1515

Slutreplik Arbetsförmedlingen

Tack för svar, om än mindre klargörande än vad vi hade hoppats på. Att bli beskylld för att försökt få till en otillåten upphandling var något nytt, vad som däremot känns gammalt är knepet att skjuta budbäraren. Vi har bett om en chans att bli konkurrensutsatta med Skogsstyrelsen, varken mer eller mindre.

Eeva Vestlund målar i sin replik upp en bild av en rosenskimrande värld där det finns utbildningar som möter branschens behov och mängder av plantörer redo. Men den bilden delar inte vi arbetsgivare – tvärtom bad vi om hjälp redan i vintras med hjälp att hitta plantörer, något vi inte fick. Hade det fungerat såsom beskrivet i repliken hade vi arbetsgivare inte behövt vända oss till Beredskapslyftet för att få hjälp. Att Arbetsförmedlingen endast får ta del av en bråkdel av det totala behovet borde i vår värld ge upphov till en självreflektion, inte i angrepp mot pragmatiska lösningar som efterfrågas av arbetsgivarna.

I den utvärdering som skickats till Arbetsförmedlingen är vi öppna med våra resultat, bland annat att det på grund av sjukdom var 35 personer som deltog i utbildningen och inte 42. Det gör också att andelen som fick arbete efteråt är högre än vad Arbetsförmedlingen skriver. Men vilken procentsats det än är, kommer den ändå vara högre än de noll procent plantörer som Arbetsförmedlingen och Skogsstyrelsen lyckats utbilda under våren. 

Att kalla det för ett enkelt jobb som går att lära sig på några dagar stämmer inte. Det ställs stora krav på varje plantör: inte bara har man många plantor som ska ner i jorden, man ska också kunna plantskötsel, följa traktdirektiv, organisera team, ha kontakt med markägare och kunder samt göra kvalitetsuppföljning. I en annan privat utbildning under våren var det bara 4 stycken av 100 deltagare som inte gav upp efter två veckor. Så svårt är arbetet.

Slutligen, tack för inbjudan till möte – vi ser fram emot att ses för att tala konstruktiva lösningar på kort och lång sikt, gärna på plats ute i skogen. Vi vill lägga all vår tid på att få ut fler arbetslösa i arbete och mindre på att navigera stelbenta regelverk. Vi hoppas ni delar denna önskan. 

 

Fredrik Hillelson, vd och grundare, Novare Human Capital, medgrundare Beredskapslyftet
Joakim Gustafsson, vd, Svensk Skogsservice och Dalslands skogsskola
Kenneth Söderström, vd, Qvarnsjö Skogstjänster
René Schiller, vd, Håxås skogstjänst

 

Läs Arbetsförmedlingens replik här. 

Läs den första artikeln av Fredrik Hillelson m.fl. här. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?