Annons

Subventionera pensioner för låginkomsttagare

DEBATT. Sverige är ett av få länder som inte stimulerar privat pensionssparande trots rekommendationer från både EU och OECD. Vi föreslår nu en ny form av privat pensionssparande – matchning – som riktar sig särskilt till låg- och medelinkomsttagare, skriver nio direktörer i försäkringsbranschen.

Christina Lindenius, vd Svensk Försäkring, och Bengt-Åke Fagerman, styrelseordförande Svensk Försäkring
Christina Lindenius, vd Svensk Försäkring, och Bengt-Åke Fagerman, styrelseordförande Svensk Försäkring

Staten har med det nya pensionssystemet lagt ett stort ansvar för pensionsutfallet på medborgarna. Hur hög pensionen i slutänden blir beror på vilka val vi gör genom livet.

LO har lyft fram att den sammanlagda pensionen för en LO-medlem bör uppgå till minst 70 procent av slutlönen. Vissa får en så hög pension, men många kommer att få en lägre pension. Det kan även vara så att en pension motsvarande 70 procent av slutlönen upplevs som otillräcklig i kronor räknat.

Om pensionsnivåerna ska kunna upprätthållas måste arbetslivet förlängas i takt med den ökade livslängden. Pensionsgruppen med företrädare för alla riksdagspartier utom (V) och (SD) har nyligen presenterat ett komplett förslag på hur de pensionsrelaterade åldrarna ska höjas.

Det är positivt att pensionsgruppen har kunnat enas om höjd pensionsålder och att principerna om drivkrafter till arbete kvarstår. Men det räcker inte.

Långa perioder av till exempel föräldraledighet eller deltidsarbete medför en lägre pension. Det innebär att det kan finnas stora individuella skillnader i pensionsutfallet trots samma slutlön och yrke.

Behovet av att spara till sin pension är därför olika stort hos olika individer vilket gör privat pensionssparande till ett viktigt komplement. Det gäller inte minst för många låg- och medelinkomsttagare.

Pensionsgruppen har även aviserat en översyn av avdragsreglerna för tjänstepension. I dag omfattas omkring 95 procent av alla anställda av någon form av tjänstepension och den är för många helt nödvändig för att uppnå en tillräcklig pension.

Av det skälet är det högst väsentligt att alla förändringar som rör tjänstepensionerna görs med stor försiktighet och att systemet karakteriseras av långsiktigt stabila lösningar.

Såväl OECD som EU rekommenderar medlemsländerna att stimulera privat pensionssparande. Forskning inom beteendeekonomi visar att människor tenderar att spara för lite till sin pension.

Det gäller särskilt för individer med begränsade finansiella kunskaper och en kortsiktig syn i sitt sparande som innebär att de skjuter upp viktiga beslut. Sverige är i dag ett av få länder inom OECD som inte stimulerar privat pensionssparande.

Fram till 2015 sparade 1,9 miljoner personer till sin pension genom det avdragsgilla privata pensionssparandet. Av dem hade 125 000 kvinnor och 46.000 män en inkomst under 200.000 kronor per år. De sparade i genomsnitt omkring 350 kronor per månad.

Det finns en stor risk för att i synnerhet dessa individer har slutat att spara till sin pension och därför behöver drivkrafter för att återigen börja spara till sin pension.

Försäkringsbranschen föreslår nu ett nytt privat pensionssparande – matchning - som riktar sig särskilt till låg- och medelinkomsttagare. Matchning har ingen koppling till den skatt som betalas. Det är en fördel för låg- och medelinkomsttagare som inte tjänar lika mycket på skattestimulanser som höginkomsttagare.

Matchning innebär att pensionssparandet sker med beskattad inkomst på ett pensionskonto och att staten matchar sparandet med 20 procent upp till ett tak på 12.000 kronor. Ett sparande på 12.000 kronor ger därmed ett maximalt bidrag från staten på 2.400 kronor per individ och år som sätts in på pensionskontot.

Statens utgift för matchning beräknas till 2,3 miljarder kronor per år. Det kan jämföras med slopandet av avdragsrätten för privat pensionssparande som har inneburit en årlig förstärkning av statskassan med 4,5 miljarder kronor. Till det kommer flera skattehöjningar på sparande i investeringssparkonto och kapitalförsäkring sedan 2014.

För att få tillgodogöra sig matchning bör staten ställa krav på att individen inte tar ut sparandet före exempelvis 61 års ålder och att det måste tas ut under en längre period, förslagsvis minst 5 år. På så sätt säkerställs att sparandet verkligen används till pension.

För att få unga att intressera sig för sin pension och börja spara tidigt föreslår vi dessutom en startbonus. För att få startbonusen måste sparandet påbörjas före exempelvis 25 års ålder och uppgå till minst 200 kronor per månad i fem på varandra följande år.

Ett sparande på 200 kronor per månad från 25 års ålder fram till 70 år, som är den pensionsålder som beräknas för dagens 25-åringar, ger med matchning och startbonus 900 kronor mer i pension varje månad i 20 år.

Det finns goda skäl för staten att stimulera individer till ett regelbundet och långsiktigt sparande. Med ett privat pensionssparande kan sparandet anpassas efter enskilda behov och jämna ut för händelser genom livet som annars riskerar att leda till en låg pension.

Vi uppmanar därför regeringen och pensionsgruppen att inom ramen för uppgörelsen om högre pensioner under 2019 införa ett privat pensionssparande genom matchning.

Christina Lindenius, vd Svensk Försäkring 

Bengt-Åke Fagerman, styrelseordförande Svensk Försäkring 

Fredrik Bergström, vd Länsförsäkringar AB 

Claes Carlson, vd Danica Pension 

Jens Henriksson, vd Folksam 

Johanna Okasmaa Nilsson, vd Swedbank SWED A -1,29% Dagens utveckling Försäkring 

Johan Nystedt, vd Nordea NDA SE -1,54% Dagens utveckling Liv & Pension 

Louise Sander, vd Handelsbanken Liv

David Teare, vd SEB SEB A -1,57% Dagens utveckling Pension och Försäkring AB


Innehåll från Bristol-Myers Squibb Annons

Uppköpet stärker BMS:s läkemedelsportfölj

I november blev Celgene en del av Bristol Myers Squibb.
I november blev Celgene en del av Bristol Myers Squibb.

Med uppköpet av läkemedelsbolaget Celgene stärker Bristol Myers Squibbs sitt erbjudande av läkemedel och vårdlösningar. Bolaget kommer även fortsätta att samarbeta med andra vårdaktörer för att utveckla behandlingar för svårt sjuka patienter.

I november förra året fullbordade BMS, Bristol Myers Squibb, sitt uppköp av Celgene och de båda bolagens produkter finns nu under BMS varumärke.

– Bägge bolagen var framgångsrika både globalt och här i Sverige. Tillsammans har vi nu möjligheten att hjälpa än fler patienter inom olika sjukdomsområden. Vi har redan ett flertal ledande produkter på marknaden och bara under de kommande två åren lanserar vi ytterligare åtta nya läkemedel, säger Michaël Lugez, vd på BMS Sverige och tidigare vd på Celgene Nordics. 

Ledande biofarmabolag

Celgene var innan sammanslagningen en världsledande aktör inom läkemedelsutveckling för behandling av bland annat blodcancersjukdomar, solida cancertumörer samt inflammatoriska och immunologiska sjukdomar. BMS var ett globalt biofarmabolag som utvecklade innovativa läkemedel inom onkologi, kardiovaskulära sjukdomar, immunologi och fibros.

– Tillsammans har vi en av industrins bredaste pipelines och tack vare att vi nu kan slå samman kunskaperna och erfarenheterna från de båda bolagen kommer vi bli ännu starkare. Medarbetarna är vår främsta tillgång och de drivs av att hitta nya läkemedel och innovativa behandlingslösningar för vården. Både Celgene och BMS har tidigare också investerat stort i forskning globalt och det är något vi kommer att fortsätta med, säger Michaël Lugez.

EXTERN LÄNK: Läs mer - så verkar Bristol Myers Squibb i Sverige.

Under kommande år avser BMS i Sverige att arbeta mot tre huvudmål.

– Vår första prioritet är nu att färdigställa sammanslagningen av bolagen för att patienterna ska kunna ta del av fördelarna. Vidare har vi som mål att våra nya produkter ska bli tillgängliga för patienter i Sverige så snart som möjligt. Det tredje målet är att ge vår personal fler möjligheter att växa och utveckla vår affär, säger Michaël Lugez.

Patienterna är allt fokus

Patienterna och deras vård står ständigt i fokus i allting som BMS gör och bolaget vill vara med genom hela patientresan. Därför utvecklar de nu bland annat en app där patienter kan följa sin behandling, få svar på frågor och prata med en läkare.

– Vi vill inte bara vara en läkemedelsleverantör, utan även en partner till alla som är involverade inom hälso- och sjukvård. BMS var till exempel med och grundade organisationen ”All.Can” vars mål är att frigöra resurser för sjukhus för att optimera behandlingen av patienter. För att uppnå detta måste vi arbeta tillsammans. Ett annat exempel är hur vi i den pågående pandemin arbetar tillsammans med andra företag och organisationer för att donera pengar, labbutrustning och produkter för att stötta kampen mot coronaviruset, säger Michaël Lugez.

Ny logotyp

I samband med uppköpet av Celgene uppdaterar BMS även sitt varumärke med en ny logotyp.

– Även om vi fortfarande heter BMS är vi ett nytt bolag och det vill vi visa med vår nya logotyp. Motivet är en hand som är en universell symbol för läkande. Den representerar att ge och ta emot vård och visar på vårt engagemang för att sätta människan i första rummet, det är personligt, avslutar Michaël Lugez.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Bristol Myers Squibb här 

Fakta Bristol Myers Squibb
Bristol Myers Squibb, BMS, är ett globalt biofarmaceutiskt bolag som utvecklar innovativa läkemedel för svåra sjukdomar. Bolaget kombinerar smidigheten hos ett bioteknikbolag med räckvidden och resurserna hos ett etablerat läkemedelsföretag. BMS är bland annat verksamma inom onkologi, kardiovaskulära sjukdomar, cancersjukdomar samt inflammatoriska och immunologiska sjukdomar. BMS deltar i flera globala samarbeten för att utveckla och optimera vårdlösningar med patienten i fokus.

Mer från Bristol-Myers Squibb

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bristol-Myers Squibb och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?