Annons

Spelbolagens chefer: Sluta med Triss-skrapet i morgonsoffan

DEBATT. Regeringen vill begränsa spelreklamen och har hotat med förbud genom lagstiftning. Men statens eget spelbolag investerar mer i reklam än privata aktörer och står dessutom för den största ökningen, skriver vd:arna för spelbolagen Kindred, Betsson och LeoVegas.

Foto:PONTUS LUNDAHL / TT

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) kräver att vi i spelbranschen radikalt minskar volymen spelreklam, samtidigt som Dagens industri (3/4) rapporterar att inget spelbolag ökar sina reklaminvesteringar så mycket som statligt ägda Svenska Spel.

Sanningen är att om alla spelbolag skulle lägga sig på regeringens nivå av reklaminköp, skulle det inte finnas någon plats kvar för några radio- eller tv-program alls mellan reklaminslagen.

Det är orimligt att som ministern låta sig nöjas med att samma uppmaning att minska reklamvolymen som riktats till övriga spelbolag även gäller Svenska Spel, men sedan inte ta sitt ansvar som ägare av bolaget. Resultatet har blivit att 70 procent av reklamökningen kommer från statligt ägda Svenska Spel och statligt styrda ATG.

Och då har vi endast berört traditionell reklam, alltså typiskt nog den vanliga 30-sekundersreklamfilmen i tv. Vad som sällan lyfts fram är kommersiella redaktionella samarbeten vars enda syfte är att marknadsföra spel.

I synnerhet TV4 är en veritabel reklampelare för sådan säljfrämjande verksamhet. Det skrapas trisslotter i morgonsoffan, och kvällens underhållning inleds med V75-klubben som en timma senare ersätts av dagens Keno-dragning, som en halvtimma senare följs av Postkodmiljonären. Och på det Lotto, Joker och Drömvinstendragningar på onsdagar och lördagar samt en timme V75 på lördagar samt dagliga Dagens Dubbel-sändningar i sporten 22.30.

Inget av dessa program är annonsmärkta. Få av dem har de för vanlig spelreklam obligatoriska upplysningarna om 18-årsgräns och vart man kan vända sig om man får problem med sitt spelande. Det är faktiskt helt otillständigt.

Säga vad man vill om de utskällda reklamfilmerna för spel, men det råder aldrig någon tvekan om vem som är avsändare och att det rör sig om ett kommersiellt budskap. Men vem är egentligen avsändare av Triss-skrapet i morgonsoffan? Nyhetsredaktionen på TV4 eller Svenska Spel? Och var är hänvisningen till den nationella Stödlinjen, den hjälplinje vi alltid upplyser om i våra reklamfilmer?

Vi förstår att många är trötta på den vanliga spelreklamen, och vi förstår att vi själva är en del av problemet. Vi tycker också att volymen just nu är alltför hög. Därför arbetar vi med att diversifiera vår marknadsföring till fler kanaler än kommersiell radio och tv. Dessutom för vi in allt mer av spelansvarsbudskap i vår reklam.

I grunden är det dock legitimt att få marknadsföra lagliga och reglerade produkter, däribland spelprodukter. Spel är emellertid inte vilken tjänst som helst, varför måttfullhet ska råda vid marknadsföring.

Men är det måttfullt när regeringens eget spelbolag så till den grad ökar investeringarna i spelreklam? Denna fråga blir särskilt relevant mot bakgrund av att staten, på kommersiella grunder, har tilldelat sitt eget spelbolag monopol inom några av de mest populära spelsegmenten, däribland Triss och Keno.

Vi har förståelse för att även staten, så länge den verkar på den konkurrensutsatta spelmarknaden, behöver marknadsföra sina produkter på den marknaden, men vad är syftet med reklam för produkter där man har tilldelat sig själv monopol?

En av Ardalan Shekarabi aldrig uppmärksammad marknadsföring av spelprodukter är alla de livsmedelsbutiker och kiosker vars spelreklam hänger och dinglar likt frukterna i Edens lustgård. Här lockas det ånyo till köp av framför allt spelprodukter där staten tilldelat sig själv monopol. Dessa monopolprodukter säljs fortfarande med kontanter som betalningsmedel och spelkunden är okänd för spelbolaget.

En fråga i sammanhanget är hur de statliga spelbolagen tänkt sig att man uppfyller Spelinspektionens krav på kundkännedom då det anonyma spelet gör det omöjligt att upptäcka och agera effektivt gentemot spelproblem och penningtvätt, vilket har tydliga negativa konsekvenser både för individ och samhälle.

Volymen spelreklam måste ned, och med den aggressiva och accelererande utvecklingen från regeringens eget spelbolag måste civilministern ta sitt ägaransvar:

Upphör med spelreklam för produkter där det saknas konkurrens.

Upphör med all dold säljfrämjande marknadsföring som till exempel Triss-skrapet i morgonsoffan och dragning av turspel på bästa sändningstid.

Riskklassificera spelare, inte spelprodukter. Det finns inga ofarliga spelprodukter. En riskklassificering av alla spelare förutsätter att inga spel får ske anonymt, och inga betalningar får ske med kontanter. Alla spelare ska registreras, monitoreras och riskklassificeras så att skyddsåtgärder kan sättas in vid minsta tecken på spelproblem.

Henrik Tjärnström, vd Kindred Group

Pontus Lindwall, vd Betsson

Gustaf Hagman, vd LeoVegas

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera