Annons

Sluta baktala indexfonderna!

DEBATT. Problemet med begränsat engagemang i mindre bolag är inte nytt och i grund och botten en konsekvens av ett stort utländskt ägande på Stockholmsbörsen. Det skriver Henrik Norén i en replik på Lannebo Fonders debattartikel ”Indexfonder skadar bolagen” (8/10).

Indexfondernas framfart både internationellt och i Sverige är odiskutabel. Den aktiva fondindustrin känner sig hotad och lastar indexfonderna för både det ena och det andra. I den senaste debattartikeln i DI (8/10) beskylls indexfonderna för att skapa oreda hos svenska valberedningar. Att stora globala fondbolag som Black Rock grundar sitt engagemang i ett mindre svenskt bolag som Lindab på principiella riktlinjer får man ha förståelse för och något man borde ha vant sig vid. Problematiken är egentligen inte ny och i grund och botten en konsekvens av ett stort utländskt ägande på Stockholmsbörsen. 

Att beskylla indexfondförvaltare för att utgöra problemets kärna ger en känsla av desperation, men har förstås sin naturliga förklaring. Indexfondernas låga avgifter och goda följsamhet med marknaden har på tio år ökat marknadsandelen från 8 till 18 procent i Sverige. I USA har utvecklingen kommit ännu längre och i augusti förra året passerade de amerikanska indexfonderna de aktiva aktiefonderna i storlek. 

Förklaringen till utvecklingen finns först och främst i ett undermåligt förvaltningsresultat där majoriteten av de aktiva aktiefonderna – såväl i Sverige som i USA – under lång tid har gått sämre än marknaden. En stabil och uppåtgående börs (kallad världens längsta bull-marknad) har länge lyfts fram som en av de främsta orsakerna till de aktiva fondernas kräftgång. 

När centralbankerna tävlar i att sänka räntorna och pumpa in likviditet i marknaden sätts normala spelregler - som fundamental aktieanalys - ur spel. Då blir aktiv förvaltning med sin relativt höga kostnad svår att räkna hem. Förklaringen insinuerar att många aktiva fonder kommer att få sin revansch den dagen börsen blir stökigare och de får möjlighet att visa vad de går för; Att sälja dyrt och köpa billigt. 

I förra veckan publicerade ratingfirman Standard & Poor’s sin halvårsstatistik där man bland annat jämfört svenska aktiva aktiefonder med Stockholmsbörsens utveckling. Har vårens kraftiga fall respektive återhämtning resulterat i en revansch för den svenska aktiva fondindustrin? Nej, hela 74 procent av Sverigefonderna presterade sämre än den svenska börsen under årets första sex månader. Detta är värre än samma period förra året då ”bara” 68 procent gick sämre. Den volatila marknaden har alltså gjort det ännu svårare för den aktiva fondindustrin att slå börsens avkastning. 

Att lilla Lannebo Fonder sitter i hela 27 valberedningar är på sätt och vis lovvärt och bidrar förhoppningsvis till ökad kvalitet i respektive bolagsstyrelse. Frågan är om Lannebo Fonders hårt beprövade fondandelsägare tycker att det är rätt fokus. Flaggskeppsfonden Lannebo Småbolag, med över 30 miljarder kronor i förvaltat kapital, har inte hängt med sitt jämförelseindex och har endast två av fem stjärnor i Morningstars rating. 

Istället för att lägga ut dimridåer och komma med falska anklagelser mot indexfonder, vore det uppfriskande om pressade aktiva fondförvaltare fokuserade på att vässa sin egen förvaltning. Det är rimligen enda sättet att på allvar ta upp kampen med de allt mer populära och framgångsrika indexfonderna. 

Henrik Norén

VD Nordicus Group AB

Nordicus Group AB är ett Stockholmsbaserat företag som bedriver oberoende rådgivning till utländska kapitalförvaltare och fondbolag.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera