Annons

Sluta baktala indexfonderna!

DEBATT. Problemet med begränsat engagemang i mindre bolag är inte nytt och i grund och botten en konsekvens av ett stort utländskt ägande på Stockholmsbörsen. Det skriver Henrik Norén i en replik på Lannebo Fonders debattartikel ”Indexfonder skadar bolagen” (8/10).

Indexfondernas framfart både internationellt och i Sverige är odiskutabel. Den aktiva fondindustrin känner sig hotad och lastar indexfonderna för både det ena och det andra. I den senaste debattartikeln i DI (8/10) beskylls indexfonderna för att skapa oreda hos svenska valberedningar. Att stora globala fondbolag som Black Rock grundar sitt engagemang i ett mindre svenskt bolag som Lindab på principiella riktlinjer får man ha förståelse för och något man borde ha vant sig vid. Problematiken är egentligen inte ny och i grund och botten en konsekvens av ett stort utländskt ägande på Stockholmsbörsen. 

Att beskylla indexfondförvaltare för att utgöra problemets kärna ger en känsla av desperation, men har förstås sin naturliga förklaring. Indexfondernas låga avgifter och goda följsamhet med marknaden har på tio år ökat marknadsandelen från 8 till 18 procent i Sverige. I USA har utvecklingen kommit ännu längre och i augusti förra året passerade de amerikanska indexfonderna de aktiva aktiefonderna i storlek. 

Förklaringen till utvecklingen finns först och främst i ett undermåligt förvaltningsresultat där majoriteten av de aktiva aktiefonderna – såväl i Sverige som i USA – under lång tid har gått sämre än marknaden. En stabil och uppåtgående börs (kallad världens längsta bull-marknad) har länge lyfts fram som en av de främsta orsakerna till de aktiva fondernas kräftgång. 

När centralbankerna tävlar i att sänka räntorna och pumpa in likviditet i marknaden sätts normala spelregler - som fundamental aktieanalys - ur spel. Då blir aktiv förvaltning med sin relativt höga kostnad svår att räkna hem. Förklaringen insinuerar att många aktiva fonder kommer att få sin revansch den dagen börsen blir stökigare och de får möjlighet att visa vad de går för; Att sälja dyrt och köpa billigt. 

I förra veckan publicerade ratingfirman Standard & Poor’s sin halvårsstatistik där man bland annat jämfört svenska aktiva aktiefonder med Stockholmsbörsens utveckling. Har vårens kraftiga fall respektive återhämtning resulterat i en revansch för den svenska aktiva fondindustrin? Nej, hela 74 procent av Sverigefonderna presterade sämre än den svenska börsen under årets första sex månader. Detta är värre än samma period förra året då ”bara” 68 procent gick sämre. Den volatila marknaden har alltså gjort det ännu svårare för den aktiva fondindustrin att slå börsens avkastning. 

Att lilla Lannebo Fonder sitter i hela 27 valberedningar är på sätt och vis lovvärt och bidrar förhoppningsvis till ökad kvalitet i respektive bolagsstyrelse. Frågan är om Lannebo Fonders hårt beprövade fondandelsägare tycker att det är rätt fokus. Flaggskeppsfonden Lannebo Småbolag, med över 30 miljarder kronor i förvaltat kapital, har inte hängt med sitt jämförelseindex och har endast två av fem stjärnor i Morningstars rating. 

Istället för att lägga ut dimridåer och komma med falska anklagelser mot indexfonder, vore det uppfriskande om pressade aktiva fondförvaltare fokuserade på att vässa sin egen förvaltning. Det är rimligen enda sättet att på allvar ta upp kampen med de allt mer populära och framgångsrika indexfonderna. 

Henrik Norén

VD Nordicus Group AB

Nordicus Group AB är ett Stockholmsbaserat företag som bedriver oberoende rådgivning till utländska kapitalförvaltare och fondbolag.

 


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?