DEBATT. När den reella ekonomin bromsar måste vi tvinga den finansiella ekonomin att också ta en paus. Frys tiden, stäng börsen, inga räntor, inga skatter. Det skriver Susanna Sällström Matthews, ekonomie doktor, Cambridge University.
Debattredaktionen
Text
Foto:Stina Stjernkvist/TT
Coronavirusets spridning är inte bara ett hot mot vår hälsa och våra liv, den har mycket kraftiga ekonomiska konsekvenser som nu slår hårt mot många grupper i samhället med småföretagare som riskerar att gå i konkurs, människor som varslas och pensionsfonder som faller i värde.
Skälet till detta är att den finansiella ekonomin ställer avkastningskrav på den reella ekonomin, som den reella ekonomin inte kan leva upp till eftersom vi har tvingat den reella ekonomin att ta en paus.
Vi måste därför matcha och tvinga den finansiella ekonomin att också ta en paus. Frys tiden, stäng börsen, inga räntor, inga skatter.
Det är en ren illusion att den finansiella ekonomin hela tiden måste vara igång. Det stämmer inte. Den finansiella dimensionens syfte är att tjäna den reella ekonomin, inte som i dag att den reella ska möjliggöra att hjulen rullar i den finansiella ekonomin.
Så låt oss vara realistiska. Den enda effekten av att försöka hålla den finansiella sektorn vid liv, när den reella ekonomin tvingas ta en paus, är att vi ökar framtida avkastningskrav på den reella ekonomin när den kommer i gång igen genom högre framtida skatter för att finansiera tidigare stödåtgärder. Detta missgynnar investeringar i den reella ekonomin som möjliggör tillväxt och just högre reell avkastning.
Vad som ger oss bäst förutsättningar att ta itu med långsiktiga utmaningar så som klimatproblemen är inte att skydda den finansiella ekonomin från kollaps genom att artificiellt hålla den vid liv, utan att tvinga den att ta en paus i takt med den reella ekonomin.
Så låt oss i dag inte agera med panik, utan med stadga och realism. Den finansiella ekonomin har inget egenvärde, den är bara ett verktyg för att möjliggöra transaktioner i den reella ekonomin.
Så stäng inte bara den reella ekonomin, stäng också börsen. Låt hela ekonomin ta en paus tills krisen är över och hjulen kan börja rulla igen både i den reella och finansiella ekonomin.
Så tar du rätt beslut i rätt tid – baserad på rätt data
Marie Löfgren, operativ chef hos Xledger.
Ofta saknar företagsledare korrekt underlag för beslut.
Med rätt affärssystem i ryggen slipper man gå på magkänsla.
– Har du verktygen är det lättare att agera snabbt, som att förstärka en positiv trend eller att hejda en negativ, säger Marie Löfgren, operativ chef hos Xledger.
Hur väl underbyggda är dina affärskritiska beslut? Flera undersökningar pekar på att många företagsledare har brister i sina underlag när de fattar affärskritiska beslut.
– Det kan bero på många saker, men när jag sitter i säljprocesser märker man att kunder ofta har siffrorna utspridda i olika system och det saknas stöd för att kunna analysera sin verksamhet på tvären, säger Marie Löfgren och lägger till:
– Det är exempelvis vanligt att man inom samma koncern jobbar i olika ekonomisystem i olika länder. Man saknar en gemensam modell och då är det svårt att få en bra överblick.
Just den utmaningen – att ha alla nödvändiga funktioner i ett affärssystem och leverera insikter i realtid under samma tak – går att lösa, menar Löfgren:
– Kunderna blir positivt överraskade att det finns möjlighet att få så pass bra insikter genom vårt system. Vi har kraftfulla analysverktyg inbyggda, där skiljer vi oss från andra. Många företag tvingas ha den typen verktyg vid sidan om, här får man allt samlat. Möjligheterna att konfigurera sina rapporter är närmast oändliga, vilket gör att man alltid kommer ha rätt data som beslutsunderlag.
Eftersom hela företagets ”ekonomiska liv” ligger i Xledger skapar det en trygghet i att alla siffror är korrekta – samtidigt som det går att borra ner sig i detaljer:
– Styrkan vi har är spårbarheten uppifrån och ner. Man kan se allt på en övergripande nivå, men det finns också en drill down-funktion som tar en till detaljerna, ända ner till källan med all dokumentation. Allt är helt integrerat med analysverktyget.
Hon lyfter fram två andra funktioner i systemet som underlättar rapportering och analys:
– Det är byggt som en true cloud-lösning, allt ligger i molnet. All data är alltid tillgänglig varsomhelst i världen. Det gör också att man slipper sitta med egen IT-avdelning, säkerhet, uppdateringar och backup, det sköter vi, säger hon och fortsätter:
– Xledger ska vara en self service-produkt, som är lätt att förstå oavsett vilken roll man har på företaget. Där tycker jag vi har lyckats knäcka koden, med tydliga dashboards och översikter. Tröskeln att komma igång är låg.
Vilket är ditt bästa råd till företag som vill förbättra sig inom de här områdena?
– Tittar man i kravspecifikationer från kund är det väldigt många detaljer, men när det gäller rapport och analys tycker jag många är fast i ett gammaldags tänk med ”hård” avrapportering, PDF:er och dylikt. Lyft blicken och ställ nya krav, de digitala verktygen finns därute.