ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stora aktörer förvrider fakta om pensionerna

  • PENGAR FINNS. Aktörer som Nordnet, Skandia och Danske Bank tjänar pengar på ett ökat privat pensionssparande, och gynnas av att sprida rykten om att pensionspengarna håller på att ta slut, skriver Magnus Billing. Foto: Joey Abrait

DEBATT. Dagens unga har fått lära sig att pension är lika med att vara ’fattig’. Det är resultatet av en aktiv skrämselpropaganda som bland andra Nordnet, Skandia och Danske Bank sprider i syfte att tjäna pengar, skriver Alectas vd Magnus Billing.

Många olika aktörer talar illa om det svenska pensionssystemet. Gång på gång kan vi läsa rubriker om hur man ska göra för att ”rädda sin pension”. Ofta påstås att unga behöver spara flera miljoner på egen hand för att kompensera för att pensionssystemet missgynnar dem.

Avmattningen i ekonomin har skruvat upp trycket ytterligare.

Under hösten har vi fått höra varningsord om att en lågkonjunktur och nedgång på börsen skulle fördärva vår pension. Och att lösningen i vanlig ordning är att pensionsspara flera tusen kronor extra ur egen plånbok varje månad. 

Att föreslå detta är dock mycket tveksamt, givet att pensionssparande är mycket långsiktigt, med livslånga utbetalningar. Särskilt om man pratar om sparande i traditionell försäkring. 

Att man bör tänka långsiktigt i sitt sparande och inte låta sig påverkas för mycket av tillfälliga nedgångar på börsen är de flesta överens om, och något som även de som kritiserar pensionssystemet själva lyfter i sina tips till pensionssparare. 

Ett privat sparande är viktigt för de allra flesta. Men är det verkligen vettigt att spara hela livet och dessutom öka månadsavsättningarna så fort en eventuell börsnedgång står för dörren, för att sedan i värsta fall få 75 procent eller – i de allra flesta scenarion – 100 procent eller mer av slutlönen i pension?

Den som sparar pengar, sparar ingen konsumtion utan avstår konsumtion i dag vilket försämrar samhällsekonomin.

Mer rationellt för den enskilde vore att reglera nivån på pensionen genom att exempelvis arbeta något år extra på deltid om det visar sig att avkastningen har varit lägre än förväntat när man närmar sig pensionstidpunkten. Numera finns ju ingen fast pensionsålder, utan vi väljer i princip själva när vi vill sluta arbeta.

Fokus för samhället bör ligga på att skapa förutsättningar för att fler ska klara av ett långt arbetsliv.

Självklart bör vi ha ett eget sparande. Både för att kunna tackla oförutsedda utgifter i någorlunda närtid och för att så småningom komplettera pensionen. Men den nattsvarta bild av pensionssystemet som sprids nu är inte seriös. 

Nej, pengarna håller inte på att ta slut. Dagens unga kommer att få en rimlig pension givet att de arbetar stora delar av livet på en arbetsplats med tjänstepension.

Om vi dessutom förlänger arbetslivet i takt med att medellivslängden ökar, håller vi pensionsnivåerna konstanta.

Och nej, en nedgång på börsen kommer inte att slå ut våra pensioner. Börsen har i alla tider böljat upp och ned med konjunkturerna, och så kommer det med all sannolikhet att se ut framöver också. 

Alecta visade i en undersökning före sommaren att nära var fjärde ung människa känner oro inför den framtida pensionen. Unga i dag har fått lära sig att pension är lika med att vara ’fattig’. Det är effekten av en aktiv skrämselpropaganda som sprids om pensionssystemet från vissa aktörer i marknaden.

Aktörer som Nordnet, Skandia och Danske Bank tjänar pengar på ett ökat privat pensionssparande, och gynnas helt enkelt av att sprida rykten om att pensionspengarna håller på att ta slut. De försämrar därmed både välmående och potentiellt även samhällsekonomin.

Alla aktörer i pensionsbranschen har tillsammans ett stort ansvar att berätta om robustheten som faktiskt finns i det svenska pensionssystemet.

Magnus Billing, vd för Alecta

 

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer