ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Sven Hagströmer: Företagare borde hyllas

  • KRITISK. I stället för att hylla Sveriges framgångsrika entreprenörer har regeringen lagt fram ett halvhjärtat optionsförslag, höjt marginalskatterna, varit positiv till en exitskatt och nämnt återinförande av en förmögenhetsskatt, påpekar Sven Hagströmer. Foto: Jens L'Estrade

DEBATT. Så snart det är internationella mästerskap hyllar regeringen svenska medaljörer. Men när hördes regeringen gratulera entreprenörer till deras framgångar? Den uppskattning som regeringen visat har varit mer bokstavlig, nämligen höjda företagarskatter. Företagande är nyckeln till välstånd, skriver Sven Hagströmer.

Vinter-OS är över sedan en tid avslutat. Det var få som tippade det medaljregn som bärgades –frukter av hårda satsningar, friskt risktagande och inte minst långa dagar och nätter för att slipa teknik och form. Statsminister Stefan Löfven var en av de första att gratulera Charlotte Kalla på Instagram. Idrottsministern (med mera) Annika Strandhäll utbrast i ett meddelande: ”Alldeles makalös insats av super-Kalla!”

Det är svårt att inte ryckas med av denna typ av prestation. Totalt satsades drygt 150 miljoner kronor på detta OS och på det kommande sommar OS. En bra satsning på ett evenemang som för människor samman över nationsgränser, framhåller idrott som en värdefull del av alla samhällen och inte minst för den nationella stoltheten och underhållningsvärdet.

Men Sverige har också andra superpresterare som satsar hårt, tar höga risker och lägger dagar och nätter på att nå en osäker framgång. Jag talar om Sveriges alla entreprenörer. Här saknas dock hyllningarna från regeringens företrädare betänkligt. Ett av de mest makalösa företagen som skapats under det senaste decenniet är Daniel Eks och Martin Lorentzons Spotify.

På bara tolv år har de revolutionerat underhållningsbranschen på global nivå på samma sätt som Apple förändrade mobiltelefonin. Omsättningen för 2017 uppges uppgå till omkring 40 miljarder kronor, vilket är i nivå med Handelsbanken, SAS och Postnord. Värdet på bolaget är svårt att uttala sig om, men tidningsuppgifter gör gällande att det ligger i storleksordningen 160 miljarder kronor. Detta börjar i så fall närma sig värdet för Sveriges tidigare stjärnföretag Ericsson och närmare dubbelt upp jämfört med Industrivärden och Electrolux.

Och även om Spotify är den klarast lysande stjärnan så är de verkligen inte ensamma om enastående svenska entreprenöriella framgångar. Även Klarna, Mojang, Skype och många andra förtjänar att nämnas i sammanhanget.

Var fanns representanterna för våra internationella banbrytande entreprenörer när Stefan Löfven nyligen besökte Vita huset?

Vad har då regeringen Löfven gjort för att heja på dessa superpresterare? Inte mycket. Det går faktiskt ganska enkelt att hävda att de försöker sig på den diametrala motsatsen. Heja har tyvärr blivit hejda. När Spotifys grundare påpekade att Sveriges hyresmarknad är ett hinder för bolagets tillväxt och att optionsprogram i Sverige inte kan göras till internationella villkor fick man känslan att regeringen tyckte att de var jobbiga gnällspikar. Nödbedda justeringar gällande optioner gjordes för mindre företag, men inte så att Spotify träffades. När kompetent expertpersonal utvisades på rena teknikaliteter blev det ingen pardon, frågan parkerades i långbänk.

Regeringen Löfven har dock visat uppskattning, men av annat slag. Man har höjt skatterna, så att Sverige i dag har världens högsta effektiva marginalskatt. Om ett bolag betalar 100 kronor mer till en anställd så går makalösa 75 kronor till sociala avgifter och löneskatt. Detta gör det oerhört dyrt att anställa de bästa i världen, och tro mig, de behövs för att bygga företag som Spotify och Klarna.

Regeringen har också talat om att införa en ”exitskatt”, innebärande att man direkt blir skattskyldig för reavinster om man flyttar utomlands. Vem startar ett företag i om det innebär ett implicit förbud att flytta utomlands utan att behöva sälja sitt företag?

En del av dessa tankar har på senare tid skrotats som en följd av alla protester. Men att över huvud taget tänka i dessa banor visar att skillnaden mellan ord och handling är besvärande stor.

Slutligen talade nyligen Stefan Löfven om att återinföra en av de mest ineffektiva skatter som Sverige haft, nämligen förmögenhetsskatten. Den bidrog med 3 promille av skatteintäkterna, men skapade ett enormt regelkrångel och drev Ingvar Kamprad och Björn Borg från Sverige. Bolag som Tetra Pak och Ikea såg sig tvingade att flytta från landet för att säkra successionen, och Millicoms och Metros säte lades i Luxemburg.

Lite raljant kan man fråga sig hur ett land med ett inkomstskattesystem som enligt World Economic Forum ger långt lägre incitament att arbeta än Venezuela*, diskuterar DDR-inspirerade hinder att lämna landet och vill återinföra Sveriges förmögenhetsskattesystem från 1970-talet ska locka till nya entreprenöriella stordåd i Sverige. Entreprenörer är inte självplågare, snarare världsförbättrare!

Entreprenörskap och företagande är nyckeln till ett lands välstånd, det är därifrån i princip samtliga statens intäkter kommer. Stefan Löfven som tydligt proklamerade att han förstod företagens villkor går i stället rakt på tvärs mot hur man skapar grogrund för framtidens företag och i förlängningen ett ökat välstånd i Sverige.


Sven Hagströmer, grundare av Avanza och Creades

*Venezuela rankas vad gäller ”Effect of taxation on incentives to work” på plats 96 och Sverige på plats 120 av 138 i ”The Global Competitiveness Report 2016–2017”


Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies