1515
Annons

Stoppa listningskaos i vården

DEBATT. En konflikt har blossat upp om effekten av att medborgare listar sig vid vårdcentraler som drivs i regi av nätläkarbolaget Kry. Men Krocken mellan digital och fysisk vård hade kunnat undvikas om det funnits en fungerande digital infrastruktur i vården, det skriver Mårten Blix, vid Institutet för Näringslivsforskning.

Det kanske inte är allmänt känt att när man listar sig vid en vårdcentral följer en viss ekonomisk ersättning till vårdgivaren (s.k. kapitation). Den är viktig för att vårdcentralen ska kunna planera och bedriva verksamheten. När patienter listar om sig tappar vårdcentralen denna intäkt och får svårare att gå runt. Det gäller särskilt om det är de unga, i huvudsak friska, som listar om sig medan de äldre och sjuka stannar kvar. På lite längre sikt kan det innebära en utslagning av mindre privata vårdcentraler som inte har samma ekonomiska möjligheter att investera i digitala lösningar som offentlig sektor eller de stora privata vårdgivarna.

Krocken mellan digital och fysisk vård som nu utspelas framför öppen ridå hade kunnat mildras – eller helt undvikas – om det hade funnits en fungerande digital infrastruktur i sjukvården. Med en gemensam digital infrastruktur som binder samman alla vårdgivare med enhetliga standarder krymper skillnaderna mellan små och stora aktörer. Mindre vårdgivare kan inte heller förväntas ha kunskap och resurser att själva digitalisera sina verksamheter, inte minst eftersom förutsättningarna från offentlig sektor är så oklara.  

De digitala verktygen borde frigöra kapacitet och öka kvalitén i sjukvården men verkligheten är en annan. Personalen sliter med krångliga system som skapar frustration och merarbete. Det har gått så långt att undermålig digitalisering ofta nämns som ett av de främsta arbetsmiljöproblemen. Begränsningarna i 1177-Vårdguiden och regionernas myller av olika särlösningar ger sämre effektivitet och sinkar ofta verksamheten.

Det decentraliserade systemet med 21 regioner som bygger egna strukturer är en av orsakerna till bristande effektivitet i såväl primär- som specialistvården. En konsekvens av detta är att Sverige alltjämt saknar en digital infrastruktur värdig landets tekniska förmåga. Riksrevisionen konstaterade redan 2016 att ”Styrningen av e-förvaltningen hindrar utvecklingen” samt att den har varit ”kortsiktig, delegerad och präglad av brist på helhetsansvar.” Ekonomistyrningsverket gjorde liknande iakttagelser i en rapport från 2017. I regeringens budgetproposition för 2018 lyftes en nationell digital infrastruktur fram som en prioritering. Men de många dokumenten har inte omvandlats till handling. Med stigande vårdskuld och sämre ekonomi behöver Sverige fatta strategiska beslut för att öka effekten ute i verksamheten.

Det bygge som håller upp de digitala vårdtjänsterna står på skakig grund. De är långt ifrån att motsvara dagens - och än mindre framtidens - behov. Det är inte brist på tekniska lösningar utan avsaknaden av en infrastruktur med gemensamma standarder och strukturer för att integrera olika system som är problemet. Sjukvården är en högteknologisk verksamhet som verkar inom strukturer med gamla och icke kompatibla digitala system. 

Begränsningarna i den digitala infrastrukturen gör det svårt att skala upp framgångsrika lösningar över hela landet samtidigt som vårdkapaciteten hålls tillbaka av onödig manuell hantering. Högspecialiserad personal tvingas ägna stor del av sin tid åt en uppsjö av inkompatibla system och krångel istället för åt kärnverksamheten. Vid högteknologisk monitorering av en patient får läkaren manuellt skriva av data från digitala skärmar, på papper, för att sedan manuellt mata in dessa i flera olika andra system. Det konsumerar dyrbar arbetstid och ökar risken för fel. 

Vad är det då som behöver göras? Den mest centrala åtgärden är att staten sätter upp mål för vad den digitala infrastrukturen ska prestera och bidrar med finansiering av denna. Landet får inte låsas in i teknologi som snabbt åldras eller som ger upphov till beroendeställning till någon enskild aktör. Befintliga lösningar få mer användarvänliga gränssnitt och det ska vara enkelt att utveckla nya tjänster kopplade till en gemensam plattform. Pandemin visar hur viktigt det är att lösningar som är framgångsrika kan skalas upp till resten av landet. Samma fördelar gäller i vanliga tider. 

Med enhetliga standards för hälsodata blir det lättare för privata aktörer att investera i ny teknologi och för forskare att utveckla ny kunskap. Ta hjärtsjukdomar som exempel, en av de vanligaste dödsorsakerna. Med distansmonitorering och koppling till patientjournalen får patienter såväl som sjukvården bättre möjligheter att följa hälsan och vid försämringar kan sjukvården komma in tidigt med stöd och åtgärder innan läget blir akut: ett litet steg mot mer förebyggande vård blir ett stort kliv för folkhälsan. 

Staten ska förstås inte själv bygga tekniska lösningar, däremot är det helt avgörande att staten tar ett större grepp och bidrar med de investeringar som krävs i samverkan med regionerna. Regionerna har tydligt signalerat behov av ekonomiskt stöd för att klara sitt välfärdsåtagande. Ekonomiskt stöd till löpande verksamhet ger andrum till regioner och kommuner men är ingen hållbar lösning. Våra gemensamma resurser måste användas bättre om vi ska klara välfärdens behov. Listning av patienter är bara en del i ett större sammanhang där det krävs långsiktiga reformer. Utan en fungerande digital infrastruktur i vården kommer dagens kris med växande vårdskuld också att förbli morgondagens kris. Sverige kan bättre. Mycket bättre.

 


Innehåll från EKNAnnons

Så arbetar underleverantören med statliga EKN för bättre finansiering

KB Components firar 75 år i år och är underleverantör till stora industribolag som Scania, Thule och Volvo Cars. Även underleverantörer till svenska exportföretag kan få tillgång till EKN:s exportgarantier – som bland annat kan göra det lättare att få bankfinansiering.

Läs mer om hur företag med indirekt export kan dra nytta av EKN:s garantier

Med tillverkning i såväl Örkelljunga som Gislaved, Kanada och Kina har KB Components växt till ett stort svenskt industriföretag på egna meriter. 

– Vi tillverkar hjulhus till bilar, bromssystem till lastvagnar, blandare till kök och badrum och mycket annat. Bland våra kunder finns stora svenska bolag som Volvo Cars, FM Mattsson, Haldex och Scania. Vi har dessutom kunder i utlandet som till exempel elbilstillverkaren Rivian, berättar Stefan Andersson som är vd på KB Components. 

Tillväxt kräver bra krediter

KB Components har växt snabbt de senaste åren. Bland annat har de öppnat fabriker i både Kanada, Kina och Mexiko, och gjort förvärv i Slovakien. Men att växa kräver kapital.

– Bra möjlighet till finansiering är viktig, och villkoren för finansieringen likaså. Vi jobbar med olika banker för våra finansieringsbehov, och även med utländska där vi har verksamhet. Vi har också samarbetat med både Svensk Exportkredit och EKN för att tillsammans med bankerna göra finansieringen enklare, säger Stefan Andersson.

EKN har som uppdrag att stödja svensk export och svenska exportföretag, bland annat genom olika former av bankgarantier. Även underleverantörer till exportbolag, utan egen export, kan ta hjälp av EKN eftersom de också bidrar till svensk export. KB Components har både egen export och levererar till exportföretag. Genom EKN har företaget en rörelsekreditgaranti om 60 miljoner kronor för ett banklån. 

– Det är en kreditgaranti vi har haft i omgångar, och banken föreslog det för oss som ett sätt att stärka sina egna säkerheter i finansieringen. För oss har det varit väldigt okomplicerat och EKN och banken har samarbetat för att göra processen så enkel som möjligt för oss.

Läs mer om hur underleverantörer till exportföretag kan använda EKN:s garantier

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?