Annons

Svensk Handel: Polisen och handlarna lever i parallella världar

REPLIK. Det är välkommet att Polismyndigheten slår fast att ambitionsnivån kring mängdbrott ska vara hög. Tyvärr upplever handelns företag ofta det motsatta. Kriminaliteten som drabbar landets butiker tas inte på tillräckligt stort allvar. Det är oroande av flera skäl, inte minst med tanke på att mängdbrotten är ett steg in i grövre kriminalitet.

Per Geijer.
Per Geijer.

Polisen skriver i sin replik att butiksstölderna har minskat. Handlarna ger en annan bild av verkligheten. Svensk Handels stöldrapport visar att det varje år stjäls för 6 miljarder kronor i svenska butiker, en ökning med 30 procent mellan 2013 och 2016. Företagen i handeln vittnar om en ökad uppgivenhet. Det upplevs ofta lönlöst att anmäla brott. Trots god bevisning läggs ärenden ned och det fåtal som väl döms får ett bötesstraff som de oftast aldrig betalar. Dagen efter kan den kriminelle återigen dyka upp i butiken utan att butiksägaren har laglig rätt att agera. I vissa fall har det gått så långt att Polisen till och med bett handlarna att inte anmäla brotten eftersom de inte har tid att hantera dem. Det är en oacceptabel signal från rättsväsendet.

För Svensk Handel är det grundläggande att det ska råda nolltolerans mot mängdbrotten. Brottsutsatta företagare ska kunna lita på att rättsväsendet kompromisslöst står på deras sida. För att det ska vara möjligt måste fler butiksstölder anmälas och Polisen ha möjlighet att utreda brotten. Det behövs fler synliga poliser på våra gator och torg. Att Polisens satsning ”Trygg i butik” har varit en framgång bygger till stor del på att den polisiära närvaron ökat. Sverige är idag ett av de länder i EU med lägst andel polis per invånare. Svensk Handel anser att det behövs 10.000 fler poliser till år 2022.

Bilden av den snattande skolungdomen som stoppar ned en chokladkaka i fickan måste suddas ut. Den kriminalitet som handlarna möter idag handlar om organiserad verksamhet. Svensk Handels undersökningar visar att två tredjedelar av stölderna som drabbar handeln sker av vaneförbrytare som systematiskt stjäl. Dessa kriminella har allt för länge fått operera i det närmsta riskfritt i svenska butiker. Det är dags att sätta stopp för den utvecklingen.

Därför måste rikspolischef Anders Thornberg snabbt få till en attitydförändring gentemot de mängdbrott som drabbar handelns företag. Ett resolut agerande från rättsväsendet kan ge landets handlare välbehövlig ro att fokusera på att utveckla sina butiker, möjlighet att anställa fler och ge sina kunder ännu bättre service. Ingen startar en butik för att jaga kriminella. Det måste vara polisens uppgift.

Per Geijer, säkerhetschef Svensk Handel

Läs Svensk Handels första artikel här.

Läs svaret från Polisen här.


Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?