ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Svenska staten investerar i klimatförstöring i Arktis

  • SLUTA BORRA. Världen behöver ett Norge som agerar på klimatvetenskapen och förbjuder oljebolag att söka efter ytterligare olje- och gasreserver i Arktis, skriver Parul Sharma. Foto: Greenpeace / Matti Snellman

DEBATT. På tisdagen prövar norska hovrätten statens rätt att utvinna olja och gas i ljuset av klimatförändringarna, efter en överklagan med hänvisning till den grundlagsskyddade rätten till hälsosam miljö. Sverige deltar i det norska klimatsveket genom AP-fonderna som investerar i bolag som tillåts leta olja i Arktis, skriver Greenpeaces Sverigechef Parul Sharma.

Det finns flera hoppfulla tecken på klimatledarskap i vårt grannland Norge: ett nära utsläppsfritt elnät, den högsta andelen elbilar bland nybilsförsäljning i världen (nästan hälften av alla sålda bilar i Norge 2019 är rena elbilar), miljarder norska kronor investerade i klimatfonder och internationella fonder för att skydda regnskog.

Dessutom håller världens största statliga fond, den norska oljefonden på att sälja sina investeringar i fossila bränslen för att förbereda sig på en framtid utan olja.

Men samtidigt fortsätter den norska staten att leta efter mer olja och gas än någonsin, ända upp i det nordligaste Arktis. Detta i en tid då både internationella energirådet IEA och FN:s klimatpanel IPCC kommit fram till att majoriteten av redan existerande oljefynd måste lämnas kvar i marken om vi ska nå Parisavtalets 1,5-gradersmål.

Den norska paradoxen är att den norska regeringen adresserar vissa aspekter av den pågående klimatkrisen, men totalt ignorerar att landets största klimatpåverkan kommer från deras fortsatta utvinning av olja och gas.

Världen behöver ett Norge som agerar baserat på klimatvetenskapen och börjar avveckla sitt oljeäventyr genom att förbjuda oljebolag att söka efter ytterligare olje- och gasreserver, stoppa ytterligare expansion av fossil infrastruktur och skydda den känsliga regionen i Arktis. 

Denna paradox kommer under tisdagen att granskas av den norska hovrätten, Borgartinget.

I en uppmärksammad rättsprocess som påbörjades redan 2016, har den norska ungdomsorganisationen Natur och Ungdom och Greenpeace Norden stämt den norska regeringen för att den kränker nuvarande och kommande generationers rätt till en säker och hälsosam miljö, en rätt som står inskriven i den norska grundlagen, genom att fortsätta att utfärda oljelicenser, till bland andra svenska Lundin Petroleum, ryska Lukoil och Norges statliga oljebolag Equinor.

2018 bekräftade Oslo tingsrätt att rätten till en hälsosam miljö är en laglig mänsklig rättighet som skyddas av artikel 112 i Norges grundlag. Regeringen har alltså en juridisk skyldighet att respektera, skydda och uppfylla denna grundläggande mänskliga rättighet.

Domaren accepterade dock regeringens påstående att Norge inte har något ansvar för koldioxidutsläpp, till följd av förbränning av norsk olja och gas, eftersom utsläppen sker utanför Norges gränser. Men ur klimatperspektiv är det irrelevant var på jorden oljan förbränns. Utsläpp är utsläpp och förvärrar klimatkrisen globalt. Därför har vi nu överklagat domen. 

Det råder inga tvivel om att stora oljeproducenter som Norge driver på den globala klimatkrisen och därmed bidrar till ett brett spektrum av kränkningar av mänskliga rättigheter över hela världen.

Det är orättvist att världens fattigaste människor, som praktiskt taget inte har bidragit alls till att orsaka klimatförändringarna, betalar det högsta priset, från barn i små östater i Stilla havet till samiska renskötare i Norden. 

Den norska regeringen kan inte ignorera sitt globala ansvar för utsläppen från den olja och gas som landet exporterar. Påverkan på klimatförändringarna är i dag ännu värre än 2016 då Norge blev det första industrialiserade landet som skrev under och ratificerade Parisavtalet – ytterligare en paradox.

Sverige är också delaktigt i det norska klimatsveket. Genom våra allmänna pensionsfonder, AP-fonderna, investerar den svenska staten miljardbelopp i samtliga av de bolag ovan som fått tillstånd av den norska regeringen och nu vill utvinna olja i känslig arktisk miljö, bland annat Lundin Petroleum.

När nu den norska staten synas för hur dess oljeverksamhet driver på den globala uppvärmningen, kan vi inte bortse från vårt eget ansvar. Sveriges övergripande miljömål, generationsmålet, är tydligt med att vi inte ska orsaka miljöproblem utanför Sveriges gränser och även vi har en grundlag som ska ”främja en hållbar utveckling som leder till en god miljö för nuvarande och kommande generationer.”

Vi borde gå först i omställningen, inte fortsätta exportera klimatförödelse. Om inte rika länder som Norge och Sverige, vem? Om inte nu, när?

Parul Sharma, Sverigechef Greenpeace

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer