1515

Sluta baktala indexfonderna!

DEBATT. Problemet med begränsat engagemang i mindre bolag är inte nytt och i grund och botten en konsekvens av ett stort utländskt ägande på Stockholmsbörsen. Det skriver Henrik Norén i en replik på Lannebo Fonders debattartikel ”Indexfonder skadar bolagen” (8/10).

Indexfondernas framfart både internationellt och i Sverige är odiskutabel. Den aktiva fondindustrin känner sig hotad och lastar indexfonderna för både det ena och det andra. I den senaste debattartikeln i DI (8/10) beskylls indexfonderna för att skapa oreda hos svenska valberedningar. Att stora globala fondbolag som Black Rock grundar sitt engagemang i ett mindre svenskt bolag som Lindab på principiella riktlinjer får man ha förståelse för och något man borde ha vant sig vid. Problematiken är egentligen inte ny och i grund och botten en konsekvens av ett stort utländskt ägande på Stockholmsbörsen. 

Att beskylla indexfondförvaltare för att utgöra problemets kärna ger en känsla av desperation, men har förstås sin naturliga förklaring. Indexfondernas låga avgifter och goda följsamhet med marknaden har på tio år ökat marknadsandelen från 8 till 18 procent i Sverige. I USA har utvecklingen kommit ännu längre och i augusti förra året passerade de amerikanska indexfonderna de aktiva aktiefonderna i storlek. 

Förklaringen till utvecklingen finns först och främst i ett undermåligt förvaltningsresultat där majoriteten av de aktiva aktiefonderna – såväl i Sverige som i USA – under lång tid har gått sämre än marknaden. En stabil och uppåtgående börs (kallad världens längsta bull-marknad) har länge lyfts fram som en av de främsta orsakerna till de aktiva fondernas kräftgång. 

När centralbankerna tävlar i att sänka räntorna och pumpa in likviditet i marknaden sätts normala spelregler - som fundamental aktieanalys - ur spel. Då blir aktiv förvaltning med sin relativt höga kostnad svår att räkna hem. Förklaringen insinuerar att många aktiva fonder kommer att få sin revansch den dagen börsen blir stökigare och de får möjlighet att visa vad de går för; Att sälja dyrt och köpa billigt. 

I förra veckan publicerade ratingfirman Standard & Poor’s sin halvårsstatistik där man bland annat jämfört svenska aktiva aktiefonder med Stockholmsbörsens utveckling. Har vårens kraftiga fall respektive återhämtning resulterat i en revansch för den svenska aktiva fondindustrin? Nej, hela 74 procent av Sverigefonderna presterade sämre än den svenska börsen under årets första sex månader. Detta är värre än samma period förra året då ”bara” 68 procent gick sämre. Den volatila marknaden har alltså gjort det ännu svårare för den aktiva fondindustrin att slå börsens avkastning. 

Att lilla Lannebo Fonder sitter i hela 27 valberedningar är på sätt och vis lovvärt och bidrar förhoppningsvis till ökad kvalitet i respektive bolagsstyrelse. Frågan är om Lannebo Fonders hårt beprövade fondandelsägare tycker att det är rätt fokus. Flaggskeppsfonden Lannebo Småbolag, med över 30 miljarder kronor i förvaltat kapital, har inte hängt med sitt jämförelseindex och har endast två av fem stjärnor i Morningstars rating. 

Istället för att lägga ut dimridåer och komma med falska anklagelser mot indexfonder, vore det uppfriskande om pressade aktiva fondförvaltare fokuserade på att vässa sin egen förvaltning. Det är rimligen enda sättet att på allvar ta upp kampen med de allt mer populära och framgångsrika indexfonderna. 

Henrik Norén

VD Nordicus Group AB

Nordicus Group AB är ett Stockholmsbaserat företag som bedriver oberoende rådgivning till utländska kapitalförvaltare och fondbolag.

 


Innehåll från E-dropAnnons

En mer hållbar och effektiv transportkedja med mottagarfria hemleveranser

Susanne Hjorthagen, VD
Susanne Hjorthagen, VD

Att e-handla är smidigt och förenklar vardagen, men varför ska vi behöva vara på plats för att ta emot leveransen? Hemleveranser av dagligvaror och paket kan med E-drop vara lika enkelt och säkert som att ta emot posten i brevlådan!

Mottagarfria leveranser skapar full flexibilitet för både transportör och mottagare då alla leveranser till ett område kan göras samtidigt på ett enkelt, säkert och smidigt sätt, helt utan integrationer. E-drops kommunikationsplattform och leveransskåp med kyl- och frysfack minimerar inte bara antalet mil för transportören utan innebär även att mottagaren själv tar kontroll över sina leveranser och hämtar när det passar dem bäst på dygnet, oberoende om det är paket eller dagligvaror.

– Last-mile är något som utvecklas snabbt. Med vår erfarenhet och bakgrund från systemutveckling och hantering av färska grönsaker, med höga krav på effektiv och temperaturkontrollerad logistik, såg vi stora möjligheter för att utveckla en oberoende och hållbar last-mile lösning. Vår plattform säkerställer att mottagarfria leveranser tas om hand och förvaras säkert med intakt kylkedja i direkt anslutning till ditt hem, säger Susanne Hjorthagen, VD.

Enkelt och utan krav på integration med transportör eller e-handlare

Vi har valt att integrera display och skanner i leveransskåpet och använder oss av streckkoden som finns på leveransen. På så sätt får chauffören enkelt access att lämna produkter i skåpet. Tjänsten är flexibel och vi har leveransskåp anpassade för villa/radhus, flerfamiljsfastigheter, kontor och även för hemtjänsten där vår tjänst frigör värdefull tid för personalen att göra mer värdeskapande med tiden än att handla mat, säger Susanne Hjorthagen.

Förenklar, effektiviserar och säkerställer slutleveransen

Leveransskåpen från E-drop placeras med fördel så nära bostaden som möjligt. Skåpen för villa och radhus är designade för att stå emot det nordiska utomhusklimatet och består av en kyl och frys som enkelt schemaläggs. Skåpen i flerfamiljsfastigheter har flera luckor i en större modul med separata paketfack och kyl- och frysfack.

– E-drop är en tjänst som förenklar, effektiviserar och säkerställer slutleveranserna för alla intressenter i logistikkedjan. Vi är nu i en spännande fas och kommer expandera kommersiellt tillsammans med partners för att accelerera tillväxt, avslutar Susanne Hjorthagen. 

Om oss

E-drop är del av en snabbväxande logistikverksamhet med rötter i Europas största företag inom frukt och grönt. Vår tjänst tillgodoser behovet av en mottagarfri logistiklösning för obruten kylkedja som är flexibel för alla användare. 

Läs mer: www.edrop.se 

Kontakta: Susanne Hjorthagen, susanne@edrop.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med E-drop och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?