Svantesson: Vår prägel på överenskommelsen med V nästan total

DEBATT. Moderaternas prägel på det räddningspaket vi nu tillsammans med V och KD fått till stånd är i det närmaste total. Samtidigt hävdar Centerpartiet att vi höjer skatter. Inget kunde vara mera fel, skriver Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson (M). 

VÄLFÄRDEN VIKTIGAST. Vår ändringsbudget syftar till att rädda välfärden för dem som betalat skatt för att få rätt till den. Vad kan vara viktigare än det? Ett friår? En till anställningssubvention? Jag skulle inte tro det, skriver Elisabeth Svantesson.
VÄLFÄRDEN VIKTIGAST. Vår ändringsbudget syftar till att rädda välfärden för dem som betalat skatt för att få rätt till den. Vad kan vara viktigare än det? Ett friår? En till anställningssubvention? Jag skulle inte tro det, skriver Elisabeth Svantesson.Foto:Fredrik Sandberg/TT

Moderaterna har drivit igenom ett räddningspaket för välfärden. I stället för friår och införandet av den ineffektiva anställningssubventionen ”ingångsavdrag” satsar vi nu de pengarna på att svenska skattebetalare ska få den sjukvård, äldreomsorg och skola de har rätt till.

Sveriges kommuner pressas av minskade skatteintäkter och ökade kostnader. Det är resultatet av en misslyckad jobbpolitik och en integration som inte fungerar. I stället för lägst arbetslöshet i EU får Sverige i år lägst tillväxt per invånare av alla EU-länder. 

Var femte region och var tionde kommun höjer nu skatten. Förutom att arbetslinjen behöver återinföras för att få fart på Sverige igen genom bland annat bidragstak och sänkta skatter på låga inkomster, så krävs att staten går in med pengar för att förhindra en nedmontering av välfärden.

Därför har vi återkommande påtalat vikten av att regeringen lägger fram en extra ändringsbudget med mer pengar till kommunerna, utan att få gehör. 

Januaripartierna har till slut låtit meddela att de i april tänker ändra i den egna budgeten som gällt i bara tre veckor och skjuta till fem miljarder kronor. Det innebär bland annat ett välbehövligt och välkommet tillskott till rättsväsendet. 

Men det innebär samtidigt att Januaripartierna gravt underkänt sin egen budget och till sist gett oss rätt om att välfärden är underfinansierad.

Den extrabudget vi nu har förhandlat fram inom oppositionen ökar resurserna till välfärden med 7,5 miljarder kronor i år. 

Den innebär att lärarna kan bli 8 500 fler eller undersköterskorna 10 400 fler ute i landets kommuner. Och att 3 300 nya sjuksköterskor kan anställas i regionerna. Även Sverigedemokraterna stödjer förslaget vilket innebär att vårt räddningspaket samlar en majoritet i riksdagen. Det är bra för Sverige.

Men det tycks ha rört upp känslor hos Januaripartierna. Inte minst är Centerpartiet besvikna över att den tänkta ineffektiva subventionen ”ingångsavdrag” stryks i vårt förslag. Plötsligt hävdas nu att Moderaterna höjer skatter. Inget kunde vara mera fel. 

Ingångsavdraget är ingen bred skattesänkning, utan är en anställningssubvention. Och det har inte ens trätt i kraft.

Moderaterna är partiet som tydligast står upp för jobb och sänkta skatter. I M/KD-budgeten sänkte vi skatterna på jobb och tillväxt med 20 miljarder kronor. Vår budget för 2020 hade inneburit sänkt skatt med 40 miljarder kronor, jämfört med januaripartiernas knappa 16 miljarder kronor. Till skillnad från Januaripartierna sänker vi också skatten för alla som arbetar.

Att vi säger nej till ingångsavdraget är dessutom inget nytt. Vi var emot förslaget redan när vi samarbetade med Centerpartiet, och vi sade nej till subventionen i vår budget i höstas. 

Problemet är att det är dyrt – kostnaden är 6 miljarder kronor vid full effekt – och inte förväntas ge någon större sysselsättningseffekt. Ingångsavdraget är alltså en anställningssubvention. Sådana finns det redan tillräckligt av. 

Moderaternas prägel på det räddningspaket vi nu tillsammans med V och KD fått till stånd är i det närmaste total. Faktum är att all finansiering i extrabudgeten är sådant som vi föreslog i Moderaternas budgetmotion i höstas. 

Att extrabudgeten är fullt finansierad har hela tiden varit avgörande för oss. Det innebär att vi inte äventyrar offentliga finanser.

Jag är glad över att det nu finns en bred samsyn hos oppositionen om ett rejält resurstillskott till välfärdens kärna. När minoritetsregeringen med dess stödpartier inte klarar av uppgiften så måste oppositionen samlas och rätta till misstagen.   

Moderaterna och Centerpartiet har genomfört många reformer för jobb och tillväxt ihop. Om Centerpartiet överger Stefan Löfven är de välkomna att i stället medverka till en riktig skattereform som gynnar entreprenörskap och arbete. 

Men den extra ändringsbudget vi nu presenterat handlar om att rädda välfärden för dem som betalat skatt för att få rätt till den. Vad kan vara viktigare än det? Ett friår? Eller en till anställningssubvention? Jag skulle inte tro det.

Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?