1515
Annons

Slutreplik till Svenskt Näringsliv angående Klimaträttsutredningen

Som vi skrev i vår tidigare debattartikel härstammar hälften av Sveriges utsläpp av växthusgaser från verksamheter som behöver tillstånd enligt miljöbalken. 

Det handlar främst om tung industri med höga utsläpp. Vår argumentation i artikeln handlade om att det är dessa verksamheters utsläpp som måste adresseras i lagstiftningen om vi ska nå våra mål. Klimaträttsutredningen visade också att det är möjligt – om vi också gör något åt att tillstånden idag gäller för evig tid. 

Vi håller med Svenskt Näringsliv om att det är viktigt att politiska initiativ stöttar näringslivets omställning till nollutsläpp. Vi ser också att både nuvarande och tidigare regeringar tagit flera sådana initiativ som, även om de varit otillräckliga, har påverkat näringslivet i rätt riktning. Till skillnad från Svenskt Näringslivs beskrivning sker inte den pågående ”nyindustrialiseringen” med enorma investeringar i fossilfritt stål och batteritillverkning trots svensk klimatpolitik, utan tack vare den. Vi ser nu resultatet av de senaste decenniernas klimatpolitik, en politik som bidragit till att det svenska näringslivet i vissa fall ligger i framkant i klimatomställningen. 

Ett av de främsta exemplen på ”nyindustrialiseringen”, Northvolt, har mottagit hundratals miljoner i statligt klimatstöd. Det första tillståndet för batterifabriken i Skellefteå meddelades efter bara drygt ett halvår efter att ansökan lämnades in till domstolen och när företaget senare har ansökt om tillstånd för utökad produktion har tillstånd meddelats lika snabbt. Ingen av domarna har överklagats. Självklart kan ännu fler styrmedel inrättas för att underlätta industrins omställning - men det största problemet är inte att ny industri inte tillkommer utan att den äldre industrin med höga utsläpp inte ställer om tillräckligt snabbt.

Även om klimatpolitiken har lett till vissa utsläppsminskningar är den otillräcklig. Det framgår tydligt av såväl Klimaträttsutredningen som Klimatpolitiska rådets granskningar. Naturvårdsverket skriver i underlaget till klimathandlingsplanen att effektiva och konkurrenskraftiga lösningar utvecklas i snabb takt men att dagens styrmedel är otillräckliga för att nå målen. Att svensk miljöprövning resulterar i eviga tillstånd är ett problem för omställningen. Det blir svårare att ställa krav på ny teknik som kan minska utsläppen och existerande, fossiltunga industrier riskerar inlåsning i gammal teknik. Här behövs lagändringar och de behövs omgående.

Klimaträttsutredningen föreslår att reglerna för omprövning och tidsbegränsning ses över. Att ett tillstånd är tidsbegränsat innebär inte i sig att industrin ska upphöra när tillståndet löper ut. Däremot ska tillståndet ses över och krav ska ställas utifrån vad som kan åstadkommas med ny och modern teknik. För en industri som ställer om från fossila energikällor och insatsvaror till förnybart så kan ett längre tillstånd utfärdas.

Att önskvärda, gröna investeringar inte sker för att ett tillstånd är tidsbegränsat har vi svårt att se. Tidsbegränsade tillstånd är huvudregeln för miljöprövningen i EU och USA, vi har därför svårt att se att internationella företag som investerar i de länderna skulle vända Sverige ryggen om vi väljer att gå samma väg. 

Flera av de nya industrier som nu växer fram kommer inte i någon större utsträckning påverkas av varken utredningens förslag eller Naturskyddsföreningens krav på omprövningar just eftersom de inte släpper ut växthusgaser. Det goda investeringsklimat som finns kommer att bestå för verksamheter utan klimatpåverkan. 

Däremot behöver de som idag har omfattande utsläpp av växthusgaser, som cementindustrin och raffinaderier, omfattas av skärpta krav och regelbundna omprövningar. Om exempelvis cementindustrin inte kan ställa om till nollutsläpp måste samhället i stället genom återbruk och ersättningsvaror i största möjliga utsträckning minska vårt behov av en produkt som ger upphov av växthusgaser. Det är en utveckling som vi på Naturskyddsföreningen välkomnar. Varför Svenskt Näringsliv stretar emot denna nödvändiga utveckling för att lösa klimatkrisen är för oss ett mysterium. För raffinaderierna sker redan denna utveckling genom att fordonen i allt snabbare takt elektrifieras, även detta är ett resultat av svensk och europeisk klimatpolitik.

Svenskt Näringsliv förklarar att fysikaliska lagar tidigare har begränsat omställningen till nollutsläpp. Det är inte dessa fysikaliska lagar som är samhällets största utmaning, det är de fysikaliska lagar som säger att högre koncentrationer av koldioxid i atmosfären skapar en alltmer obeboelig planet. Vi måste göra allt vi kan för att uppvärmningen begränsas till 1,5 grader. Därför måste utredningens förslag läggas på riksdagens bord så snart som möjligt och regeringen måste omedelbart tillsätta en utredning om omprövning och tidsbegränsning.

Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen

 


Innehåll från SileonAnnons

Svenska BNPL-bolaget i samarbete med betaljätten Visa – förutspår enorm marknad för sin SaaS-lösning

David Larsson, vd på Sileon.
David Larsson, vd på Sileon.

Digitala lösningar för BNPL, alltså Buy Now Pay Later, förutspås bli en enorm marknad, och här ligger det svenska techbolaget Sileon långt fram med sin SaaS-baserade lösning.

– Vi kan erbjuda teknisk funktionalitet för BNPL i eget varumärke. Det betyder att man äger kunddata och sin kundrelation och driver detta helt i egen hand. Det skiljer oss från alla andra aktörer på marknaden, säger David Larsson, vd på Sileon.

Betalningsjätten Visa tecknade nyligen ett avtal med Sileon för att kunna tillgängliggöra lösningen för sina kunder.  

Allt fler konsumenter upptäcker fördelarna med BNPL – att smidigt och enkelt kunna dela upp sina betalningar när man handlar online. Det uppsving som e-handeln fått under den pågående pandemin har också drivit på utvecklingen av BNPL. 

Ett skäl för handlare att erbjuda BNPL-lösningar är att konverteringsgraden, alltså försäljningen, ökar dramatiskt.

– Marknaden är enorm. BNPL fortsätter att växa och antas vara 10-15 gånger större inom tio år mätt i omsättningsvolym. Tillväxten sker globalt och Norden ligger i framkant, säger David Larsson.

Med sin molnbaserade BNPL-lösning vänder sig Sileon i första hand till banker, fintech-bolag och större handlare.

– Vår lösning integreras genom API:er, oavsett om man är en bank eller en handlare. Eftersom den är molnbaserad är den väldigt skalbar, driftsäker och enkel att implementera hos nya kunder, säger David Larsson.

BNPL från Sileon har många fördelar

För banker finns fördelar att välja en färdig lösning snarare än att utveckla den själv.

– Banker har ofta en komplex och historiskt tung IT-infrastruktur. Att bygga detta själv tar lång tid, kostar mycket pengar och medför stora risker, dels att man inte når i mål, dels att det blir dyrare än vad man tänkt sig, säger han.

För handlare gäller det att välja rätt BNPL-partner för att bevaka sina intressen kring kunderelationen och tillgången till kunddata.

– Sileon är unika i att erbjuda BNPL-funktionalitet där vår kund äger data, kundrelation, varumärke och själv kan orkestrera sin konsuments digitala upplevelse och krediterbjudande, säger David Larsson.

Fast kostnad för Sileons lösning 

Betalningsmodellen för Sileons BNPL-lösning bygger på en fast hyra, snarare än en andel på vinst eller omsättning.

– Det skiljer oss från de flesta andra aktörer på marknaden. Våra kunder vet på förhand vad kostnaden är och att den är linjär. När våra kunder växer med vår BNPL-lösning så är uppsidan deras, inte vår. Vi erbjuder bara teknologin, förklarar David Larsson.

Betalningsjätten Visa har gått in med drygt motsvarande 16 miljoner kronor i Sileon för att snabba på utvecklingen av lösningen.

– Efterfrågan och behoven för funktionalitet kring BNPL växer betydligt hela tiden just nu. Därför har Visa allierat sig med oss. De är en återförsäljare av vår plattform till sina kunder, säger David Larsson.

Sileon hette tidigare Paynova, och har sysslat med betallösningar i över 20 år. Namnbytet sker samtidigt som företaget transformerats till ett renodlat techbolag. 

Om Sileon

Sileon är ett globalt techbolag med skandinaviska rötter som levererar BNPL (Buy Now Pay Later) SaaS. Redan år 2000 lanserade vi digitala betalningslösningar, i dag erbjuder vi funktionalitet för andra att driva BNPL i egen regi och varumärke. Vi möjliggör för våra kunder att skapa positiva effekter på kundnöjdhet och lönsamhet.

Läs mer på sileon.com 

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sileon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?