ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Stoppa brottsvågen mot våra kinesiska turister

  • VILL KÄNNA TRYGGHET. Vi på ambassaden tog emot totalt 110 anmälningar av passförluster till följd av stölder eller rån från januari till augusti i år, skriver Gui Congyou, Kinas ambassadör i Sverige. Foto: LEIF R JANSSON / TT

Säkerheten för kinesiska turister i Sverige har allvarligt skadats. Fallen av rån och stölder har ökat på ett oacceptabelt sätt. Vi på ambassaden tvingas återkommande att utfärda varningar, vilket riskerar Sveriges anseende som turistmål, skriver Kinas ambassadör i Stockholm Gui Congyou.

Det finns ett gammalt ordspråk i Kina att en man bör läsa 10 000 böcker och resa 10 000 kilometer i sitt liv. Att resa och uppleva har sedan länge varit en del av den kinesiska livsstilen. I takt med att Kina utvecklas och levnadsstandarden höjs har turismen blivit alltmer viktig för kinesernas lycka. Från 1995 till 2017 steg kinesernas utlandsresor per år från fem miljoner till 143 miljoner, en årlig ökning med 17 procent.

2018 uppgick siffran till 170 miljoner resor, och kinesernas totala utgifter för och under resorna beräknas till ungefär 260 miljarder USD, 70 gånger större jämfört med 3,7 miljarder USD 1995. Antalet kinesiska turister och reseutgifter står stabilt på första platsen i världen.

Bland de erkända turistmålen har Norden och Sverige blivit mer och mer omtyckta av kinesiska resenärer. Kina har blivit ett viktigt ursprungsland för Sveriges utländska turister. De kinesiska turister som kommer till Sverige lär sig landets unika historia och kultur och njuter av den vackra naturen. Stockholms Gamla Stan, Kungliga Slottet, Stadshuset, Vasamuseet och Drottningholm finns bland de hetaste sevärdheterna.

På vintern reser många kinesiska turister till Sverige på jakt efter norrsken och charmen med vinteridrotten. Förutom sightseeing, kan shopping aldrig utebli. I Stockholm är NK och outletbutikerna runt omkring staden lika nödvändiga i kinesiska turisters reseprogram.

De kinesiska turister som strömmar till Sverige skapar kunder och inkomster för den lokala besöksindustrin. De vill naturligtvis njuta av service och upplevelse av hög kvalitet i landet. Vi har sett att myndigheterna tagit positiva steg för att förhöja servicestandarden för de kinesiska turisterna. Till exempel Visit Sweden har utvecklat ett miniprogram ”upptäcka Stockholm” på WeChat i samarbete med Tencent, som är just skräddarsydd för kinesiska resenärer. Arlanda Flygplats lanserade en ny kinesisk version av sin webbsida, och satte upp kinesiska guideskyltar. Alltfler butiker kan nu bjuda på service på kinesiska. Sådana åtgärder kan locka fler kinesiska turister till Sverige och imponera på dem med ännu bättre upplevelser.

Men det är ett stort bekymmer med de numera frekventa fallen med kinesiska turister som blir bestulna eller rånade på resedokument, kontanter, bankkort, mobiler, kameror med mera. Vi på ambassaden tog emot totalt 110 anmälningar av passförluster till följd av stölder eller rån från januari till augusti i år. Under turistsäsongen mellan juni och augusti fick vi genomsnittligen 20 anmälningar i månaden. Och den siffran inkluderar inte de fall där turisterna blev bestulna eller rånade men resedokumenten lämnades kvar.

Vissa turister blev bestulna när de var på Kungliga slottet eller Stadshuset, vissa på restauranger under måltider eller på hotellet vid incheckningen, några utsattes under tågresor. En del brottslingar slog sönder bilfönster och plundrade resväskor på öppen gata, eller stal från turistbussarna strax efter att resenärerna stigit av för att besöka turistmålen.

Sådana händelser har inte bara allvarligt förstört de kinesiska medborgarnas resor i Sverige, utan också oundvikligen skadat det svenska anseendet. Vi på ambassaden har upprepade gånger tvingats att utfärda säkerhetspåminnelser. Nästan alla brottsoffer har anmält stölderna och rånen till den svenska polisen men hittills har vi aldrig fått ett enda meddelande om att något brott mot kinesiska turister har klarats upp. De kinesiska resenärerna som blev oskyldiga brottsoffer kanske hade arbetat och sparat i ett helt år för att kunna få råd att resa till Sverige tillsammans med sina anhöriga, men dessa händelser förstörde totalt deras resor som annars skulle ha varit lyckliga och roliga.

En trygg och vänlig miljö är de kinesiska resenärernas mest grundläggande förväntning för resan i Sverige, och det förtjänar de. Jag som ambassadör och mina kollegor har hela tiden hållit löpande kontakt med den svenska polisen och andra relaterade myndigheter. Mina svenska vänner har sagt att de ser med största allvar på situationen och har uttryckt sin vilja att vidta alla möjliga åtgärder för att förstärka utländska turisters, inklusive kinesiska resenärers, trygghet i Sverige.

Jag märker också att den svenska regeringen har vidtagit en rad nya åtgärder för att bekämpa brottsligheten och förbättra tryggheten. Vi välkomnar detta.

Snart kommer den 1 oktober, den kinesiska nationaldagen, och då infaller den så kallade turisternas gyllene vecka. I år är det också 70 års-jubileum av Folkrepubliken Kinas grundande, Därför räknar vi med ännu fler kinesiska utlandsturister än vanligt. Nästa år skall vi fira det 70:e jubileet av etableringen av diplomatiska förbindelsen mellan Kina och Sverige, vilket kommer att ge nya utvecklingsmöjligheter för folkliga och kulturella utbyten i samarbete med turistnäringen. Vi önskar att man snabbt och effektivt minskar risken för att kinesiska medborgare blir bestulna och rånade i Sverige. På det viset skulle man kunna locka fler kinesiska turister att besöka Sverige för att främja det bilaterala vänskapsutbytet mellan länderna.

Gui Congyou

Kinas ambassadör i Sverige.

  • Foto:
Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer