ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Socialdemokraterna: Det är tröttsamt att jaga skattesmitare

  • Fredrik Olovsson och Jörgen Hellman (S). Foto: Janerik Henriksson och riksdagen.

REPLIK. Skatteflykt, skattemoral och aggressiv skatteplanering har debatterats intensivt efter Panamaläckan. Försvararna framför ofta att inga skatteupplägg bör ifrågasättas utom de uppenbart olagliga. Med det synsättet kan den som har råd med dyra skatterådgivare hålla sig inom lagens bokstav men betala mycket mindre skatt än andra i samhället.

Krav på skattemoral har avfärdats med axelryckningar och en uppmaning till politiken att ändra lagen om skatteupplägget är olämpligt. Som man ropar får man svar.

Sagt och gjort. Regeringen har remitterat ett förslag om utflyttnings-beskattning för att stoppa skattestrukturer som avslutas med att den skattskyldige flyttar utomlands. I Paradisläckan fick vi se hur några av de här uppläggen ser ut, till exempel ett upplägg med dubbla bolag på Malta och en efterföljande utflytt till Portugal. Både Sverige och EU tittar just nu på möjligheten att införa informationsplikt för skatterådgivare, banker med flera som gör de här uppläggen möjliga. Det ska inte vara nödvändigt med läckor för att vi ska få information om vilka strukturer skatterådgivare säljer.

Land ska med lag byggas men samhällets fundament är normer. När alltför många ignorerar normer måste lagstiftaren kliva in, till priset av mer komplicerade regler för den som gör rätt för sig. Det går inte att komma ifrån. Det här förslaget gör det mer komplicerat för den som har kapitalvinster på över 100.000 kronor, men innebär en förenkling för den med kapitalvinster under 100.000.

Syftet med förslaget är att hålla fast vid att stora kapitalvinster ska beskattas där de har upparbetats. Det finns sedan tidigare regler som ska förhindra försök att undvika skatt genom att flytta vinster utomlands men i samband med Paradisläckan har nya kryphål i lagstiftningen avslöjats som behöver fyllas igen.

Det är tröttsamt att gång på gång behöva täppa igen hålen för kreativa skatteupplägg. För politikens del saknas inte andra samhällsutmaningar att ta sig an. För näringslivets del blir reglerna krångligare för alla. Det bästa för Sverige vore i stället annan skattemoral där den som avslöjas med att smita undan skatten bemöts med kritik av sina kollegor istället för hyllningar och försvarstal.

Tills vi nått dit kommer arbetet mot aggressiv skatteplanering att fortsätta i oförminskad takt. Ingen ansvarsfull regering kan bara se på utan att agera när finansieringen av gemensamma nyttigheter som försvar, polis, infrastruktur, utbildning och välfärd urholkas.


Fredrik Olovsson, ordförande (S), finansutskottet
Jörgen Hellman, vice ordförande (S), skatteutskottet


Läs debattartikeln från Svenskt Näringsliv här.


Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer