Annons

Socialdemokraterna: Ceta-avtalet stärker svensk export

REPLIK. Handel är viktigt för Sveriges tillväxt. Vår samlade export skapar inte mindre än 1,4 miljoner jobb i Sverige. Utan frihandel skulle vår ekonomiska utveckling vara klart sämre och det skulle också göra välfärden betydligt svagare. Frihandelsavtalet mellan EU och Kanada, som är världens tionde största ekonomi, kommer att innebära ett lyft i de svensk-kanadensiska relationerna och har redan gjort att den svenska exporten till Kanada ökat med 14 procent.

Riksdagsledamot Åsa Eriksson (S).
Riksdagsledamot Åsa Eriksson (S).Bild:Anders Wiklund

Handel bidrar till fred och välstånd, om den sker på rätt sätt. Vi socialdemokrater arbetar hårt för att EU ska sluta frihandelsavtal med fler viktiga ekonomier och att handelsavtalen ska bidra till bättre arbetsvillkor, ett starkare djurskydd och en mer hållbar värld.

I sin debattartikel med skarp kritik mot mig och övriga socialdemokrater, har Daniel Suhonen och Rikard Allvin i alla fall rätt i en sak: Ceta-avtalet är inget vanligt frihandelsavtal, eftersom det är det mest progressiva som någonsin lagts på den svenska riksdagens bord. Jag blir beklämd när jag läser de vantolkningar som framförs i artikeln. Antingen har herrarna inte alls läst Kommerskollegiums analys av Ceta eller så har de ingen tilltro till de bedömningar som experter hos svenska myndigheter gör. Jag vet inte vilket som är värst. 

Regeringen har givit Kommerskollegium i uppdrag att tillsammans med nio andra myndigheter, Justitiekanslern och fem universitet analysera konsekvenserna av Ceta-avtalet ur ett svenskt perspektiv. Kommerskollegium konstaterar i sin analys att det investeringsskydd som finns i avtalet i allt väsentligt inte innebär någon förändring jämfört med det som redan i dag garanteras i Sverige. Investeringsskyddet påverkar inte Sveriges möjligheter att bevara monopol eller allmännyttiga företag. Att Daniel Suhonen och Rikard Allvin vill sprida en annan bild är högst olyckligt. I en tid när politiker och organisationer skriker ut osanna budskap med syfte att öka polariseringen, skapa rädsla och oro är det av största vikt att vi för ett sansat samtal med kunskap och fakta som grund. Det bidrar inte Daniel Suhonen och Rikard Allvins artikel till.

Ceta gör inte att företag kan underkänna lagar eller demokratiskt fattade beslut. Regleringen i avtalet om expropriation är enligt Kommerskollegiums analys i stort sett överensstämmande med nuvarande svensk rätt. Ceta-avtalet bekräftar staters rätt att lagstifta för allmänhetens bästa, inklusive miljö, djurrätt och hälsa. Det är en viktig del i en progressiv utveckling. Och nej, kanadensiska företag kan inte – lika lite som svenska företag – stämma staten för utebliven vinst.

Det finns skrivningar i Ceta som tydliggör att om ett land lagstiftar eller ändrar sina lagar på ett sätt som inverkar negativt på investeringar eller förväntningar från en investerare (exempelvis vinst) så kan det inte i sig anses utgöra ett brott mot avtalet. Tydligare än så kan det knappast bli.

Och nej, Ceta förhindrar oss inte att lagstifta mot ”vinster i välfärden”. Däremot skulle en vinstbegränsning som endast riktar in sig på kanadensiska investerare och undantar svenska investerare vara diskriminerande och därmed innebära en överträdelse av Ceta-avtalet. Menar Daniel Suhonen och Rikard Allvin på allvar att vi borde diskriminera utländska företag?

Inget av EU:s frihandelsavtal, existerande eller planerade, tvingar stater att privatisera eller avreglera offentliga tjänster. Det ligger helt enkelt inte i vårt intresse. Politiken ska driva den samhällsutveckling vi vill se och frihandelsavtal ska ge länder möjlighet att behålla monopol och reglera offentliga tjänster som de önskar. Så ska det vara.

Jag skulle inte stödja ett frihandelsavtal om jag ansåg att det försvårade våra möjligheter till en progressiv utveckling. Med Ceta kan vi kombinera frihandel och export med ansvarsfull politik för bättre arbetsvillkor och starkare djurskydd. Vi socialdemokrater vet att Sverige behöver både växande företag och skyddslagstiftning för människor och djur. Det får vi med Ceta.


Åsa Eriksson, riksdagsledamot (S) i Näringsutskottet


Läs inlägget från Daniel Suhonen och Rikard Allvin här.

Läs svar från Magnus Nilsson här.

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?