Annons

Stora aktörer förvrider fakta om pensionerna

DEBATT. Dagens unga har fått lära sig att pension är lika med att vara ’fattig’. Det är resultatet av en aktiv skrämselpropaganda som bland andra Nordnet, Skandia och Danske Bank sprider i syfte att tjäna pengar, skriver Alectas vd Magnus Billing.

PENGAR FINNS. Aktörer som Nordnet, Skandia och Danske Bank tjänar pengar på ett ökat privat pensionssparande, och gynnas av att sprida rykten om att pensionspengarna håller på att ta slut, skriver Magnus Billing.
PENGAR FINNS. Aktörer som Nordnet, Skandia och Danske Bank tjänar pengar på ett ökat privat pensionssparande, och gynnas av att sprida rykten om att pensionspengarna håller på att ta slut, skriver Magnus Billing.Foto:Joey Abrait

Många olika aktörer talar illa om det svenska pensionssystemet. Gång på gång kan vi läsa rubriker om hur man ska göra för att ”rädda sin pension”. Ofta påstås att unga behöver spara flera miljoner på egen hand för att kompensera för att pensionssystemet missgynnar dem.

Avmattningen i ekonomin har skruvat upp trycket ytterligare.

Under hösten har vi fått höra varningsord om att en lågkonjunktur och nedgång på börsen skulle fördärva vår pension. Och att lösningen i vanlig ordning är att pensionsspara flera tusen kronor extra ur egen plånbok varje månad. 

Att föreslå detta är dock mycket tveksamt, givet att pensionssparande är mycket långsiktigt, med livslånga utbetalningar. Särskilt om man pratar om sparande i traditionell försäkring. 

Att man bör tänka långsiktigt i sitt sparande och inte låta sig påverkas för mycket av tillfälliga nedgångar på börsen är de flesta överens om, och något som även de som kritiserar pensionssystemet själva lyfter i sina tips till pensionssparare. 

Ett privat sparande är viktigt för de allra flesta. Men är det verkligen vettigt att spara hela livet och dessutom öka månadsavsättningarna så fort en eventuell börsnedgång står för dörren, för att sedan i värsta fall få 75 procent eller – i de allra flesta scenarion – 100 procent eller mer av slutlönen i pension?

Den som sparar pengar, sparar ingen konsumtion utan avstår konsumtion i dag vilket försämrar samhällsekonomin.

Mer rationellt för den enskilde vore att reglera nivån på pensionen genom att exempelvis arbeta något år extra på deltid om det visar sig att avkastningen har varit lägre än förväntat när man närmar sig pensionstidpunkten. Numera finns ju ingen fast pensionsålder, utan vi väljer i princip själva när vi vill sluta arbeta.

Fokus för samhället bör ligga på att skapa förutsättningar för att fler ska klara av ett långt arbetsliv.

Självklart bör vi ha ett eget sparande. Både för att kunna tackla oförutsedda utgifter i någorlunda närtid och för att så småningom komplettera pensionen. Men den nattsvarta bild av pensionssystemet som sprids nu är inte seriös. 

Nej, pengarna håller inte på att ta slut. Dagens unga kommer att få en rimlig pension givet att de arbetar stora delar av livet på en arbetsplats med tjänstepension.

Om vi dessutom förlänger arbetslivet i takt med att medellivslängden ökar, håller vi pensionsnivåerna konstanta.

Och nej, en nedgång på börsen kommer inte att slå ut våra pensioner. Börsen har i alla tider böljat upp och ned med konjunkturerna, och så kommer det med all sannolikhet att se ut framöver också. 

Alecta visade i en undersökning före sommaren att nära var fjärde ung människa känner oro inför den framtida pensionen. Unga i dag har fått lära sig att pension är lika med att vara ’fattig’. Det är effekten av en aktiv skrämselpropaganda som sprids om pensionssystemet från vissa aktörer i marknaden.

Aktörer som Nordnet, Skandia och Danske Bank DANSKE -0,1% Dagens utveckling tjänar pengar på ett ökat privat pensionssparande, och gynnas helt enkelt av att sprida rykten om att pensionspengarna håller på att ta slut. De försämrar därmed både välmående och potentiellt även samhällsekonomin.

Alla aktörer i pensionsbranschen har tillsammans ett stort ansvar att berätta om robustheten som faktiskt finns i det svenska pensionssystemet.

Magnus Billing, vd för Alecta

 

 


Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?