Stäng inte bara skolor – utan också börshandeln

DEBATT. När den reella ekonomin bromsar måste vi tvinga den finansiella ekonomin att också ta en paus. Frys tiden, stäng börsen, inga räntor, inga skatter. Det skriver Susanna Sällström Matthews, ekonomie doktor, Cambridge University.

Foto:Stina Stjernkvist/TT

Coronavirusets spridning är inte bara ett hot mot vår hälsa och våra liv, den har mycket kraftiga ekonomiska konsekvenser som nu slår hårt mot många grupper i samhället med småföretagare som riskerar att gå i konkurs, människor som varslas och pensionsfonder som faller i värde.

Skälet till detta är att den finansiella ekonomin ställer avkastningskrav på den reella ekonomin, som den reella ekonomin inte kan leva upp till eftersom vi har tvingat den reella ekonomin att ta en paus.

Vi måste därför matcha och tvinga den finansiella ekonomin att också ta en paus. Frys tiden, stäng börsen, inga räntor, inga skatter.

Det är en ren illusion att den finansiella ekonomin hela tiden måste vara igång. Det stämmer inte. Den finansiella dimensionens syfte är att tjäna den reella ekonomin, inte som i dag att den reella ska möjliggöra att hjulen rullar i den finansiella ekonomin.

Så låt oss vara realistiska. Den enda effekten av att försöka hålla den finansiella sektorn vid liv, när den reella ekonomin tvingas ta en paus, är att vi ökar framtida avkastningskrav på den reella ekonomin när den kommer i gång igen genom högre framtida skatter för att finansiera tidigare stödåtgärder. Detta missgynnar investeringar i den reella ekonomin som möjliggör tillväxt och just högre reell avkastning.

Vad som ger oss bäst förutsättningar att ta itu med långsiktiga utmaningar så som klimatproblemen är inte att skydda den finansiella ekonomin från kollaps genom att artificiellt hålla den vid liv, utan att tvinga den att ta en paus i takt med den reella ekonomin.

Så låt oss i dag inte agera med panik, utan med stadga och realism. Den finansiella ekonomin har inget egenvärde, den är bara ett verktyg för att möjliggöra transaktioner i den reella ekonomin.

Så stäng inte bara den reella ekonomin, stäng också börsen. Låt hela ekonomin ta en paus tills krisen är över och hjulen kan börja rulla igen både i den reella och finansiella ekonomin.

Susanna Sällström Matthews, ekonomie doktor, Cambridge University.


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?