Annons

Stoppa nya lagen om e-handel

DEBATT. Regeringens förslag om betalningar vid e-handel riskerar att försämra konsumentskyddet. Fakturan är en billig lösning för e-handlare och konsumenter. Regeringens handlingslinje gynnar mest storbankerna, hävdar fem företrädare för e-handelsföretag.

BETALNING. Regeringens förslag innebär att kreditalternativ inte ska få vara förvalda på e-handelssajter. Detta ger ett sämre konsumentskydd, inte bättre, anser skribenterna.
BETALNING. Regeringens förslag innebär att kreditalternativ inte ska få vara förvalda på e-handelssajter. Detta ger ett sämre konsumentskydd, inte bättre, anser skribenterna.Foto:Claudio Bresciani/TT

E-handeln väntas fortsätta att utvecklas snabbt, inte minst med tanke på konsumenternas ökande intresse för klimat och hållbarhet. Studier visar nämligen att e-handeln är mer hållbar än den fysiska handeln. E-handeln har många fördelar, då den ofta erbjuder de bästa priserna, det bästa utbudet, ger möjlighet att få varor hemlevererade, ger kunderna flexibilitet i när och varifrån de handlar och inte minst sparar tid för konsumenter.

Vad som lätt glöms bort är att situationen såg annorlunda ut för bara några år sedan. Att köpa varor på nätet kändes då osäkert för konsumenter. Det fanns en rädsla för att lämna ut sina kortuppgifter, vilket fortfarande lever kvar hos framför allt de äldre, och köpupplevelsen var allt annat än smidig med krångliga kassalösningar. Sedan dess har mycket utvecklats till det positiva, vilket har underlättat och stärkt konsumentens ställning.

Några av de viktigaste förbättringarna som har legat till grund för e-handelstillväxten har varit utveckling av smidiga kassalösningar, utbredningen av bank-id, förbättrade leveransmetoder och introduktionen av den populäraste betalmetoden på nätet, fakturan. Faktura är i dag det betalalternativ som ger det starkaste konsumentskyddet vid handel på nätet, eftersom kunderna har möjligheten att få hem varan och först därefter genomföra sin betalning. Den som vill returnera varan behöver inte ligga ute med pengar, utan kan returnera den innan det är dags att betala.

Vi vet att de viktigaste faktorerna för kunder vid e-handel är säkerhet, smidighet och att köpet ska genomföras till en så låg kostnad som möjligt. Mot den bakgrunden blir det fel när politiken nu försöker detaljstyra hur olika betalningsalternativ ska presenteras inom e-handel och där även den avgiftsfria fakturan görs till boven i ett drama den inte ens deltar i.

För kunderna är faktura det tryggaste och populäraste betalsättet – medan regeringen felaktigt verkar se den som en del i problemet med risken för ökad skuldsättning i samhället.

Förslaget i proposition 2019/20:79 ”Presentation av betalningssätt vid marknadsföring av betaltjänster online” innebär att e-handeln ska premiera betalningsalternativ som ger ett sämre konsumentskydd.

Regeringens lagförslag bygger på att inget som räknas som kredit ska få vara förvalt. Förslaget gör ingen skillnad på en dyr delbetalning med hög ränta, en faktura med avgifter eller en avgiftsfri faktura eller om du som kund använder ett kreditkort som betalas månadsvis.

Dessutom vill regeringen att vi e-handlare ska separera debet- och kreditkort i kassan – vilket det inte finns någon teknisk lösning för i dagsläget. Resultatet kan då bli att vissa e-handlare inte kommer att kunna erbjuda andra betalalternativ än enbart kreditprodukter. Effekten kan alltså bli den rakt motsatta mot regeringens intention.

Dessutom är det värt att också betona att fakturan är en kostnadsattraktiv lösning för e-handlare medan korttransaktioner och övriga direktbetalningar är förenade med kostnader för såväl små som stora e-handlare. Att premiera de sistnämnda betalningslösningarna är att premiera storbankerna på bekostnad av innovativa betallösningar.

Vi har full förståelse för regeringens ambition att vilja minska riskerna för överskuldsättning. Men det avhjälps inte med detta lagförslag, som även har kritiserats av flera remissinstanser. I stället leder förslaget i sin nuvarande form till negativa konsekvenser för såväl konsumenter som handlare och bestraffar oss i e-handeln på ett orimligt sätt:

Betalmetoder med sämre konsumentskydd premieras, vilket kommer att öka risken för bedrägerier och till att göra köp på nätet otryggare.

Köpupplevelsen krånglas till, till följd av nya krav och ökar risken för otydliga kassalösningar.

Vi e-handlare får högre kostnader och missgynnas gentemot fysisk handel, som inte omfattas av lagförslaget.

Vi vädjar därför till regeringen att inte låta fakturan bli symbol för ett mycket större samhällsproblem. För att förstå hur absurt det kan bli, så kan man tänka sig motsvarande krav utanför e-handeln: Tänk att faktura inte skulle få vara förstahandsval vid beställning av sophämtning eller när vård och omsorg ska betalas. Eller att kunder, när de handlar i en fysisk butik, måste svara på vilken typ av kort de ska betala med och blir hänvisade till två olika betalterminaler beroende på vilken typ av kort de har.

Vi samtalar gärna med regeringen för att hitta konstruktiva sätt framåt som inte riskerar att få negativa följder för konsumenter, handlare och e-handeln i stort, vilket vore att ta ett steg tillbaka i utvecklingen.

Jarno Vanhatapio, vd, NA-KD
Pär Svärdson, vd, Apotea
Stefan von Stein, vd, SDHJ Group (Campadre, Members, Best of Brands)
Marc Palmefjord, vd, Bangerhead
Katrin Lundgren, vd, Kodmyran AB (ehandelsplattformsleverantör)


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?