Annons

Stefan Löfven: SD:s ledamöter röstar protektionistiskt i EU

DEBATT. SD sätter en protektionistisk dagordning före svenska ekonomiska intressen på EU-nivå. Partiets ledamöter har bland annat röstat nej till förslag som skulle göra det lättare för svenska företag att handla med länder i EU:s närområde, skriver statsminister Stefan Löfven.

HANDELSHINDRARE. Högerextrema krafter har satt igång en frihandelskritisk rörelse som riskerar att leda till förlamande handelskrig. Det skulle allvarligt påverka svensk ekonomi, skriver Stefan Löfven.
HANDELSHINDRARE. Högerextrema krafter har satt igång en frihandelskritisk rörelse som riskerar att leda till förlamande handelskrig. Det skulle allvarligt påverka svensk ekonomi, skriver Stefan Löfven.Foto:Jessica Gow/TT

På söndag står vi inför ett ödesval som kommer att påverka alla Europas medborgare. EU måste stå upp för grundläggande värderingar – både utåt mot omvärlden och internt inom vår union.

Högerextrema partier hotar inte bara vår demokrati och kvinnors rättigheter utan även grundförsättningarna för Sverige att konkurrera i den inre marknaden och för EU att konkurrera globalt.

De europeiska ekonomierna är tätt sammanflätade och 70 procent av den svenska exporten går till EU:s inre marknad. Den svenska ekonomin och välfärden är helt beroende av goda förutsättningar för handel med varor och tjänster, både inom EU och med resten av världen.

EU måste stå upp för rättvisa villkor så att svenska företag ska kunna konkurrera på den inre marknaden. Vi socialdemokrater har tagit striden för att svenska löner och villkor ska gälla i Sverige. Våra transportföretag ska aldrig bli utkonkurrerade av företag som tvingar sina chaufförer att ligga ute på vägarna dag och natt under långa perioder.

För att vi i Sverige ska kunna ha vår ambitiösa arbetsmiljöpolitik så har vi socialdemokrater krävt europeiska minimiregler som jämnar ut spelplanen. Det är att värna svenska intressen.

I arbetet med att stå upp för det som gynnar svenska företag och svensk ekonomi har Sverigedemokraterna inte varit till någon hjälp – tvärtom. I fråga efter fråga har de gjort raka motsatsen.

De har motarbetat möjligheten att ställa svenska krav på och genomföra kontroller av internationella transportföretag som kör i Sverige.

De har sagt nej till att EU:s globaliseringsfond ska ge stöd till uppsagda löntagare i Sverige, nej till minimiregler för att skydda arbetstagare från cancerframkallande ämnen på jobben och nej till ett EU-samarbete mot svartarbete och utnyttjande av arbetskraft.

Samtidigt har de högerextrema krafterna i Europa och runt om i världen satt igång en frihandelskritisk rörelse som riskerar att leda till förlamande handelskrig. Det skulle allvarligt påverka svensk ekonomi.

Sverigedemokraterna har också i Europaparlamentet visat att de sätter en protektionistisk dagordning före svenska ekonomiska intressen. De har röstat nej till samarbeten som skulle göra det lättare för svenska företag att handla med Ukraina, och andra länder i EU:s närområde.

Vi ser även hur Sverigedemokraterna lierar sig med klimatforskningsförnekare och vill stoppa insatser för att fortsätta den klimatomställning där svenska företag har goda chanser att ligga i framkant. De röstar nej till klimatsatsningar när det gäller alltifrån minskade utsläpp till satsningar på klimatforskning.

Svenska företag har en unik chans att fortsätta den gröna omställning som påbörjats. Det kräver konkreta förslag såväl nationellt som inom EU.

Alla EU:s politikområden måste riktas om för att möta utmaningen. Att leda initiativ i den gröna omställningen skapar fler jobb och en möjlighet till att skapa produkter som är världsledande och unika. Därför måste EU vara vägledande för en rättvis handel och en grön omställning.

Sveriges välstånd är byggt på öppenhet mot omvärlden, generell välfärd och trygghetssystem som tillsammans med ansvarstagande parter på arbetsmarknaden bidragit till en hög omställningsförmåga.

EU skapades som ett motgift mot extremism – som ett samarbete för demokrati, välstånd, fred och frihet. I dag behövs det samarbetet mer än någonsin.

Stefan Löfven, Statsminister och partiledare (S)

Replik: Statsministern försöker skrämma Di:s läsare 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?