1515

Sven Hagströmer: Företagare borde hyllas

DEBATT. Så snart det är internationella mästerskap hyllar regeringen svenska medaljörer. Men när hördes regeringen gratulera entreprenörer till deras framgångar? Den uppskattning som regeringen visat har varit mer bokstavlig, nämligen höjda företagarskatter. Företagande är nyckeln till välstånd, skriver Sven Hagströmer.

KRITISK. I stället för att hylla Sveriges framgångsrika entreprenörer har regeringen lagt fram ett halvhjärtat optionsförslag, höjt marginalskatterna, varit positiv till en exitskatt och nämnt återinförande av en förmögenhetsskatt, påpekar Sven Hagströmer.
KRITISK. I stället för att hylla Sveriges framgångsrika entreprenörer har regeringen lagt fram ett halvhjärtat optionsförslag, höjt marginalskatterna, varit positiv till en exitskatt och nämnt återinförande av en förmögenhetsskatt, påpekar Sven Hagströmer.Bild:Jens L'Estrade

Vinter-OS är över sedan en tid avslutat. Det var få som tippade det medaljregn som bärgades –frukter av hårda satsningar, friskt risktagande och inte minst långa dagar och nätter för att slipa teknik och form. Statsminister Stefan Löfven var en av de första att gratulera Charlotte Kalla på Instagram. Idrottsministern (med mera) Annika Strandhäll utbrast i ett meddelande: ”Alldeles makalös insats av super-Kalla!”

Det är svårt att inte ryckas med av denna typ av prestation. Totalt satsades drygt 150 miljoner kronor på detta OS och på det kommande sommar OS. En bra satsning på ett evenemang som för människor samman över nationsgränser, framhåller idrott som en värdefull del av alla samhällen och inte minst för den nationella stoltheten och underhållningsvärdet.

Men Sverige har också andra superpresterare som satsar hårt, tar höga risker och lägger dagar och nätter på att nå en osäker framgång. Jag talar om Sveriges alla entreprenörer. Här saknas dock hyllningarna från regeringens företrädare betänkligt. Ett av de mest makalösa företagen som skapats under det senaste decenniet är Daniel Eks och Martin Lorentzons Spotify.

På bara tolv år har de revolutionerat underhållningsbranschen på global nivå på samma sätt som Apple förändrade mobiltelefonin. Omsättningen för 2017 uppges uppgå till omkring 40 miljarder kronor, vilket är i nivå med Handelsbanken, SAS och Postnord. Värdet på bolaget är svårt att uttala sig om, men tidningsuppgifter gör gällande att det ligger i storleksordningen 160 miljarder kronor. Detta börjar i så fall närma sig värdet för Sveriges tidigare stjärnföretag Ericsson och närmare dubbelt upp jämfört med Industrivärden och Electrolux.

Och även om Spotify är den klarast lysande stjärnan så är de verkligen inte ensamma om enastående svenska entreprenöriella framgångar. Även Klarna, Mojang, Skype och många andra förtjänar att nämnas i sammanhanget.

Var fanns representanterna för våra internationella banbrytande entreprenörer när Stefan Löfven nyligen besökte Vita huset?

Vad har då regeringen Löfven gjort för att heja på dessa superpresterare? Inte mycket. Det går faktiskt ganska enkelt att hävda att de försöker sig på den diametrala motsatsen. Heja har tyvärr blivit hejda. När Spotifys grundare påpekade att Sveriges hyresmarknad är ett hinder för bolagets tillväxt och att optionsprogram i Sverige inte kan göras till internationella villkor fick man känslan att regeringen tyckte att de var jobbiga gnällspikar. Nödbedda justeringar gällande optioner gjordes för mindre företag, men inte så att Spotify träffades. När kompetent expertpersonal utvisades på rena teknikaliteter blev det ingen pardon, frågan parkerades i långbänk.

Regeringen Löfven har dock visat uppskattning, men av annat slag. Man har höjt skatterna, så att Sverige i dag har världens högsta effektiva marginalskatt. Om ett bolag betalar 100 kronor mer till en anställd så går makalösa 75 kronor till sociala avgifter och löneskatt. Detta gör det oerhört dyrt att anställa de bästa i världen, och tro mig, de behövs för att bygga företag som Spotify och Klarna.

Regeringen har också talat om att införa en ”exitskatt”, innebärande att man direkt blir skattskyldig för reavinster om man flyttar utomlands. Vem startar ett företag i om det innebär ett implicit förbud att flytta utomlands utan att behöva sälja sitt företag?

En del av dessa tankar har på senare tid skrotats som en följd av alla protester. Men att över huvud taget tänka i dessa banor visar att skillnaden mellan ord och handling är besvärande stor.

Slutligen talade nyligen Stefan Löfven om att återinföra en av de mest ineffektiva skatter som Sverige haft, nämligen förmögenhetsskatten. Den bidrog med 3 promille av skatteintäkterna, men skapade ett enormt regelkrångel och drev Ingvar Kamprad och Björn Borg från Sverige. Bolag som Tetra Pak och Ikea såg sig tvingade att flytta från landet för att säkra successionen, och Millicoms och Metros säte lades i Luxemburg.

Lite raljant kan man fråga sig hur ett land med ett inkomstskattesystem som enligt World Economic Forum ger långt lägre incitament att arbeta än Venezuela*, diskuterar DDR-inspirerade hinder att lämna landet och vill återinföra Sveriges förmögenhetsskattesystem från 1970-talet ska locka till nya entreprenöriella stordåd i Sverige. Entreprenörer är inte självplågare, snarare världsförbättrare!

Entreprenörskap och företagande är nyckeln till ett lands välstånd, det är därifrån i princip samtliga statens intäkter kommer. Stefan Löfven som tydligt proklamerade att han förstod företagens villkor går i stället rakt på tvärs mot hur man skapar grogrund för framtidens företag och i förlängningen ett ökat välstånd i Sverige.


Sven Hagströmer, grundare av Avanza och Creades

*Venezuela rankas vad gäller ”Effect of taxation on incentives to work” på plats 96 och Sverige på plats 120 av 138 i ”The Global Competitiveness Report 2016–2017”


Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Innehåll från CrunchfishAnnons

Digital Cash säkrar digitala betalningar

I Sverige sker under 10 procent av alla transaktioner med fysiska kontanter. Digitala betaltjänster dominerar men kräver att uppkoppling och betalservrarna fungerar. En robust lösning bör vara oberoende av nätet. Det är här Crunchfish Digital Cash-lösning xoxo.cash kommer in.

Digital Cash har kontanternas styrka i digital form och fungerar alltid. Oavsett var man befinner sig eller om nätverk tillfälligt saknas så erbjuds en driftsäker lösning där man kan betala offline. Digital Cash skapar trygghet för företag och konsumenter genom en digital betallösning som de alltid kan lita på. 

– I ett hållbart samhälle måste man planera för scenarios där inte allt fungerar. Digital Cash ger en försäkran om att digitala betalningar alltid kan genomföras, säger Joachim Samuelsson, VD Crunchfish.

Fungerar med alla digitala betallösningar

Systemet bakom en digital betallösning är komplext och innehåller många olika komponenter. Det är en utmaning att skapa betaltjänster som har hög tillgänglighet och robusthet. Finansinspektionen har nyligen kallat bankerna till möte för att diskutera hur avbrott i Swish ska hanteras för att försäkra att tjänsten har hög tillgänglighet. Digital Cash är en naturlig lösning för att skapa driftsäker digital betalning.

Crunchfish Digital Cash-lösning xoxo.cash konkurrerar inte med digitala betallösningar utan är en viktig pusselbit för att bidra till en ökad robusthet och tillgänglighet för de lösningar som redan finns.

– Digital Cash kompletterar alla andra betallösningar. Vår lösning ger robusthet som implementeras i själva betaltjänsten. Vi finns för att man alltid ska kunna betala tryggt med den betalösning som man föredrar, oavsett vem och var man är, säger Joachim Samuelsson.

Säker arkitektur i två steg

Crunchfish Digital Cash är ett komplement till alla olika betaltjänster, antingen i mobilen eller på ett kort. Lösningen bygger på ett system som delar upp betalningsförfarandet i två steg som gör betalningen möjlig att genomföra offline på ett säkert sätt. Betalaren har ett Digital Cash-konto som senare debiteras. Kontot kan inte övertrasseras och registrerar all betalningshistorik. 

Tävlar tillsammans med Swish i PTS Innovationstävling

Crunchfish deltar tillsammans med Swish i PTS Innovationstävling – Betaltjänster för alla. Tjänsten möjliggör att Swish fungerar i hela landet även där mobiltäckning saknas och gör att alla människor, företag och föreningar som föredrar just Swish kan lita på att den fungerar eftersom risken för driftstörningar elimineras. PTS fattar beslut om vilka sökande som får finansiering att genomföra sitt projekt i juni 2021.

Om Crunchfish 

Crunchfish är ett fintech-bolag och teknisk pionjär med patentsökt Digital Cash-lösning som använder en betalprocess i två steg, först clearing offline följd av online settlement. Crunchfish Digital Cash plånbok gör digital betalning robust och oberoende av nätet. Den är exceptionell flexibel och kan användas med alla typer av betalningslösningar. Crunchfish är sedan 2016 noterade på Nasdaq First North Growth Market med huvudkontor i Malmö och med representation i Indien.

Crunchfish.com/digital-cash 

 

Mer från Crunchfish

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Crunchfish och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?