Annons

Släng inte ut barnet med badvattnet

REPLIK. Fredrik Lundh Sammeli och Teresa Carvalho, bägge riksdagsledamöter (S) och ledamöter i Pensionsgruppen, har skrivit en replik på vår artikel om att bevara fondtorget i premiepensionen. De anser att vårt inlägg är ”häpnadsväckande historielöst; premiepensionen skapades nämligen inte för att vara till gagn för vare sig fondbolag eller riskkapitalister. Istället var enda syftet att gynna pensionsspararna”.

Foto:Christine Olsson

Det är ju exakt det som fondtorget gjort! Sedan startåret 1995 och fram till 31 maj i år, har den reala värdeutvecklingen i snitt varit 5,8 procent per år. Det är betydligt bättre än inkomstpensionen, som motsvarar en avkastning på ungefär 3 procent per år. Hela 91 procent av spararna har haft en avkastning på sina premier på fondtorget som överstiger inkomstpensionens utveckling.

Hur har det varit möjligt? Jo, genom att fondtorget erbjudit en unik bredd och mångfald, låga avgifter och möjlighet att placera pengarna i allt från tillväxtmarknader till småbolagsfonder. Genom inflödet av sparmedel till svenska aktiebolag har systemet dessutom bidragit till högre tillväxt och därmed högre pensioner. Fondtorget har – även om det aldrig var syftet med reformen – blivit en vital del av det finansiella ekosystemet i Sverige. Frågan som Lundh och Carvalho inte tycks ställa sig är: vad riskerar vi att gå miste om?

Artikelförfattarna skriver vidare att ”det utredningsförslag som vi beställt är ett nödvändigt steg för att på allvar skydda spararna mot dåliga och i förekommande fall kriminella aktörer”.

Det är en politisk ståndpunkt som mer handlar om att (S) vill avskaffa fondtorget. Att konsumentskydd och tillsyn av fondtorget varit undermåligt är alla överens om, men det är också ett faktum att de senaste årens åtgärder väsentligen stärkt skyddet. Ingen av de aktörer som staten nu bedriver rättsprocesser mot hade kunnat komma in på dagens städade fondtorg.

Riksrevisionen konstaterade i sin rapport om konsumentskyddet på det finansiella området från december 2019 ”att flera åtgärder har vidtagits de senaste åren. Bland annat har telefonförsäljning och marknadsföring av fonder och tjänster kopplade till premiepensionsområdet förbjudits, kraven på de fonder som deltar på fondtorget har höjts betydligt och samarbetsavtalen blivit mer omfattande. I granskningen framförs även att Pensionsmyndigheten numera har en löpande uppföljning av bolagens efterlevnad av kraven. Riksrevisionen bedömer att de åtgärder som vidtagits väsentligt stärkt konsumentskyddet inom premiepensionssystemet”.

Därmed bör det nya utredningsförslaget om ett statligt upphandlat fondtorg läggas i papperskorgen, och kraften istället läggas på att värna samhällsnyttan och att fortsätta utveckla fondtorget för fondspararnas bästa.

Adam Kostyal, noteringschef, Nasdaq
Isabella de Feudis, vd, SVCA
Günther Mårder, vd, Företagarna
Joacim Olsson,vd, Aktiespararna

 

Läs inlägget från de socialdemokratiska riksdagsledamöterna här. 

Läs den första debattartikeln här. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?