1515

Svensk matproduktion hotas av miljöprövningen

Problematiken kring Cementas miljötillstånd kan drabba alla tillståndspliktiga företag.

Miljöprövningen måste förändras. I dagsläget är den gett hot mot svensk matproduktion, skriver LRF.

Foto:Agaton Strom

Svårigheten att få miljötillstånd är ett allvarligt hot mot en av Sveriges viktigaste verksamheter – matproduktionen.   

Miljöprövningen för lantbrukets verksamheter har utvecklats till en krånglig, tidsödande och kostsam skärseld. Det sker i en paradoxal verklighet eftersom riksdag och regering 2017 i sin livsmedelsstrategi beslutade att Sveriges livsmedelsproduktion ska öka.

Hur Cementas framtid avgörs, efter Naturskyddsföreningens överklagande av regeringsbeslutet, blir viktig för alla tillståndspliktiga företag i Sverige. Cementas snåriga situation visar att processen måste förändras för att samhällsviktiga funktioner ska kunna fortsätta att fungera och utvecklas. LRF ser att proportionalitet, rationalitet och rimlighet behöver återinföras i myndighetsutövningen.  

Djurhållande lantbruk likställs med gruv- och stålindustri och bedöms som miljöfarlig verksamhet. Men en av många skillnader är att 91 procent av alla lantbruk bedrivs i enskild firma. Det innebär i verkligheten att en enskild person tvingas ordna fram stora resurser för att kunna genomföra en miljöprövningsprocess. En bonde, som vill utveckla sin verksamhet, riskerar därmed pengar direkt kopplade till den privata familjeekonomin. Bara att få tillstånd att bygga ut sin lada kan i dag ta upp till tre år av miljöprocessande. Dessutom är myndighetsbedömningen högst varierande beroende var i landet lantbrukaren råkar bo.

Sveriges bönder vill och tar ansvar över det avtryck som de gör på miljön. Men de villkor som de får i sitt tillstånd ger enligt LRF inte några påvisbara miljöförbättringar. En genomsnittlig lantbrukare måste redan från grunden förhålla sig till 674 olika regler. För lantbruket finns redan styrmedel i form av generella föreskrifter, tillsyn, tvärvillkor med mera. Tillsammans med rådgivning, information och utvecklingsverksamhet minimeras lantbrukens miljöpåverkan. En större miljöprövning är därför onödig.   

LRF anser att miljöprövningsprocessen i livsmedelskedjan måste förenklas och effektiviseras. Idag fungerar den som bromskloss för ökad matproduktion.  Det är hög tid att regeringen går från ord till handling. 

Miljöprövningen måste förändras genom att: 

Tillväxtverket tar fram digitala tjänster som effektiviserar och förenklar för expanderande företag inom livsmedelskedjan.   

Branschspecifika miljöprövningsdelegationer inrättas för rättssäkra och förutsebara processer, med rationella och rimliga villkor.   

Naturvårdsverket får i uppdrag att tillsammans med andra myndigheter och livsmedelsbransch ta fram en konkret vägledning kring vad som ska beaktas i tillståndsprövning.  

Regeringen säkerställer att myndigheter tillämpar den nya förvaltningslagen (2017:900). Den innebär en ”handläggningsgaranti” på max 6 månader för myndighetsbeslut.   

På så sätt frigörs tid och resurser för myndigheter och företagare att förverkliga livsmedelsstrategin. 

Sveriges bönder önskar inget hellre än att kunna producera mer hållbar mat till Sveriges befolkning.   

 

Palle Borgström  

Förbundsordförande Lantbrukarnas riksförbund och mjölkbonde  

 


Innehåll från KIAAnnons

LISTA: 10 viktiga nyheter i Kias nya elbil EV6

Kia EV6 markerar en viktig milstolpe för den elektriska revolutionen i bilvärlden.

Det handlar om ny teknik, nya funktioner – och en ännu tydligare riktning mot en mer hållbar mobilitet.

Här är tio nyheter som presenteras med modellen som nu lanseras i Sverige.

Kia EV6 – Den nya generationens elbil

Ny plattform

Att bygga en elbil på en teknisk grundstruktur som tagits fram för att också kunna användas till förbränningsmotorer innebär ofta att tillverkaren behöver kompromissa på en rad områden.

Därför byggs Kia EV6 istället på den nyutvecklade plattformen E-GMP som är speciellt framtagen för helt eldrivna bilar. Det ger många fördelar, som till exempel ett plant kupégolv, generösa kupéutrymmen, spännande design och en låg tyngdpunkt som bidrar till trygga vägegenskaper.

Ultrasnabb laddning

Tack vare 800-voltsteknik kan EV6 laddas ultrasnabbt: från 10–80 procent på bara 18 minuter vid en laddstation med minst 250 kW.

Batteriet

Samtliga modeller på den svenska marknaden kommer med ett batteri på 77,4 kWh. Det möjliggör en räckvidd på upp till 528 kilometer vid full laddning enligt WLTP.

Mobil Powerbank

Kia EV6 är utrustad med en så kallad vehicle-to-load-funktion (V2L) vilket innebär att bilen kan ladda och driva andra elektriska apparater. Eftersom bilen kan leverera en effekt upp till 3,6 kW så kan EV6 fungera som en extra laddare för utrustning i ditt hem, som en Mobil Powerbank vid utomhusäventyr eller till och med för att ladda en annan elbil om det skulle behövas.

Dragkapacitet

Bilister som behöver kunna dra tunga släpfordon – som till exempel husvagnar, båttrailers eller hästtransporter – har hittills haft svårt att hitta en elbil som klarar utmaningarna. Kia EV6 har en godkänd dragkapacitet på 1 600 kilo.

Relax-stolar

Kia EV6 är utrustad med bekväma relaxstolar som kan fällas tillbaka i nästan ett helt horisontellt läge. Det är perfekt om man vill vila en stund, till exempel när man stannar och laddar. Tack vare den ultrasnabba laddningen blir det dock inte fråga om några längre powernaps.

Augmented Reality Head-Up Display

I Kia EV6 finne en Augmented Reality Head Up Display som projicerar ett virtuellt lager på vindrutan som visar hastighet och navigation. Det ger föraren möjlighet att behålla fokus på vägen.

Dubbla välvda panoramaskärmar

De dubbla panoramaskärmarna på 12,3+12,3 tum är högupplösta och välvda, med intuitiva menyer och användarvänligt gränssnitt för bästa användarupplevelse. Tekniken är standard i Kia EV6.

Elektrisk fyrhjulsdrift

Kia EV6 går att beställa med dubbla elmotorer, en på framaxeln och en på bakaxeln. Fyrhjulsdriften innebär bättre framkomlighet och mer stabilitet på utmanande underlag.

Kia EV6 GT Line har de dubbla motorerna som standardutrustning men även Kia EV6 Plus kan fås med fyrhjulsdrivning.

Prestanda

Med sina dubbla elmotorer har Kia EV6 GT Line som nu lanserar sammanlagt 325 hästkrafter. 0 till 100 km/h går på 5,2 sekunder.

I slutet av 2022 lanseras toppversionen Kia EV6 GT som med sin effekt på 585 hästkrafter gör 0 till 100 km/h på 3,5 sekunder.

Kia EV6 – Den nya generationens elbil

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?