1515

Sluta följa ruttna säljråd

”Sälj” sprids snabbt som ett ruttet råd bland privatpersoner, mäklare, rådgivare, styrelser och även stora investerare. Plötsligt talar flocken om sälj som ett genomtänkt ansvarsfullt val. När vår samlade kompetens, planer och löften alltid pekat på motsatsen, skriver Claes Hemberg oberoende ekonom.

Foto:Jonas Ekströmer/TT

Säljknappen dånar och smattrar dessa dagar hos privatpersoner, rådgivare, förvaltare och även styrelser. Fond- och aktieägare pressar kurser. Börsens gamar, dystergökar och blankare har fått högre röst än på länge. Även en rad styrelser dras med och låter sina bolag bli utköpta. Röda flashar och svarta svanar väcker en enögd flock. Säljhysterin är här.

Det är djupt fascinerande ömsom skrämmande hur tidigare seriösa långsiktiga aktieägare och förvaltare nu bytt övertygelse och livsåskådning. Även de långsiktiga har plötsligt lagt åt sidan sina höga krav på kvalitetsbolag med jämn tillväxt, växande marginaler, pilotskola och vallgravar. För en stund har de fullständigt glömt bort hela fundamentet till att investera på börsen i en marknadsekonomi.

Istället är det kortsiktig nervositet som dallrar i luften, möten och över skärmarna. Värst ändå att gaphalsarna drar med sig privatpersoner i säljträsket. Svensson tar hem vinster heter det. Men arma sparare som sålt av får ju sällan modet att köpa igen. För de tål inte börsåkningarna. Utan de fastnar på bankkontot i årtionden. Det gör säljråden närmast bedrägliga. Eftersom snittsvensken ska spara inte i 2 månader eller ens 2 år. Utan snittsvensken är 43 år och sparar till pension eller minst två-tre årtionden.

Samma trångsynta feltramp gör nu även förvånansvärt många styrelser och ägare. De som är satta att utveckla över årtionden borde ha både kunskap och distans att stå emot säljyran. De som år efter år talat om sitt bolags unika position och genuina kundrelationer. Plötsligt får de ett bud som är blott 30-40 procent över senaste veckornas aktiekurs och hastigt skyr det skeppet. Som att alla gamla löften om stabil tillväxtpotential inte längre räknas. Ljög de förr eller har de tappat huvudet? Så snabbt kan väl inte hela deras värld har ändrats så totalt. Nu senast i har jag själv upplevt tvångssäljet i Allgon, Veoneer och Sobi.

Mer borde vi uppskatta genuina köpare. Bara senaste månaderna har EQT köpt in sig i tre mina långa favoriter som Beijer Ref, Biogaia och Storytel. Det är ett behåll-betyg om något. Nu är vi fler här som är rejält långsinta.

Att Svensson pressar säljknappen i bråda börsdagar beror naturligtvis på att de har fel glasögon. De ser bara sitt livs besparingar åka jojo på börsappen. De blandar ofta ihop begreppen risk och lång sikt. Att kort sikt på börsen hela tiden är en farofylld gissningslek med extrem risk. Och att lång sikt på börsen närmast raderar risk och bygger värden. Så grundläggande mantran borde vara en pelare i allt börsprat och råd. Men privatpersoner är upptagna med sitt fredagsmys och därför måste rådgivare istället närmast låsa säljknappen och ge privatpersoner särskilt extra stöd och kontrollfrågor när de andas sälj. Men istället för konkreta råd om lång sikt överöses Svensson med köp och sälj, case, turn around och raketer. Kortsiktighetens spekulation triumferar. En någorlunda digitaliserad bank borde lätt kunna ge väldigt skarpa personliga fakta och råd som pekar ut spararens behåll, och svartlistar förhastade beslut.

Gör inte som fondförvaltarna. Endast 1 av 20 slår börsen över tio år.”

Även riktiga aktieanalytiker missar ofta skillnaden på att handla och att äga. Flest analyser säger köp. Färre säger sälj. När den huvudsakliga frågan borde vara: behåll. Det är ju här nyckeln finns för en lyckad investering. Samtidigt är analytikernas tidsperspektiv mest hopplöst snävt. Vanliga ”köp på 3-6 månader” är ju rena lotteriperspektivet. Vad som sker i ett bolag närmaste kvartalen säger ju ingenting om den långa resan. Värst är ändå den där mäklaren som nyss ringde lyste mest av egenintresse när han sa: ”Du köpte billigt av mig. Vill du sälja nu?” Hur följer hans två meningar reglerna om finansiell rådgivning?

Gör inte heller som fondförvaltarna. Endast 1 av 20 slår börsen över tio år, visar siffror från Financial Times. Istället för att äga så handlar de flesta förvaltare sönder sina konton. Ja, det finns en rent löjeväckande börssaga kring handlargolvens cowboys och deras hejvilt skjutande av köp och sälj. Därför är tyvärr billiga fonder fortsatt oftast bättre än aktiva.

Ett avgörande sabotage och självmål är förstås hela börsvärldens sätt att ta betalt på omsättningen. Istället borde de förstås ta betalt på värdetillväxt över börsindex. Den aktör som först gör det kommer sannolikt använda helt andra vokabulär, andra råd och vägledning. Och ge sina kunder en avsevärt bättre avkastning och nattsömn.

I börsturbulensens tider måste vi förklara och upprepa att riktiga kvalitetsbolag även kan backa i börsvärde. Men det gör inget, eftersom vi sparar i årtionden. Det viktiga är istället att dina kvalitetsbolag slår börsen i de flesta både upp- och nedgångar. För kvalitetsbolagen långa stabila perspektiv åtnjuter ett särskilt förtroende oavsett börsklimat, när de agerar långsiktigt och möts av långsiktiga ägare.

Efter pandemin blir det särskilt spännande. Nu kan riktiga kvalitetsbolagen visa att de under isoleringen har hållit huvet kallt, inte bromsat utan växlat upp, utvecklat nya tjänster, fördjupat sina affärer och nu kan visa hur de vunnit mark. Medan halvdana firmor krisat, bromsat och tappat. Det ser jag särskilt fram mot utläsa närmaste månaderna.

För att bygga sparpengar är ju exakt som att bygga bolag. De behöver tid. Rätt vd behöver rekrytera, utveckla och rusta. När bolaget bevisat sig, med jämnt växande omsättning, marginaler och andelar är de värda att köpa. Och håll i länge. För få bolag lyckas. Mycket få slår snittet år efter år. Därför ska vi behålla våra riktiga kvalitetsaktier gärna i 10 och 20 år.

De som ägt aktier några årtionden har noterat att börsens temperatur går upp och ned. Som årstiderna. Men vi rycker inte upp äppelträden i trädgården bara för att det blivit lite kyligare vindar på sistone.

 

Claes Hemberg

oberoende ekonom


Innehåll från KIAAnnons

Målet: 100 procent laddbara bilar – redan 2024

Biltillverkaren Kia har fattat ett ambitiöst beslut – 2024 ska alla modeller som säljs i Sverige vara laddbara.

– I dag har Kia en laddbar försäljning på 77 procent, men vi nöjer oss inte med det. Vi fortsätter vår satsning på laddbart och år 2024 ska 100 procent av bilarna vi säljer i Sverige vara laddbara, säger Peter Himmer, vd Kia Sweden.

Kia EV6 – den nya generationens elbil 

Sedan 2013 har Kia lanserat åtta laddbara bilmodeller i Sverige och är idag marknadsledare på området.

Men företaget nöjer sig inte med det. Med en uttalad strategi och en vilja att skapa en laddbar rörelse där så många som möjligt ska kunna ställa om till att köra på el har de tagit ett viktigt beslut.

Målet är 100 procent laddbart år 2024.

– Vi vill att så många som möjligt ska kunna köra elektrifierat och reducera CO2-utsläpp. Det är en målsättning vi har jobbat efter under lång tid, säger Peter Himmer, vd Kia Sweden.

Största bilmärket

Att Kia är en aktör som ligger i framkant i omställningen till en mer hållbar mobilitet visar försäljningssiffrorna tydligt.

Under sommarmånaderna juli och augusti var laddhybriderna Kia Niro och Kia Ceed de mest registrerade bilarna i Sverige. Dessutom var Kia e-Niro den mest sålda elbilen i Sverige under samma period. I september var Kia det största bilmärket i Sverige, enligt statistik från BIL Sweden.

Lägst CO2-utsläpp

Många laddbara bilar har också inneburit att Kia kunnat sänka sina CO2-utsläpp och i dag har företaget det lägsta genomsnittliga CO2-utsläppet (46 gram CO2 per kilometer hittills i år) av de största bilmärkena i Sverige.

När det ändå pratas om miljö och minskad klimatpåverkan under körning så kan det betonas att inte mindre än 21 procent av den 10-åriga Kia-vagnparken i dag är laddbar. Och det har lett till att Kia har det lägsta CO2-snittet, 105 gram, av alla bilmärken från 2011 och framåt.

– Vi fortsätter vår satsning på laddbart med ett av marknadens bredaste modellprogram. Uppdaterade Kia Ceed Sportswagon är här och efterlängtade elbilen Kia EV6 lanseras inom kort. Under våren 2022 gör den populära suven Kia Sportage comeback som laddhybrid, fortsätter Peter Himmer, vd Kia Sweden.

Första av sju bilar

Nyheten Kia EV6 är den första av sju bilar som byggs på den specialutvecklade elbilsplattformen E-GMP. Denna ger möjligheten för ultrasnabb laddning – 10-80 procent på 18 minuter, och 4,5 minuters laddning ger en räckvidd på 100 km.

Elbilen, som nu lanseras i Sverige, har en räckvidd på upp till 528 km och släpps i fyra olika versioner: EV6, EV6 Plus, GT Line och GT. EV6 GT lanseras i slutet av 2022.

Så ska Kia lyckas ställa om till laddbara bilar till 2024 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?