Annons

Stöd startups i återhämtningen

DEBATT. Riksdag och regering har fortsatt svårt med förståelsen för att storföretag, småföretag och innovativa tillväxtbolag har fundamentalt olika förutsättningar och möjligheter för att nå framgång. Detta blir inte minst tydligt i tider av kris och lågkonjunktur, skriver investeraren Elisabeth Thand Ringqvist.

Elisabeth Thand Ringqvist.
Elisabeth Thand Ringqvist.Foto:Evelina Carborn

De åtgärder som presenterats så här långt har delvis passat de innovativa tillväxtbolagen eftersom sänkningen av sociala avgifter har gällt alla bolag och permitteringsstöd ibland har kunnat användas. Finansministerns utpekade rådgivare för återstarten av den svenska tillväxten har tydlig klassisk makro- och arbetsmarknadsprägel. Givetvis nödvändigt, men långt ifrån tillräckligt.

Det räcker inte med att politiker visar upp sig och tar instagrambilder på coola mässor världen över med våra framgångsrika startups. Det är nu, när det är motigt att prioritera dessa små förlustbolag, som det krävs mod. För vi vet att några av just dessa bolag har direkt och indirekt stor potential att bli framtidens stora arbetsplatser och exportsuccéer.

I maj angav Swedish Incubators and Science Parks att sju av tio startups riskerar att försvinna inom fem månader på grunda av förseningar hos kunder och kapitalbrist. Jag ser och hör att samarbeten och pilotprojekt med storföretag inte prioriteras när deras agenda fylls med krisfrågor. Företag tvekar inför att testa nya innovationer, koncept och tjänster när hela marknaden gungar. När inte pilotprojekten och de första kunderna kan bevisa bärkraften i affärsidén, ja då blir vi som investerar mycket tveksamma. Bolaget behöver inte ens ha intäkter men vi som investerar tidigt vill ändå veta att någon vill betala för innovationen.

Det finns siffror på Europanivå som visar att affärsängel- och venturekapital till startups är ungefär på samma höga nivåer som förra året. Och det är sant. Men de etablerade bolagen får mer och de som söker sitt första kapital har fått det mycket tuffare.

Många länder ser vad covidkrisen skapar för problem och agerar. I Storbritannien infördes innan sommaren en framtidsfond som kan förse innovativa startups med mellan motsvarande 3 och 60 miljoner kronor i konvertibla lån. Det innebär att startupen efter tre år betalar tillbaka ”lånet” eller så får framtidsfonden aktier i bolaget. Kapitalet måste matchas av privata investerare för att säkerställa en sund utvärdering av bolaget. 

I Frankrike finns en fond på motsvarande 43 miljarder kronor för att säkra startup-bolagens överlevnad. EU-kommissionen godkände i juli en tysk fond på motsvarande 5.000 miljarder kronor med en hel rad instrument för företag att ta del av.

Sverige ligger bra till i den digitala och hållbara transformationen av samhället och industrin. Stora och medelstora företag har äntligen hittat former för att arbeta tillsammans med universitet och startups. Som MobilityXlab i Göteborg, Thing i Stockholm och Forest Business Accelerator i Sundsvall som några framgångsrika exempel. Samarbeten är dock sköra eftersom de bygger på att industrin fortsatt stöder dessa och historien säger att allt som inte är kärnverksamhet försvinner snabbt när kostnadsbesparingar ska göras.

Många studenter som, kanske slentrianmässigt, tänkt sig en karriär som anställd, kommer nu att fundera på att vad de ska göra i stället när arbetsmarknaden, även för toppstudenter från våra bästa skolor, är tuff. Här finns en enorm potential att locka dem till att med entreprenörskap lösa framtidens utmaningar.

Det finns fyra saker som regeringen kan göra för att vända säkerställa en fortsatt stark tillväxtmiljö:

* Säkerställ finansiering för tidiga startups. Använd Almi, Vinnova och Tillväxtverket som redan känner många av bolagen och lär av de länder som sjösatt program om hur regler ska utformas för att säkerställa tillräcklig volym utan att slänga skattepengar i sjön.

* Säkerställ finansiering av de lokala ekosystemen. Just nu ska acceleratorer och inkubatorer jobba med att stödja bolag som behöver och vägleda nybakade studenter att bli entreprenörer.

* Förläng studielånsmöjligheten. I Sverige finns ett utmärkt verktyg att använda för att låta nyutexaminerade studenter klara det första året genom att ta ytterligare studielån om de startar bolag.

* Förenkla tillståndsprocesser. I den mån konsekvenserna inte är livshotande så bör tillstånd av olika slag automatiskt förlängas i ytterligare ett år. Tillstånd som behövs för bolags överlevnad som till exempel arbetstillstånd måste hanteras smidigt.

 Även om gränserna känns stängda i dag så är det med europeiska, asiatiska och amerikanska startupbolag som våra svenska tävlar, både om kunder och kapital. Sverige har alla möjligheter att fortsätta att vara en grogrund för framtida ”unicorns” om våra villkor efter coronakrisen åtminstone liknar våra konkurrenters.

 

Elisabeth Thand Ringqvist, affärsängel och investerare


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?