009 utvecklade vi politiska initiativ och prioriteringar något år i förväg och besökte sedan EU:s medlemsländer för att förankra dem. Att förankra betyder dock inte bara att be andra länder att stödja vad Sverige vill - det betyder också att försöka förstå deras inhemska politiska situation, samt syn på EU:s framtid. Därefter går det bättre att foga samman olika länders viljor och nå egen framgång.

Det är inte ofta riktiga stridsfrågor avgörs på sittande möte av ministrar eller regeringschefer. Det förekommer som synes, men i realiteten har förhandlingarna på tjänstemanna- och politisk nivå redan ägt rum när mötena inleds. De diskussioner som sker mellan riksdagens partier i EU-frågor måste därför ha en framförhållning som utgår från detta. Annars får riksdagen och EU-nämnden förvisso en negativ kontrollmakt över regeringen, men sällan en positiv roll i att forma den väg på vilken Sverige kan leda EU.

Det politiska priset för att utan tydlig framtidsagenda och utan en stark grupp av allierade länder stoppa beslut i frågor som är centrala för andra stater måste förvisso vägas mot priset för kompromiss. Men det som nu måste ske är att en egen djupgående europapolitisk agenda utvecklas: Vad vill Sverige numera med EU? Det svaret kan ge oss inflytande i EU.

Det är vi dessutom tvungna att göra med tanke på den ”Future of Europe”-konferens som ska inledas i höst, direkt efter corona, och som kommer leda till policyförändringar, men säkert också diskussion om fördragsändringar eller fördjupat samarbete mellan grupper av länder. Då måste Sverige veta vad det vill med EU.

Sten Tolgfors

Partner & senior advisor på Rud Pedersen Public Affairs

Tidigare handelsminister och försvarsminister (M)


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?