Annons

Skyttedal: Socialdemokraterna velar om EU-skatter

DEBATT. I åratal har Europaparlamentet ställt krav på att EU ska få beskattningsrätt. Till skillnad från svenska S-ledamöter har KD:s konsekvent röstat mot samtliga initiativbetänkanden som uppmanat EU-kommissionen att gå vidare med planerna på överstatliga skatter, skriver Sara Skyttedal, kandidat till EU-parlamentet (KD). 

SKATTERISK. Beslut om skattefrågor kräver enhällighet i ministerrådet. Men det finns en risk att skattefrågan blir en bricka i de kommande mycket komplicerade förhandlingarna om EU:s långtidsbudget, skriver Sara Skyttedal.
SKATTERISK. Beslut om skattefrågor kräver enhällighet i ministerrådet. Men det finns en risk att skattefrågan blir en bricka i de kommande mycket komplicerade förhandlingarna om EU:s långtidsbudget, skriver Sara Skyttedal.Foto:Jesper Frisk

Ordningen där EU finansieras via medlemsavgifter måste vidmakthållas. Frågan om att ge EU beskattningsrätt, ett krav som nu drivs av såväl EU-kommissionen som tunga medlemsländer som Frankrike, måste permanent bort från bordet. Det är centralt både för Europas konkurrenskraft och för EU-projektets långsiktiga legitimitet.

Den viktigaste invändningen mot nya överstatliga skatter på EU-nivå är principiell. Men skattefrågan är också handfast och praktisk, inte minst för alla de företag som skulle drabbas om EU-kommissionen fick sin vilja igenom och en överstatlig bolagsskatt infördes.

Europas företag och medborgare tyngs redan av ett betydligt högre skattetryck än konkurrerande ekonomier. Det genomsnittliga skattetrycket i EU är uppe i 40,2 procent, att jämföra med OECD-snittet på 34,2 (siffror för 2017). Det sista europeisk konkurrenskraft behöver är ytterligare en skattenivå.

Beslut om skattefrågor kräver enhällighet i ministerrådet – än så länge, EU-kommissionen vill ändra på det också – varför hotet ofta viftas bort av Socialdemokraterna.

Men det finns en uppenbar risk att skattefrågan blir en bricka, likt vilken som helst, i de kommande mycket komplicerade förhandlingarna om EU:s långtidsbudget.

Europaparlamentet har i frågan om långtidsbudgeten makten att förkasta eller anta, men inte göra egna ändringar, men de signaler som skickas från parlamentet spelar roll.

I åratal har Europaparlamentet ställt krav på utökade utgifter och att EU ska få beskattningsrätt. Till skillnad från exempelvis de svenska Socialdemokraterna har Kristdemokraterna konsekvent röstat mot samtliga så kallade initiativbetänkanden som uppmanat EU-kommissionen att gå vidare med planerna vad gäller överstatliga skatter.

Europa är utmanat globalt. Ekonomiskt, geopolitiskt, värderingsmässigt. Under nästa mandatperiod behöver vi klara av att få på plats klimatreformer som inte slår ut vår industri. Vi behöver fördjupa energiunionen, så vi klarar av att leverera andra lösningar än rysk gas när kolkraften prisas ut av utsläppshandeln.

Vi behöver värna EU:s förmåga att teckna handelsavtal när populistiska krafter, inte minst Europas gröna partier, vill sätta upp nya handelshinder. Samtidigt behöver den inre marknaden fördjupas vad avser telekom, digitalisering och tjänstesektorerna.

Det är så Europa byggs starkt de kommande åren. I den ekvationen har ytterligare en beskattningsnivå, för vad som redan är världens mest skattebelastade kontinent, ingen plats.

Sara Skyttedal, kandidat till EU-parlamentet (KD)


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?