Annons

Strålningsexperter: Livsfarligt flytta ut kärnkraftstillsynen

DEBATT. Regeringen har beslutat att splittra Strålsäkerhetsmyndigheten och flytta ledningen och stora delar av myndigheten till Katrineholm. Det hotar svensk strålsäkerhet. Och vår beredskap vid allvarliga händelser, skriver tidigare myndighetschefer och kärnkraftsforskare.

HASTVERK. Beslutet flytta Strålsäkerhetsmyndigheten förefaller berett inom regeringskansliet som en politisk beställning och saknar konsekvensanalys. Det är allvarligt för den svenska kärnkraftssäkerheten, anser debattörerna.
HASTVERK. Beslutet flytta Strålsäkerhetsmyndigheten förefaller berett inom regeringskansliet som en politisk beställning och saknar konsekvensanalys. Det är allvarligt för den svenska kärnkraftssäkerheten, anser debattörerna.Bild:Johan Nilsson

Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, ska övervaka och driva på strålsäkerhetsarbetet vid svenska kärntekniska anläggningar – kärnkraftreaktorerna och anläggningar för att ta hand om använt kärnbränsle och radioaktivt avfall.

För att kunna göra detta med den kompetens och självständighet som krävs i EU-direktiv och den internationella kärnsäkerhetskonventionen måste SSM kunna rekrytera och behålla högt kvalificerad specialistkompetens inom en rad områden, som reaktorteknik, material och hållfasthet, beteendevetenskap, geologi, hydrologi etc. Dessa specialister ska sedan samverka effektivt i de olika tillsynsprocesser som bygger upp SSM:s verksamhet.

Så sent som 2008 bedömde därför den dåvarande regeringen att svensk kärnkraftsäkerhet och strålskydd (som omfattar mycket mer än kärnkraft) skulle stärkas genom en sammanslagning av dåvarande Strålskyddsinstitutet och Statens kärnkraftinspektion. Därmed bildades SSM.

All erfarenhet från tidigare omlokaliseringar pekar på att det kommer att bli svårt för en specialistmyndighet som SSM att upprätthålla kompetens och kvalitet när myndigheten splittras och en huvuddel flyttas till en mindre kommun utan utbildning och forskning på hög- skolenivå på relevanta områden. Personer med spetskompetens ser knappast Katrineholm som ett förstahandsval vad gäller arbete och bostad.

De faktiska följderna av beslutet kommer aldrig att bli särskilt många nya skattebetalare i Katrineholm. Däremot kommer en rad medarbetare att tillbringa timmar på tåg och i bilar mellan myndighetens kontor i Katrineholm och Solna, och möten i Stockholms myndighetsvärld och regeringskansliet.

Därtill kommer att beredskapen för att hantera strålningsolyckor allvarligt försvagas av en splittring och utlokalisering av SSM.

Erfarenheterna från Tjernobyl och Fukushima visar entydigt att SSM snabbt måste kunna sjösätta en beredskapsorganisation som kan arbeta dygnet runt och bemannas med expertis både från SSM och andra myndigheter och högskolor. Beredskapsorganisationen ska snabbt kunna förse regeringskansli, myndigheter, medier och allmänhet med faktaunderlag och expertbedömningar. Det gäller även olyckor som inträffar långt utanför Sveriges gränser. Därför har SSM skapat en avancerad beredskapscentral i Solna.

I samband med de svåra reaktorhaverierna i Fukushima sattes SSM:s beredskap på prov. Under närmare en månad hade SSM dagliga överläggningar med regeringskansliet och olika myndigheter i Stockholm. Hälsofrågor, transporter inom sjöfart och flyg, handel, import av varor var på dagordningen. Därtill medverkade SSM:s experter i mängder av medieframträdanden.

SSM:s beredskapscentral ska vara kvar i Stockholm. Men ansvaret för verksamheten vilar ändå på generaldirektören och övrig myndighetsledning som nu ska sitta i Katrineholm. Där ska också stödfunktionerna finnas, till exempel kommunikationsavdelningen som samtidigt utgör en central del av beredskapen, något som helt bortses från i beslutet. Många andra experter som ska bemanna centralen kommer att finnas i Katrineholm. Allt detta gör att det kommer att bli nästintill omöjligt att bedriva en samordnad och effektiv beredskapsverksamhet.

I själva beslutstexten finns inte ens ett försök att argumentera för positiva effekter av flytten. Inte så konstigt, det finns nämligen inga. Tvärtom bryter beslutet mot en central och internationellt vedertagen princip för hög strålsäkerhetskultur: att alla handlingar och beslut ska styras av grundläggande värderingar som låter säkerheten väga tyngre än konkurrerande mål. Det kommer inte att bli lätt att försvara beslutet vid nästa granskningsmöte under den internationella kärnsäkerhetskonventionen.

Lars Högberg, generaldirektör, Statens kärnkraftinspektion 1989–1999
Judith Melin, generaldirektör, Statens kärnkraftinspektion 2000–2008
Anders Jörle, informationschef, Statens kärnkraftinspektion 1997–2008
Waclaw Gudowski, professor i reaktorfysik, KTH
Sevostian Bechta, professor i kärnkraftssäkerhet, KTH

 

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Artificial SolutionsAnnons

Därför är det rätt läge att investera i AI: ”Betydande uppsida”

Det svenska börsbolaget Artificial Solutions, vars innovation Teneo låter människor och teknik samtala med varandra, räknar med fler affärer i pandemins spår och till följd av den breda medvinden för AI. 

– Användandet började gå upp rejält i slutet av förra året och det har fortsatt under 2020, säger styrelseledamoten Jan Uddenfeldt.

Lär dig mer om Conversational AI 

Den redan växande trenden med Conversational AI, en artificiell intelligens som kan samtala på ett mänskligt sätt, kommer att få ytterligare skjuts av Covid-19-pandemin.

Det menar Jan Uddenfeldt, som tidigare har haft höga chefspositioner på teknikbolagen Ericsson och Sony Mobile och idag är baserad i Silicon Valley samt styrelseledamot i svenska Artificial Solutions.

Teneo talar 40 språk

Bolaget är noterat på Nasdaq First North och leder utvecklingen inom Conversational AI genom Teneo, en patenterad plattform som dagligen används av miljontals människor på 40 olika språk. Teknologin används bland annat för smarta chattbottar, virtuella assistenter och digitala anställda.

– Användandet började gå upp rejält i slutet av förra året och det har fortsatt under 2020. Pandemin kommer att ge Conversational AI ytterligare en skjuts när företag vill säkra sin verksamhet, säger han.

Som exempel tar Jan Uddenfeldt upp att callcenter världen över har skickat hem sina anställda i corona-krisens spår, samtidigt som antalet kundtjänstärenden i många fall har ökat.

– Automatiska lösningar fungerar precis lika bra även under en pandemi och det har fler börjat upptäcka. I framtiden kommer det att vara naturligt att direkt få hjälp av en AI, istället för att få plats nummer 27 i en telefonkö och sedan vänta i en halvtimme.

Det ökade användandet av Teneo är något som kommer att avspeglas i Artificial Solutions intäkter, konstaterar han.

Kunder från hela världen

– 2018 och 2019 bestod de huvudsakligen av licenser. Men det är när Teneo nu allt mer används som pengarna tickar in, och det finns en betydande uppsida. 

På kundlistan finns några av världens största företag inom en mängd olika branscher som i sin tur använder Teneo i hundratals implementationer.

– Satsningen på företagssidan är helt rätt. Plattformen är skalbar, företagsanpassad, löser komplexa problem och är helt annorlunda från techjättarnas enklare chattbottar för konsumentsidan, säger Jan Uddenfeldt.

Tvärtemot många andra svenska bolag har Artificial Solutions redan från början skaffat kunder utomlands.

– Det är en fördel. Vi har många stora kunder i Nordamerika och Europa. Först på senare år har vi fyllt på med kunder i Sverige. USA ligger först inom AI och därifrån kommer många nya enterprise-lösningar. Där är Artificial Solutions verkligen med i matchen.

Gratis white paper att ladda ner

Fakta: Artificial Solutions och Teneo

Artificial Solutions är den ledande specialisten inom Conversational AI som är en form av artificiell intelligens som låter människor samtala med applikationer, webbplatser och uppkopplade teknikenheter med ett vardagligt och naturligt språk.

Bolagets patenterade AI-plattform Teneo låter företag på kort tid bygga sofistikerade applikationer för flera olika plattformar och kanaler. I dag används Teneo dagligen av miljontals människor på 40 språk över hela världen genom bland annat virtuella assistenter, chattbottar och talbaserade konversationsgränssnitt för uppkopplade teknikenheter.

Grundat: 2001 i Stockholm

Huvudkontor: Stockholm. Artificial Solutions har även kontor över Europa, i USA och i Asien och Sydamerika.

Marknadsplats: Listat på Nasdaq First North.

Kunder: Flera Fortune 500-företag använder Teneo och på kundlistan finns bland annat biltillverkare, banker, reseplattformar och energi-, underhållnings- och telekombolag.

Antal anställda: Drygt 100

Mer från Artificial Solutions

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Artificial Solutions och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?