Annons

Stefan Löfven: SD:s ledamöter röstar protektionistiskt i EU

DEBATT. SD sätter en protektionistisk dagordning före svenska ekonomiska intressen på EU-nivå. Partiets ledamöter har bland annat röstat nej till förslag som skulle göra det lättare för svenska företag att handla med länder i EU:s närområde, skriver statsminister Stefan Löfven.

HANDELSHINDRARE. Högerextrema krafter har satt igång en frihandelskritisk rörelse som riskerar att leda till förlamande handelskrig. Det skulle allvarligt påverka svensk ekonomi, skriver Stefan Löfven.
HANDELSHINDRARE. Högerextrema krafter har satt igång en frihandelskritisk rörelse som riskerar att leda till förlamande handelskrig. Det skulle allvarligt påverka svensk ekonomi, skriver Stefan Löfven.Foto:Jessica Gow/TT

På söndag står vi inför ett ödesval som kommer att påverka alla Europas medborgare. EU måste stå upp för grundläggande värderingar – både utåt mot omvärlden och internt inom vår union.

Högerextrema partier hotar inte bara vår demokrati och kvinnors rättigheter utan även grundförsättningarna för Sverige att konkurrera i den inre marknaden och för EU att konkurrera globalt.

De europeiska ekonomierna är tätt sammanflätade och 70 procent av den svenska exporten går till EU:s inre marknad. Den svenska ekonomin och välfärden är helt beroende av goda förutsättningar för handel med varor och tjänster, både inom EU och med resten av världen.

EU måste stå upp för rättvisa villkor så att svenska företag ska kunna konkurrera på den inre marknaden. Vi socialdemokrater har tagit striden för att svenska löner och villkor ska gälla i Sverige. Våra transportföretag ska aldrig bli utkonkurrerade av företag som tvingar sina chaufförer att ligga ute på vägarna dag och natt under långa perioder.

För att vi i Sverige ska kunna ha vår ambitiösa arbetsmiljöpolitik så har vi socialdemokrater krävt europeiska minimiregler som jämnar ut spelplanen. Det är att värna svenska intressen.

I arbetet med att stå upp för det som gynnar svenska företag och svensk ekonomi har Sverigedemokraterna inte varit till någon hjälp – tvärtom. I fråga efter fråga har de gjort raka motsatsen.

De har motarbetat möjligheten att ställa svenska krav på och genomföra kontroller av internationella transportföretag som kör i Sverige.

De har sagt nej till att EU:s globaliseringsfond ska ge stöd till uppsagda löntagare i Sverige, nej till minimiregler för att skydda arbetstagare från cancerframkallande ämnen på jobben och nej till ett EU-samarbete mot svartarbete och utnyttjande av arbetskraft.

Samtidigt har de högerextrema krafterna i Europa och runt om i världen satt igång en frihandelskritisk rörelse som riskerar att leda till förlamande handelskrig. Det skulle allvarligt påverka svensk ekonomi.

Sverigedemokraterna har också i Europaparlamentet visat att de sätter en protektionistisk dagordning före svenska ekonomiska intressen. De har röstat nej till samarbeten som skulle göra det lättare för svenska företag att handla med Ukraina, och andra länder i EU:s närområde.

Vi ser även hur Sverigedemokraterna lierar sig med klimatforskningsförnekare och vill stoppa insatser för att fortsätta den klimatomställning där svenska företag har goda chanser att ligga i framkant. De röstar nej till klimatsatsningar när det gäller alltifrån minskade utsläpp till satsningar på klimatforskning.

Svenska företag har en unik chans att fortsätta den gröna omställning som påbörjats. Det kräver konkreta förslag såväl nationellt som inom EU.

Alla EU:s politikområden måste riktas om för att möta utmaningen. Att leda initiativ i den gröna omställningen skapar fler jobb och en möjlighet till att skapa produkter som är världsledande och unika. Därför måste EU vara vägledande för en rättvis handel och en grön omställning.

Sveriges välstånd är byggt på öppenhet mot omvärlden, generell välfärd och trygghetssystem som tillsammans med ansvarstagande parter på arbetsmarknaden bidragit till en hög omställningsförmåga.

EU skapades som ett motgift mot extremism – som ett samarbete för demokrati, välstånd, fred och frihet. I dag behövs det samarbetet mer än någonsin.

Stefan Löfven, Statsminister och partiledare (S)

Replik: Statsministern försöker skrämma Di:s läsare 


Innehåll från AdmincontrolAnnons

Att förvärva företag under en kris

Det råder ingen tvekan om att pandemin har påverkat M&A-aktiviteten över hela världen – den stora frågan nu är hur detta kommer att påverka framtiden. 

– Den digitala trenden kommer inte att mattas av, och företag bör förbereda sig på färre fysiska due diligence-processer och fler digitala möten i framtida processer, säger Feras Ibrahim, Business Development Manager på Admincontrol.

Avvaktande marknad under den initiala karantänen

I takt med att land efter land gick i karantän tillsammans med andra åtgärder för att bromsa virusspridningen, minskades också M&A-aktiviteten.

Situationen i mars kan beskrivas som en chockvåg på marknaden. Ett fokusskifte märktes och många företag la all sin kraft på sin kärnverksamhet och anpassning till den nya situationen, snarare än att utforska eventuella M&A-möjligheter.

Även om restriktionerna inte blev lika strikta här hemma i Sverige drabbades även den lokala M&A-marknaden hårt. Antalet transaktioner första kvartalet 2020, jämfört med samma period 2019, visar en minskad aktivitet på närmare 75 procent (källa Mergermarkets).

Värdet av de gjorda transaktionerna är ännu mer talande då detta under första halvåret 2020 minskades med närmare 70 procent jämfört med 2019 samma period. Det framgår tydligt att större affärer och gränsöverskridande transaktioner prioriterades ner.

Som en ledande datarumsleverantör på den svenska marknaden avslöjar efterfrågan på datarummen en del om läget på marknaden i nya initierade datarum på plattformen under våren.

– Dels pausades en del pågående processer hastigt under denna period, dock tycker jag skillnaden mellan april och juni på nya initierade projekt är ännu mer talande, där skillnaden är en ökning på närmare 400 procent på vår plattform. En kraftig nedgång i april följdes av en rejäl skjuts uppåt i juni, förklarar Feras Ibrahim, Business Development Manager på Admincontrol.

Förändringar i omvärlden skapar nya rutiner

Krisen drabbade marknaden i sin helhet, men inte alla sektorer och industrier var lika drabbade som andra. Teknik och läkemedel är två exempel på industrier som är i en starkare position för att blomstra i det nuvarande klimatet.

Private Equity visar ett växande intresse för den digitala infrastrukturen, som har spelat en essentiell roll i det ”nya normala” arbetslivet. 

– Vi ser också att Private Equity tar ett mer aktivt ägande och använder våra datarum som en krisportal för att kommunicera med sina portföljbolag, främst för att dela dokumentation om riktlinjer och best practice under krisen, säger Feras Ibrahim. 

Nu när de digitala plattformarna har fått större utrymme i vardagen kommer vi med all säkerhet fortsätta se ett ökat intresse av digitala DD-processer som en effekt av pandemin. 

Sindre Talleraas Holen, M&A Director på Visma, och hans team genomförde nyligen en fullständig due diligence-process utan några fysiska möten med motparten. Och Holen tror inte att detta kommer att vara den sista processen som sköts digitalt.

Han berättar:

– Den digitala Due dilligence-processen gick väldigt smidigt. Mycket blir gjort med verktyg som Datarum från Admincontrol kombinerat med konferenssamtal. Situationen vi är i just nu har skapat nya behov och ställer nya krav, men med ett klart mål fungerar det lika bra. säger Sindre Talleraas Holen, M&A Director på Visma

Han fortsätter: 

– Covid-19 har varit en ”game-changer” som drivit på digitaliseringen för M&A-marknaden. Det har blivit vanligare att ha introduktionsmöten online – något som spar tid för alla och naturligtvis även är miljövänligt.

– Även om vi får se en andra våg kommer nog många M&A processer fortlöpa. Covid-19 är inte en ”black swan” som det var i mars. Att starta upp en Due Diligence i ett datarum utan fysiska möten är inte så främmande som det var i mars. Vi ser att många processer som pausades i mars kommer att starta upp igen i höst.

– Visma har redan förvärvat 23 bolag detta år och det kommer att bli fler, avslutar Sindre.

Läs allt om Admincontrols datarum här

Förbättrat affärsklimat under hösten

Mycket tyder på ett förbättrat klimat framöver med nya möjligheter. Utifrån de insikter Admincontrol får via aktiviteten på datarums-plattformen ser Feras Ibrahim fram mot hösten med tillförsikt.

– Marknaden tar fart snabbare än vi förutspådde. Vi är redan nu tillbaka på en nivå som är jämförbar med situationen innan pandemin, och ser ingen indikation till minskning närmsta tiden. Intressant är också att nästan en tredjedel av de datarum som öppnades i juni inleddes i en förberedelsefas. Detta indikerar att företagen planerar och förbereder sig inför en M&A-process under de kommande 6-9 månaderna. Jag är övertygad om att vi kommer att se en ökad M&A-aktivitet i Sverige och internationellt under fjärde kvartalet, avslutar han.

Är du i ett läge att förbereda inför en kommande DD-process? 

Läs mer om Admincontrols förberedelseportaler här.

Admincontrol samlade fyra experter inom M&A för en paneldiskussion om ämnet. Här är en sammanfattning av diskussionen. Registrera dig för att lyssna på hela inspelningen: Acquiring companies during a crisis

Fakta om Admincontrol:
-  Grundades 2005 i Norge
- Kontor i Norge, Sverige, Finland, Danmark, England, Skottland och Nederländerna
- Förvärvades av Visma i oktober 2017
- Anställda: 100
- Över 900 aktiva pågående projekt med Admincontrols datarum
- Erbjuder även en digital styrelseportal med 4000 kunder samt 70 000 användare
- 98% väljer att förnya licensen årligen

EXTERN LÄNK: Läs mer här 

 

Mer från Admincontrol

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Admincontrol och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?