Annons

Sluta följa ruttna säljråd

”Sälj” sprids snabbt som ett ruttet råd bland privatpersoner, mäklare, rådgivare, styrelser och även stora investerare. Plötsligt talar flocken om sälj som ett genomtänkt ansvarsfullt val. När vår samlade kompetens, planer och löften alltid pekat på motsatsen, skriver Claes Hemberg oberoende ekonom.

Foto:Jonas Ekströmer/TT

Säljknappen dånar och smattrar dessa dagar hos privatpersoner, rådgivare, förvaltare och även styrelser. Fond- och aktieägare pressar kurser. Börsens gamar, dystergökar och blankare har fått högre röst än på länge. Även en rad styrelser dras med och låter sina bolag bli utköpta. Röda flashar och svarta svanar väcker en enögd flock. Säljhysterin är här.

Det är djupt fascinerande ömsom skrämmande hur tidigare seriösa långsiktiga aktieägare och förvaltare nu bytt övertygelse och livsåskådning. Även de långsiktiga har plötsligt lagt åt sidan sina höga krav på kvalitetsbolag med jämn tillväxt, växande marginaler, pilotskola och vallgravar. För en stund har de fullständigt glömt bort hela fundamentet till att investera på börsen i en marknadsekonomi.

Istället är det kortsiktig nervositet som dallrar i luften, möten och över skärmarna. Värst ändå att gaphalsarna drar med sig privatpersoner i säljträsket. Svensson tar hem vinster heter det. Men arma sparare som sålt av får ju sällan modet att köpa igen. För de tål inte börsåkningarna. Utan de fastnar på bankkontot i årtionden. Det gör säljråden närmast bedrägliga. Eftersom snittsvensken ska spara inte i 2 månader eller ens 2 år. Utan snittsvensken är 43 år och sparar till pension eller minst två-tre årtionden.

Samma trångsynta feltramp gör nu även förvånansvärt många styrelser och ägare. De som är satta att utveckla över årtionden borde ha både kunskap och distans att stå emot säljyran. De som år efter år talat om sitt bolags unika position och genuina kundrelationer. Plötsligt får de ett bud som är blott 30-40 procent över senaste veckornas aktiekurs och hastigt skyr det skeppet. Som att alla gamla löften om stabil tillväxtpotential inte längre räknas. Ljög de förr eller har de tappat huvudet? Så snabbt kan väl inte hela deras värld har ändrats så totalt. Nu senast i har jag själv upplevt tvångssäljet i Allgon, Veoneer och Sobi.

Mer borde vi uppskatta genuina köpare. Bara senaste månaderna har EQT köpt in sig i tre mina långa favoriter som Beijer Ref, Biogaia och Storytel. Det är ett behåll-betyg om något. Nu är vi fler här som är rejält långsinta.

Att Svensson pressar säljknappen i bråda börsdagar beror naturligtvis på att de har fel glasögon. De ser bara sitt livs besparingar åka jojo på börsappen. De blandar ofta ihop begreppen risk och lång sikt. Att kort sikt på börsen hela tiden är en farofylld gissningslek med extrem risk. Och att lång sikt på börsen närmast raderar risk och bygger värden. Så grundläggande mantran borde vara en pelare i allt börsprat och råd. Men privatpersoner är upptagna med sitt fredagsmys och därför måste rådgivare istället närmast låsa säljknappen och ge privatpersoner särskilt extra stöd och kontrollfrågor när de andas sälj. Men istället för konkreta råd om lång sikt överöses Svensson med köp och sälj, case, turn around och raketer. Kortsiktighetens spekulation triumferar. En någorlunda digitaliserad bank borde lätt kunna ge väldigt skarpa personliga fakta och råd som pekar ut spararens behåll, och svartlistar förhastade beslut.

”Gör inte som fondförvaltarna. Endast 1 av 20 slår börsen över tio år.”

Även riktiga aktieanalytiker missar ofta skillnaden på att handla och att äga. Flest analyser säger köp. Färre säger sälj. När den huvudsakliga frågan borde vara: behåll. Det är ju här nyckeln finns för en lyckad investering. Samtidigt är analytikernas tidsperspektiv mest hopplöst snävt. Vanliga ”köp på 3-6 månader” är ju rena lotteriperspektivet. Vad som sker i ett bolag närmaste kvartalen säger ju ingenting om den långa resan. Värst är ändå den där mäklaren som nyss ringde lyste mest av egenintresse när han sa: ”Du köpte billigt av mig. Vill du sälja nu?” Hur följer hans två meningar reglerna om finansiell rådgivning?

Gör inte heller som fondförvaltarna. Endast 1 av 20 slår börsen över tio år, visar siffror från Financial Times. Istället för att äga så handlar de flesta förvaltare sönder sina konton. Ja, det finns en rent löjeväckande börssaga kring handlargolvens cowboys och deras hejvilt skjutande av köp och sälj. Därför är tyvärr billiga fonder fortsatt oftast bättre än aktiva.

Ett avgörande sabotage och självmål är förstås hela börsvärldens sätt att ta betalt på omsättningen. Istället borde de förstås ta betalt på värdetillväxt över börsindex. Den aktör som först gör det kommer sannolikt använda helt andra vokabulär, andra råd och vägledning. Och ge sina kunder en avsevärt bättre avkastning och nattsömn.

I börsturbulensens tider måste vi förklara och upprepa att riktiga kvalitetsbolag även kan backa i börsvärde. Men det gör inget, eftersom vi sparar i årtionden. Det viktiga är istället att dina kvalitetsbolag slår börsen i de flesta både upp- och nedgångar. För kvalitetsbolagen långa stabila perspektiv åtnjuter ett särskilt förtroende oavsett börsklimat, när de agerar långsiktigt och möts av långsiktiga ägare.

Efter pandemin blir det särskilt spännande. Nu kan riktiga kvalitetsbolagen visa att de under isoleringen har hållit huvet kallt, inte bromsat utan växlat upp, utvecklat nya tjänster, fördjupat sina affärer och nu kan visa hur de vunnit mark. Medan halvdana firmor krisat, bromsat och tappat. Det ser jag särskilt fram mot utläsa närmaste månaderna.

För att bygga sparpengar är ju exakt som att bygga bolag. De behöver tid. Rätt vd behöver rekrytera, utveckla och rusta. När bolaget bevisat sig, med jämnt växande omsättning, marginaler och andelar är de värda att köpa. Och håll i länge. För få bolag lyckas. Mycket få slår snittet år efter år. Därför ska vi behålla våra riktiga kvalitetsaktier gärna i 10 och 20 år.

De som ägt aktier några årtionden har noterat att börsens temperatur går upp och ned. Som årstiderna. Men vi rycker inte upp äppelträden i trädgården bara för att det blivit lite kyligare vindar på sistone.

 

Claes Hemberg

oberoende ekonom

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Innehåll från FolksamAnnons

Så kan du få bättre kontroll på ditt sparande

Det finns likheter mellan att spara och träna. Det kan vara svårt att komma igång och svårt att hålla uppe motivationen tills resultaten kommer – men det är värt det på längre sikt, tycker Fredrik Nyberg, rådgivningschef på Folksam.

Passa på att få kunnig hjälp – läs mer om personlig rådgivning här

– Det är skönare att ligga i soffan och äta choklad än att träna och det är skönare att spendera lönen varje månad än att spara till pensionen. Men det är inte kul att senare i livet sitta i en situation som är svår att rädda. Därför är det viktigt att komma igång med sparandet, säger Fredrik Nyberg, som är rådgivningschef på Folksam.

För att få koll och kontroll på sitt sparande och försäkra sig om att man ska kunna nå sina sparmål kan det vara bra att lägga upp en långsiktig plan som passar de egna förutsättningarna och önskemålen.

– Problemet är ofta att man överskattar effekten som sparandet ska ha till imorgon. Men man underskattar gravt vilken effekt sparande har på sikt genom ränta på ränta-effekten. Om du väljer traditionell förvaltning kan du ringa en rådgivare och få en plan som håller i både med- och motgångar. Sedan ska du lita på din plan och inte tappa sugen när det går ned, säger han.

Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.
Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.

Ekonomisk nedgång ändrar relationen till pengar

Fredrik Nyberg tror att den ekonomiska nedgången kommer att ändra mångas relation till pengar.

– Vi har levt i ett samhälle som hyllar kortsiktig konsumtion. Förhoppningsvis leder krisen till en mer sund syn och mer planering. Ett av de största mervärdena med ett rådgivningsmöte är att man får en sorts besiktning av den egna ekonomin. Många har ganska dålig koll på sina utgifter. När vi tar ett helhetsgrepp runt kundens ekonomi hittar vi ofta kronor som kan sparas istället för konsumeras. På samma tema finns ofta mycket att göra med befintliga placerar och lösningar som i många fall varken passar kundens behov eller den konjunktur vi befinner oss i just nu.

Tjänstepensionskunder har ett särskilt stort behov av rådgivning. Frilansare, gig-arbetare och egenföretagare är anställningsformer som ökar i dag. Fredrik Nyberg påpekar att om man inte har en fast anställning kan man behöva ta ett större eget ansvar för pensionen än om man omfattas av kollektivavtal.

– Glömmer man tjänstepensionen kan man få en väsentligt sämre pension än man annars skulle ha fått eftersom den utgör en allt större del av den pension man erhåller. Men om man börjar i tid kan man få en vettig pension även som frilansare eller egenföretagare.

Dra nytta av att samla pensionen

Även de som har en upparbetad tjänstepension från flera anställningar kan dra nytta av att samla den på ett ställe. Dels för att det blir enklare att hålla koll på tjänstepensionen och dels för att det blir enklare att anpassa risknivån.

– Även för tjänstepensionen bör man göra egna val, annars hamnar man i ett standardval som kan vara bra eller dåligt. Också i det här fallet kan man ta hjälp av en rådgivare som balanserar valen utifrån det liv man vill leva. Att samla sin tjänstepension på ett och samma ställe är något som kan göra stor skillnad när det är dags för pension.

För de som har bolån gäller det också att nå en balans mellan sparande och amorterande.

– En bra tumregel är att räkna på hur mycket din amortering kommer att sänka dina boendekostnader om 10-20 år, jämfört med den pension du skulle ha byggt upp om du hade sparat pengarna istället. Ett generellt tips kan vara att att man inte ska sätta sig i en situation där man är skuldfri men har en låg pension och därmed inte har ekonomisk frihet.

Vad är bäst för din tjänstepension? Boka ett gratis digitalt möte här. 

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera