Annons

Sven Hagströmer: Företagare borde hyllas

DEBATT. Så snart det är internationella mästerskap hyllar regeringen svenska medaljörer. Men när hördes regeringen gratulera entreprenörer till deras framgångar? Den uppskattning som regeringen visat har varit mer bokstavlig, nämligen höjda företagarskatter. Företagande är nyckeln till välstånd, skriver Sven Hagströmer.

KRITISK. I stället för att hylla Sveriges framgångsrika entreprenörer har regeringen lagt fram ett halvhjärtat optionsförslag, höjt marginalskatterna, varit positiv till en exitskatt och nämnt återinförande av en förmögenhetsskatt, påpekar Sven Hagströmer.
KRITISK. I stället för att hylla Sveriges framgångsrika entreprenörer har regeringen lagt fram ett halvhjärtat optionsförslag, höjt marginalskatterna, varit positiv till en exitskatt och nämnt återinförande av en förmögenhetsskatt, påpekar Sven Hagströmer.Bild:Jens L'Estrade

Vinter-OS är över sedan en tid avslutat. Det var få som tippade det medaljregn som bärgades –frukter av hårda satsningar, friskt risktagande och inte minst långa dagar och nätter för att slipa teknik och form. Statsminister Stefan Löfven var en av de första att gratulera Charlotte Kalla på Instagram. Idrottsministern (med mera) Annika Strandhäll utbrast i ett meddelande: ”Alldeles makalös insats av super-Kalla!”

Det är svårt att inte ryckas med av denna typ av prestation. Totalt satsades drygt 150 miljoner kronor på detta OS och på det kommande sommar OS. En bra satsning på ett evenemang som för människor samman över nationsgränser, framhåller idrott som en värdefull del av alla samhällen och inte minst för den nationella stoltheten och underhållningsvärdet.

Men Sverige har också andra superpresterare som satsar hårt, tar höga risker och lägger dagar och nätter på att nå en osäker framgång. Jag talar om Sveriges alla entreprenörer. Här saknas dock hyllningarna från regeringens företrädare betänkligt. Ett av de mest makalösa företagen som skapats under det senaste decenniet är Daniel Eks och Martin Lorentzons Spotify.

På bara tolv år har de revolutionerat underhållningsbranschen på global nivå på samma sätt som Apple förändrade mobiltelefonin. Omsättningen för 2017 uppges uppgå till omkring 40 miljarder kronor, vilket är i nivå med Handelsbanken, SAS och Postnord. Värdet på bolaget är svårt att uttala sig om, men tidningsuppgifter gör gällande att det ligger i storleksordningen 160 miljarder kronor. Detta börjar i så fall närma sig värdet för Sveriges tidigare stjärnföretag Ericsson och närmare dubbelt upp jämfört med Industrivärden och Electrolux.

Och även om Spotify är den klarast lysande stjärnan så är de verkligen inte ensamma om enastående svenska entreprenöriella framgångar. Även Klarna, Mojang, Skype och många andra förtjänar att nämnas i sammanhanget.

Var fanns representanterna för våra internationella banbrytande entreprenörer när Stefan Löfven nyligen besökte Vita huset?

Vad har då regeringen Löfven gjort för att heja på dessa superpresterare? Inte mycket. Det går faktiskt ganska enkelt att hävda att de försöker sig på den diametrala motsatsen. Heja har tyvärr blivit hejda. När Spotifys grundare påpekade att Sveriges hyresmarknad är ett hinder för bolagets tillväxt och att optionsprogram i Sverige inte kan göras till internationella villkor fick man känslan att regeringen tyckte att de var jobbiga gnällspikar. Nödbedda justeringar gällande optioner gjordes för mindre företag, men inte så att Spotify träffades. När kompetent expertpersonal utvisades på rena teknikaliteter blev det ingen pardon, frågan parkerades i långbänk.

Regeringen Löfven har dock visat uppskattning, men av annat slag. Man har höjt skatterna, så att Sverige i dag har världens högsta effektiva marginalskatt. Om ett bolag betalar 100 kronor mer till en anställd så går makalösa 75 kronor till sociala avgifter och löneskatt. Detta gör det oerhört dyrt att anställa de bästa i världen, och tro mig, de behövs för att bygga företag som Spotify och Klarna.

Regeringen har också talat om att införa en ”exitskatt”, innebärande att man direkt blir skattskyldig för reavinster om man flyttar utomlands. Vem startar ett företag i om det innebär ett implicit förbud att flytta utomlands utan att behöva sälja sitt företag?

En del av dessa tankar har på senare tid skrotats som en följd av alla protester. Men att över huvud taget tänka i dessa banor visar att skillnaden mellan ord och handling är besvärande stor.

Slutligen talade nyligen Stefan Löfven om att återinföra en av de mest ineffektiva skatter som Sverige haft, nämligen förmögenhetsskatten. Den bidrog med 3 promille av skatteintäkterna, men skapade ett enormt regelkrångel och drev Ingvar Kamprad och Björn Borg från Sverige. Bolag som Tetra Pak och Ikea såg sig tvingade att flytta från landet för att säkra successionen, och Millicoms och Metros säte lades i Luxemburg.

Lite raljant kan man fråga sig hur ett land med ett inkomstskattesystem som enligt World Economic Forum ger långt lägre incitament att arbeta än Venezuela*, diskuterar DDR-inspirerade hinder att lämna landet och vill återinföra Sveriges förmögenhetsskattesystem från 1970-talet ska locka till nya entreprenöriella stordåd i Sverige. Entreprenörer är inte självplågare, snarare världsförbättrare!

Entreprenörskap och företagande är nyckeln till ett lands välstånd, det är därifrån i princip samtliga statens intäkter kommer. Stefan Löfven som tydligt proklamerade att han förstod företagens villkor går i stället rakt på tvärs mot hur man skapar grogrund för framtidens företag och i förlängningen ett ökat välstånd i Sverige.


Sven Hagströmer, grundare av Avanza och Creades

*Venezuela rankas vad gäller ”Effect of taxation on incentives to work” på plats 96 och Sverige på plats 120 av 138 i ”The Global Competitiveness Report 2016–2017”


Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ISRAnnons

De är i immunterapins framkant

Ola Winqvist, CEO på ISR.
Ola Winqvist, CEO på ISR.

ISR Immune System Regulation Holding är ett läkemedel- och forskningsbolag inom immunterapi. Sedan 2012 arbetar de på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar som hiv, cancer och hepatit B. En nyligen genomförd nyemission visar på ett mycket starkt intresse från investerare. 

Svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, startade via en upptäckt från djurvärlden. ISR såg att kastrerade katter sjuka i fiv – motsvarigheten till hiv – överlevde i markant högre grad till skillnad mot okastrerade katter som drabbats av viruset. 

– Kastreringen av katter leder till att produktionen av könshormoner släcks ner. Hjärnsystemet producerar då substansen GnRH – en liten molekyl med stor betydelse. Den stimulerar frisättningen av könshormoner men aktiverar även viktiga delar av immunsystemet så att infektionen börjar behandlas, säger Ola Winqvist, CEO på ISR.

EXTERN LÄNK: Nyfiken på ISR:s teknologi? Läs mer här

Pågående behandlingsstudier 

Den här insikten lade grunden för ISR, som i dag utvecklar nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater.

– Hormonet GnRH har funnits som läkemedel på marknaden i över 30 år och används bland annat mot prostatacancer. Då exponeras viruset för immunsystemet som kan eliminera den infekterade cellen, säger Ola Winqvist. 

Nu pågår behandlingsstudier på sjukhus i Stockholm och Göteborg kring om hivpatienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen. 

– När coronapandemin mattats av kommer vi även påbörja en studie i Berlin med smittade patienter som är resistenta mot bromsmedicin. Artresistens drabbar upp till 14 procent av hivsmittade. Det är ett stort problem som leder till att patienten riskerar att vidareutveckla aids. Det här ser vi som en marknadsintroduktion där tiden till marknaden bedöms vara väldigt kort, säger Ola Winqvist. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om bolagets arbete med läkemedel för hiv-marknaden

Stark ekonomisk plattform 

ISR senaste förträdesemission, som avslutades 29 maj, tillförde bolaget cirka 71,7 miljoner kronor. Det ger dem en stark ekonomisk plattform för att kunna genomföra kommande studier och visar att investerarna har en god tilltro till bolagets utvecklingsarbete. 

– Vi står på flera ben: hiv, cancer, hepatit B och, mest aktuellt, ett vaccin mot coronaviruset. Vi har med andra ord en utvecklingsportfölj med stor potential och studier som behöver refinansieras. De som valt att gå in i det här ser, precis som oss, en rad möjligheter som snart öppnas upp, säger Lennart Dreyer, COO på ISR, och avslutar: 

– Vi vill tacka både nytillkomna och tidigare aktieägare för förtroendet som vi har fått. Det finns en enorm marknad i både öst och väst som väntar på oss. I Kina lider till exempel 100 miljoner människor av hepatit B och vår artresestentstudie kommer med all sannolikhet bli intressant för den amerikanska marknaden – en spännande pipeline, minst sagt! 

Fakta ISR
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. EXTERN LÄNK: Läs mer här

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?