1515
Annons

Statliga vd:n: Riksbanken äventyrar Sveriges anseende

I en färsk undersökning från Svensk exportkredit (SEK) anser endast hälften av Sveriges exportbolag att dagens ränteläge är fördelaktig. Det är en anmärkningsvärd siffra givet den historiskt låga räntenivån. 

Det är också en väsentlig minskning jämfört med höstens mätning, särskilt om man tittar på de stora bolagen som omsätter mer än 250 miljoner (52 procent jämfört med 67 procent).

Hälften av exportbolagen tycker att kronan är fördelaktig medan knappt en fjärdedel tvärtom anser att kronkursen är ofördelaktig. Färre exportföretag tror också på en starkare krona under de kommande tolv månaderna, vilket kan tolkas som att företagen inte längre tror att Riksbanken kommer att höja reporäntan. 

Kronans försvagning har tidigare infallit i tider av internationell ekonomisk oro men har de senaste åren snarare drivits av Riksbankens signaler om fortsatt negativ reporänta. 

Fyra år av negativ ränta verkar ha satt sina spår. En svag kronkurs och en mycket låg ränta tycks vara det nya normalläget i svensk ekonomi. Men att kronan faller mitt i en stabil högkonjunktur är naturligtvis oroande. 

Historiskt har exportbolagen kunnat glädjas åt en svag krona eftersom det gett exporten en extra skjuts, men i undersökningen syns ingen korrelation mellan en svagare krona och nöjdare exportbolag. 

Det kan bero på att många exportörer också är importörer vilket betyder högre inköpspriser. Industrin och basnäringarna som har en stor del insatsvaror i sina produkter påverkas hårdast eftersom priset på slutprodukten blir högre. 

Sedan årsskiftet har kronan tappat över sex procent mot euron och nästan nio procent mot dollarn. En försvagad valuta riskerar att skada Sveriges anseende. Det skapar en oro på marknaden som gör att investerare drar öronen åt sig. 

Därtill kommer utökade handelskonflikter mellan USA, EU och Kina som riskerar att slå mot svensk ekonomi. Tullar på stål och aluminium har redan höjts, vilka står på tur? Ökade tullar på till exempelvis fordon skulle slå oerhört hårt mot svensk basindustri. Det skulle få konsekvenser för såväl tillväxt som jobb. 

En svag krona är inte enbart positiv för svensk export. När svenska exportbolag oroas över kronfall och negativ ränta bör det tas på allvar. Det påverkar såväl tillväxten och jobben i Sverige.

Catrin Fransson, vd Svensk exportkredit

Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Framtidens byggnader behöver digitala ekosystem och tjänster

Endast 1–1,5 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år, vilket behöver uppgå till 3 procent per år för att uppfylla åtagandena från Paris. EU har släppt direktiv för hur energi ska hanteras i framtidens byggnader och en stor del av att teknologin som behövs finns redan tillgänglig för att driva den utveckling som behövs för att uppnå smartare och mer energieffektiva byggnader.

Teknik och lösningar kopplade till energieffektivisering i byggnader ger betydande möjligheter att minska energianvändningen med mellan 10 och 60 procent, beroende på geografiskt område och kvalitet på befintliga tillgångar . Detta leder till både lägre koldioxidutsläpp och kostnadsbesparingar.

Schneider Electric är en global koncern inom energihantering och automation och är en digital partner för effektivitet och hållbarhet. Genom att erbjuda det öppna och skalbara IoT-plattformen EcoStruxure™ Building, hjälper företaget fastighetsägare och fastighetsförvaltare att både modernisera och framtidssäkra byggnader. Henrik Nilsson är globalt ansvarig för Schneider Electrics innovationscenter i Lund med ett team som bedriver forskning och utveckling inom teknologilösningar för byggnader.

– Vi utvecklar dagens och morgondagens smarta fastighetslösningar inom främst byggnadsautomation, brandsystem och säkerhetssystem. Vi ansvarar för hela ekosystemet från den smarta givaren till en växande portfölj av molntjänster. Detta gör vi tillsammans med teamet som utvecklar produkter för el infrastrukturen så som exempelvis elmätare och brytare, säger Henrik Nilsson.

Enbart implementeringen av energieffektiva lösningar och teknik räcker inte, utan det behövs också tjänster och analysverktyg som tillåter en mer intelligent och automatiserad styrning av byggnadsunderhåll och prestandaförbättringar, både på plats och distans. 

– Att hålla koll på sin fastighets energianvändning är viktigt, men detta måste också följas upp på ett enkelt och effektivt sätt för alla involverade. Vi erbjuder själva analystjänster och mjukvaror som förenklar underhållet, förbättrar komforten, optimerar prestanda och förlänger tillgångarnas livslängd i en byggnad. Genom att driva innovation och utveckling av vår plattform gentemot andra teknologipartners underlättar vi även integrationer med andra tekniklösningar, vilket är viktigt då de flesta byggnaders tekniska system skiljer sig från varandra. Målet är att göra det så enkelt som möjligt för fastighetsägare och fastighetsförvaltare i resan mot smartare, mer energieffektiva och hållbara byggnader, säger Henrik Nilsson.

EcoStruxure™, Schneider Electrics öppna och skalbara IoT-plattform för hem, fastigheter, datacenter, infrastruktur och industrier, samlar och kopplar ihop data från alla delar av en verksamhet.

 

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Valutaproffs: Ingves måste ”dra på rejält” för att stärka kronan

I spåren av en urstark dollar och energikrisen i Europa har både den svenska kronan och euron i början av veckan nått de lägsta nivåerna mot den amerikanska valutan på 20 år.

Riksbanken skulle behöva ”dra på rejält” för att stärka kronan om inte ECB agerar starkare än förväntat, enligt valutaexperter som Di pratat med.

Carl Hammer, analyschef på SEB, och Lars Henriksson, valutastrateg på Handelsbanken.
Carl Hammer, analyschef på SEB, och Lars Henriksson, valutastrateg på Handelsbanken.Foto:Press; Magnus Fond/Press

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera