1515

Slutreplik: Nödvändigt diskutera förhållandet mellan statliga aktörer och säkerhetsindustrin

DEBATT. I en replik på vår debattartikel på Di Debatt (2/7) om trygghetsproblematiken i utsatta områden kritiserar Li Jansson, branschchef vid Säkerhetsföretagen, oss för att presentera svepande felaktigheter om säkerhetsföretag och branschens medarbetare.

Även med mycket god vilja är det svårt att förstå, och därför omöjligt att bemöta i sak, vad Li Jansson avser för felaktigheter.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Det höga tonläget är tråkigt och vi ser repliken närmast som en typisk ryggmärgsreaktion från en branschorganisation, och förtjänar därför inte några närmare kommentarer.

Däremot har Li Jansson med sin snabba replik gjort oss än mer övertygade om att det är helt nödvändigt att i grunden diskutera förhållandet mellan statens våldsapparat och den privata säkerhetsindustrins verksamhet. 

Det är precis den frågan som borde ha varit en av grundstenarna i tidigare justitieminister Asks polisutredning från 2010, där allt i stället kom att handla om att centralisera polisen.

Frågan om hur den privata säkerhetsindustrin på ett bra, nödvändigt och rättssäkert sätt ska kunna förstärka polisverksamheten är helt avgörande att klara ut inför nästa val, inte minst ur ett demokratiperspektiv. 

Än viktigare är det mot bakgrund av de nyligen presenterade utredningarna om ordningsvakter (SOU 2021:38) och kommunernas brottsförebyggande ansvar (SOU 2021:49).

Magnus Lindgren

Generalsekreterare, Stiftelsen Tryggare Sverige

Läs orginialartikeln här.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?