Annons

Svårt ta KD:s klimatengagemang på allvar

REPLIK. Expert efter expert har de senaste veckorna påtalat svårigheterna med och kostnaderna för återöppnande av Ringhals 2 och för att avbryta den planerade stängningen av Ringhals 1. Även energibranschen själva uppmanade riksdagen att rösta nej till SD:s förslag om tvingande livstidsförlängning av de två reaktorerna. 

Foto:Björn Larsson Rosvall/TT

Trots detta fortsätter Kristdemokraterna att argumentera för fortsatt drift av Ringhals 1 och 2 och anklagar dessutom Naturskyddsföreningen för ”klimatnationalism”. Inget kunde vara mer fel. Att fossilfri el som exporteras från Sverige har stor klimatnytta är en av utgångspunkterna i vår vision för Sveriges energisystem 2040. Redan i dag är den pågående utbyggnaden av vindkraft större än den förlorade årsproduktionen från Ringhals 1 och 2.

Sveriges elexport gör stor klimatnytta i andra länder. Ofta, men inte alltid, ersätter den el från fossila anläggningar med kraftiga utsläppsminskningar som följd. Hur mycket el som exporteras varje år beror på hur mycket el som produceras inom landet och hur mycket el som används. Vad den exporterade elen i sin tur ersätter beror på kapacitetsbegränsningar i elnätet och elmixen i länderna vi exporterar till. Vi välkomnar att debatten om Sveriges elexport lyfts politiskt och ser exporten som en viktig del av Sveriges bidrag till den globala klimatomställningen. 

Det finns dock fler sätt att gynna nettoexporten av el än att tvinga fram fortsatt drift av åldrade kärnkraftsreaktorer. En möjlighet som är både lönsam och skapar mervärde är energieffektivisering. Samtidigt som elanvändningen kommer att öka kraftigt inom transport- och industrisektorerna, som en del av utfasningen av fossila bränslen, finns en stor potential att energieffektivisera inom samtliga sektorer. Enbart för svenska småhus finns en potential för lönsam och tekniskt genomförbar energieffektivisering på ungefär 10 TWh el. Utökar vi det till resten av bostads- och servicesektorn är potentialen nära 20 TWh, nästan dubbelt så hög som produktionen i Ringhals 1 och Ringhals 2. 

Trots att energieffektiviseringen är lönsam uteblir de nödvändiga investeringarna. Politiskt stöd behövs. Att använda statliga medel för att energieffektivisera landets bostäder och fastigheter leder till bättre inomhusmiljö och lägre kostnader för privatpersoner och företag. Det vore en smartare användning av medlen än att bekosta en livstidsförlängning av en gammal och farlig teknik som kärnkraften, som för allmänheten sannolikt har den enda följden att elpriserna höjs. Dessutom saknas fortfarande en säker metod att förvara kärnavfallet som förblir radioaktivt i 100.000 år. 

En fördel med energieffektivisering jämfört med kärnkraft är att energieffektivisering har allra störst genomslag på energianvändningen under kalla timmar, när effektbehovet är som störst. Kärnkraften är tvärtom en icke-flexibel produktion som levererar lika mycket el vid årets alla timmar, så länge inga driftstörningar råder. Energieffektivisering har därför möjlighet att göra betydligt större nytta för Sveriges elsystem än vad en enskild kärnkraftsreaktor gör.

Vi välkomnar att Kristdemokraterna är måna om fossilfri, leveranssäker el och en hög nettoexport, men när de hävdar att det endast är möjligt genom just Ringhals 1 och 2 är det svårt att ta engagemanget på allvar.

Johanna Sandahl, ordförande, Naturskyddsföreningen
Kristina Östman, sakkunnig energi, Naturskyddsföreningen

Läs Naturskyddsföreningens första artikel här. 

Läs svaret från Kristdemokraterna här. 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ISRAnnons

De är i immunterapins framkant

Ola Winqvist, CEO på ISR.
Ola Winqvist, CEO på ISR.

ISR Immune System Regulation Holding är ett läkemedel- och forskningsbolag inom immunterapi. Sedan 2012 arbetar de på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar som hiv, cancer och hepatit B. En nyligen genomförd nyemission visar på ett mycket starkt intresse från investerare. 

Svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, startade via en upptäckt från djurvärlden. ISR såg att kastrerade katter sjuka i fiv – motsvarigheten till hiv – överlevde i markant högre grad till skillnad mot okastrerade katter som drabbats av viruset. 

– Kastreringen av katter leder till att produktionen av könshormoner släcks ner. Hjärnsystemet producerar då substansen GnRH – en liten molekyl med stor betydelse. Den stimulerar frisättningen av könshormoner men aktiverar även viktiga delar av immunsystemet så att infektionen börjar behandlas, säger Ola Winqvist, CEO på ISR.

EXTERN LÄNK: Nyfiken på ISR:s teknologi? Läs mer här

Pågående behandlingsstudier 

Den här insikten lade grunden för ISR, som i dag utvecklar nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater.

– Hormonet GnRH har funnits som läkemedel på marknaden i över 30 år och används bland annat mot prostatacancer. Då exponeras viruset för immunsystemet som kan eliminera den infekterade cellen, säger Ola Winqvist. 

Nu pågår behandlingsstudier på sjukhus i Stockholm och Göteborg kring om hivpatienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen. 

– När coronapandemin mattats av kommer vi även påbörja en studie i Berlin med smittade patienter som är resistenta mot bromsmedicin. Artresistens drabbar upp till 14 procent av hivsmittade. Det är ett stort problem som leder till att patienten riskerar att vidareutveckla aids. Det här ser vi som en marknadsintroduktion där tiden till marknaden bedöms vara väldigt kort, säger Ola Winqvist. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om bolagets arbete med läkemedel för hiv-marknaden

Stark ekonomisk plattform 

ISR senaste förträdesemission, som avslutades 29 maj, tillförde bolaget cirka 71,7 miljoner kronor. Det ger dem en stark ekonomisk plattform för att kunna genomföra kommande studier och visar att investerarna har en god tilltro till bolagets utvecklingsarbete. 

– Vi står på flera ben: hiv, cancer, hepatit B och, mest aktuellt, ett vaccin mot coronaviruset. Vi har med andra ord en utvecklingsportfölj med stor potential och studier som behöver refinansieras. De som valt att gå in i det här ser, precis som oss, en rad möjligheter som snart öppnas upp, säger Lennart Dreyer, COO på ISR, och avslutar: 

– Vi vill tacka både nytillkomna och tidigare aktieägare för förtroendet som vi har fått. Det finns en enorm marknad i både öst och väst som väntar på oss. I Kina lider till exempel 100 miljoner människor av hepatit B och vår artresestentstudie kommer med all sannolikhet bli intressant för den amerikanska marknaden – en spännande pipeline, minst sagt! 

Fakta ISR
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. EXTERN LÄNK: Läs mer här

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?