1515
Annons

Stefan Löfven: SD:s ledamöter röstar protektionistiskt i EU

DEBATT. SD sätter en protektionistisk dagordning före svenska ekonomiska intressen på EU-nivå. Partiets ledamöter har bland annat röstat nej till förslag som skulle göra det lättare för svenska företag att handla med länder i EU:s närområde, skriver statsminister Stefan Löfven.

HANDELSHINDRARE. Högerextrema krafter har satt igång en frihandelskritisk rörelse som riskerar att leda till förlamande handelskrig. Det skulle allvarligt påverka svensk ekonomi, skriver Stefan Löfven.
HANDELSHINDRARE. Högerextrema krafter har satt igång en frihandelskritisk rörelse som riskerar att leda till förlamande handelskrig. Det skulle allvarligt påverka svensk ekonomi, skriver Stefan Löfven.Foto:Jessica Gow/TT

På söndag står vi inför ett ödesval som kommer att påverka alla Europas medborgare. EU måste stå upp för grundläggande värderingar – både utåt mot omvärlden och internt inom vår union.

Högerextrema partier hotar inte bara vår demokrati och kvinnors rättigheter utan även grundförsättningarna för Sverige att konkurrera i den inre marknaden och för EU att konkurrera globalt.

De europeiska ekonomierna är tätt sammanflätade och 70 procent av den svenska exporten går till EU:s inre marknad. Den svenska ekonomin och välfärden är helt beroende av goda förutsättningar för handel med varor och tjänster, både inom EU och med resten av världen.

EU måste stå upp för rättvisa villkor så att svenska företag ska kunna konkurrera på den inre marknaden. Vi socialdemokrater har tagit striden för att svenska löner och villkor ska gälla i Sverige. Våra transportföretag ska aldrig bli utkonkurrerade av företag som tvingar sina chaufförer att ligga ute på vägarna dag och natt under långa perioder.

För att vi i Sverige ska kunna ha vår ambitiösa arbetsmiljöpolitik så har vi socialdemokrater krävt europeiska minimiregler som jämnar ut spelplanen. Det är att värna svenska intressen.

I arbetet med att stå upp för det som gynnar svenska företag och svensk ekonomi har Sverigedemokraterna inte varit till någon hjälp – tvärtom. I fråga efter fråga har de gjort raka motsatsen.

De har motarbetat möjligheten att ställa svenska krav på och genomföra kontroller av internationella transportföretag som kör i Sverige.

De har sagt nej till att EU:s globaliseringsfond ska ge stöd till uppsagda löntagare i Sverige, nej till minimiregler för att skydda arbetstagare från cancerframkallande ämnen på jobben och nej till ett EU-samarbete mot svartarbete och utnyttjande av arbetskraft.

Samtidigt har de högerextrema krafterna i Europa och runt om i världen satt igång en frihandelskritisk rörelse som riskerar att leda till förlamande handelskrig. Det skulle allvarligt påverka svensk ekonomi.

Sverigedemokraterna har också i Europaparlamentet visat att de sätter en protektionistisk dagordning före svenska ekonomiska intressen. De har röstat nej till samarbeten som skulle göra det lättare för svenska företag att handla med Ukraina, och andra länder i EU:s närområde.

Vi ser även hur Sverigedemokraterna lierar sig med klimatforskningsförnekare och vill stoppa insatser för att fortsätta den klimatomställning där svenska företag har goda chanser att ligga i framkant. De röstar nej till klimatsatsningar när det gäller alltifrån minskade utsläpp till satsningar på klimatforskning.

Svenska företag har en unik chans att fortsätta den gröna omställning som påbörjats. Det kräver konkreta förslag såväl nationellt som inom EU.

Alla EU:s politikområden måste riktas om för att möta utmaningen. Att leda initiativ i den gröna omställningen skapar fler jobb och en möjlighet till att skapa produkter som är världsledande och unika. Därför måste EU vara vägledande för en rättvis handel och en grön omställning.

Sveriges välstånd är byggt på öppenhet mot omvärlden, generell välfärd och trygghetssystem som tillsammans med ansvarstagande parter på arbetsmarknaden bidragit till en hög omställningsförmåga.

EU skapades som ett motgift mot extremism – som ett samarbete för demokrati, välstånd, fred och frihet. I dag behövs det samarbetet mer än någonsin.

Stefan Löfven, Statsminister och partiledare (S)

Replik: Statsministern försöker skrämma Di:s läsare 


Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?