Annons

Stora kostnader att utesluta Huawei

Att utesluta en av de ledande leverantörerna i samband med utbyggnaden av 5G-nätet får konsekvenser såväl tids- som kostnadsmässigt. Huawei har i dag 35 procent av världsmarknaden inom mobil infrastruktur, skriver Huaweis Sverigechef Kenneth Fredriksen.

I tjugo år har Huawei varit en drivande aktör i att digitalisera Sverige. Det vill vi gärna fortsätta med. Vi har 600 anställda i Sverige som vi värnar om och en mängd kunder som litar på Huaweis kompetens och leveranser, skriver Kenneth Fredriksen.
I tjugo år har Huawei varit en drivande aktör i att digitalisera Sverige. Det vill vi gärna fortsätta med. Vi har 600 anställda i Sverige som vi värnar om och en mängd kunder som litar på Huaweis kompetens och leveranser, skriver Kenneth Fredriksen.Foto:Claudio Bresciani/TT

Uteslutandet av Huawei som leverantör i Sveriges 5G-infrastruktur medför sannolikt betydande konsekvenser i termer av kraftigt försenad utrullning av 5G och inte minst en avsevärt ökad investeringskostnad. Detta i sin tur leder till långsammare teknisk tillväxt och innovation, lägre inkomst för hushållen och en långsammare återhämtning från den nuvarande recessionen orsakad av covid-pandemin. Det visar en rapport från Oxford Economics, framtagen på uppdrag av Huawei.

Att Huawei ser veckans besked från Post och Telestyrelsen (PTS) gällande att Huawei utesluts som leverantörer i samband med byggandet av det svenska 5G-nätet som ett stort bakslag förvånar sannolikt få. Ej heller kanske att vi anser att beslutet är fattat på osaklig grund och är att betrakta som ett uttryck för handelspolitik snarare än en säkerhetsfråga. Dock finner vi det viktigt att belysa vad ett konkurrensbegränsande ingrepp av detta slag får för konsekvenser för 5G-utrullningen i Sverige och i slutändan landets ekonomiska konkurrenskraft.

Den femte generationens mobilteknologi innebär enorma framsteg för länder som omfamnar hela dess potential. De avsevärt snabbare uppkopplingshastigheterna i 5G-näten medför stora möjligheter inom alla sektorer i samhället. I takt med att Internet of Things (uppkopplade prylar) blir vanligare, så ökar behovet av högre uppkopplingshastighet. Självkörande fordon och maskiner som jobbar i otillgängliga miljöer till exempel i samband med gruvdrift, robotar i industrin som arbetar utifrån säkrare och effektivare processer samt patientbehandlingar och operationer som utförs på distans är några exempel på vad som möjliggörs med 5G. Att som land ligga i framkant i den här utvecklingen är viktigt för att behålla sin konkurrenskraft.

Men redan i dag har 5G-utbyggnaden tappat fart på grund av den pågående covid-pandemin. Och 5G kan utgöra en viktig faktor för att åter få ekonomin i balans efter en recession. Idag domineras marknaden för infrastruktur på telekom-sidan av tre aktörer: Ericsson, Huawei och Nokia. Dessa bolag var i huvudsak ansvariga för utbyggnaden av 4G-näten genom installationen av mobila basstationer.

Att då utesluta en av de ledande leverantörerna i samband med utbyggnaden av 5G-nätet får konsekvenser såväl tids- som kostnadsmässigt. Huawei har i dag 35 procent av världsmarknaden inom mobil infrastruktur. Ericsson har 31 procent och Nokia 24 procent. ZTE, Samsung och ytterligare några aktörer har de övriga 9 procent. Det säger sig självt att Huawei besitter ett enormt kunnande samt tillgång till utrustning som i dag är absolut nödvändig för att mobilnäten ska fungera och som övriga leverantörer sannolikt kommer att ha stora svårigheter att ersätta på kort sikt.

I samband med att handelsrelationerna mellan USA och Kina ytterligare tillspetsades i våras bestämde vi oss för att undersöka vilken påverkan ett uteslutande av Huawei från 5G-utbyggnaden skulle få på europeiska länders ekonomier. Valet av den som skulle genomföra studien föll på det högt renommerade analysföretaget Oxford Economics som studerade effekterna på 31 länder i Europa (EU +4).

Rapporten visar att uteslutandet av Huawei som leverantör medför en kostnad för Sverige på mellan 3,3 och 35 miljarder kronor. Oxford Economics har då utgått från tre huvudscenarion där scenariot med lägst kostnad innebär att 5G endast förväntas medföra en begränsad positiv utveckling för samhället, medan förväntan på en positiv utveckling inom 5G är stor i högkostnadsscenariot. Medelscenariot skulle innebära en kostnad för Sverige på 17,5 miljarder kronor.

Denna kostnad är i sin tur uppdelad i:

- Ökad kostnad för investeringar i 5G-infrastruktur för de närmaste tio åren: 6,4 miljarder kronor.

- Kostnad för färre antal uppkopplade individer fram till 2023: 11 miljoner kronor.

- Uppskattad permanent förlust i BNP på grund av försening i 5G-utrullning till 2035: 11 miljarder kronor.

Viktigt att notera är att Oxford Economics i rapporten inte tagit höjd för den utrustning i befintlig infrastruktur som enligt PTS beslut ska ersättas fram till 2025. Detta moment kommer i sig att innebära en betydande kostnad för operatörerna. En kostnad som i slutändan med största sannolikhet läggs på användaren av tjänsten.

Storbritannien fattade tidigare i år ett liknande beslut. Efter påtryckningar från USA valde Storbritannien att revidera sitt tidigare beslut och utesluta Huawei från 5G-utbyggnaden. Den brittiska regeringen uppskattade då själva hur mycket dyrare det skulle bli att bygga 5G-näten utan Huawei som leverantör. Uppskattningen landade på 23 miljarder kronor. 

Storbritannien och Sverige kan naturligtvis inte jämföras rakt av. Det bor betydligt fler människor i Storbritannien och Sverige å sin sida är ett vidsträckt land med stora skillnader i befolkningstäthet. Den svenska landsbygden lider till stora delar redan i dag av dålig täckning. Klart är i alla fall att kostnaden för att byta ut existerande utrustning från Huawei är omfattande även i Sverige.

Sammantaget pratar vi alltså om betydande kostnader som belastar det svenska samhället på grund av ett beslut som saknar verklighetsförankring. Huawei är ett internationellt företag som lyder under nationella lagar på alla de marknader där vi har verksamhet. 5G-systemen bygger på globala gemensamma standarder och protokoll. Huawei jobbar med öppen källkod som alla kan ta del av. Vem som levererar hårdvaran i 5G-näten är oväsentligt ur säkerhetssynpunkt. Det är inte här eventuella säkerhetsbrister finns.

I tjugo år har Huawei varit en drivande aktör i att digitalisera Sverige. Det vill vi gärna fortsätta med. Vi har 600 anställda i Sverige som vi värnar om och en mängd kunder som litar på Huaweis kompetens och leveranser. Vårt fokus den närmaste tiden kommer att ligga på att minimera all negativ påverkan det fattade beslutet kan komma att ha för våra kunder och medarbetare.

Internationella affärsrelationer främjar dialog mellan länder. Det leder till utbyte av kunskap och bygger förtroende. Att stänga gränser för teknik och innovation gör att landets utveckling hämmas. Huawei såväl som Sverige är i det här sammanhanget brickor i ett politiskt spel, mitt i ett potentiellt handelskrig mellan två nationer. Beslutet att utesluta Huawei som leverantör i den svenska 5G-infrastrukturen är politiskt istället för att baseras på bedömning av produkternas kvalitet och säkerhet. Det är djupt olyckligt och medför att Sverige halkar efter i den tekniska utvecklingen med en omfattande kostnad som följd.

Kenneth Fredriksen

Ansvarig för den nordiska och baltiska verksamheten på Huawei.


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?