1515

Skrota förslaget på snabbtåg för gott

DEBATT. Vi välkomnar diskussionen om nya stambanor för höghastighetståg. Med det sagt finns flera skäl till varför höghastighetståg inte är den framtidssatsning som Sverige behöver, skriver Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.

REPLIK. Höghastighetsbanor är inte det projekt som kommer att stärka Sveriges konkurrenskraft och framtida välstånd. Det är dags att skrota idén för gott, skriver Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.
REPLIK. Höghastighetsbanor är inte det projekt som kommer att stärka Sveriges konkurrenskraft och framtida välstånd. Det är dags att skrota idén för gott, skriver Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.Foto:Stephanie Wiegner

Nya transporttekniker minskar nyttorna med höghastighetsbanor. Nya stambanor för höghastighetståg kan stå färdiga först år 2045. Tills dess är det möjligt att hela fordonsflottan är fossilfri, eldriven och till stor del självkörande. Svenska företag står beredda att investera miljardbelopp för att skyndsamt producera lastbilar som genom olika tekniker går på el.

Klimatnyttan är begränsad. Höghastighetsbanorna skulle troligen behöva 25–30 år för att bli klimatneutrala från de utsläpp som byggnationen medför, enligt Trafikverket. Det skulle kunna innebära att projektet når klimatneutralitet först kring 2075.

Fördelarna är för små givet kostnaden. När Sverige byggde sina stambanor gick restiden mellan Stockholm och Malmö från åtta dagar till 19 timmar. Med höghastighetståg skulle tidsvinsten mellan Stockholm och Göteborg som mest bli 23 minuter.Bland annat därför bedömer Trafikverket att varje satsad krona på höghastighetsräls endast ger 37 öre tillbaka. Framstående forskare inom transportsystem, miljösystemanalys och ekonomi är mycket skeptiska till höghastighetsbanor.

Det finns bättre satsningar att göra. Även om staten skulle välja att låna till infrastruktur måste frågan ställas om höghastighetsbanor verkligen är det som ger störst nytta för de lånande pengarna. Enligt det internationella konsultbolaget WSP finns alternativa satsningar som tillsammans har lägre kostnad och större samhällsnytta, såsom förbättringar av de befintliga stambanorna för ökad kapacitet och bättre punktlighet, tunnelbana Malmö–Köpenhamn, dubbelspår Göteborg–Oslo och Norrbotniabanan från Skellefteå till Luleå.

Kostnaderna riskerar att svälla. Nya höghastighetsbanor påstås kosta 230 miljarder kronor. Men nya rapporter indikerar att det kan bli betydligt dyrare. Den del av höghastighetsbanorna som kommit längst, den så kallade Ostlänken, har nästan fördubblat sin kostnad sedan 2014. En mer sannolik uppskattning av kostnaderna är runt 400 miljarder kronor. Risken är att Sverige ökar sin statsskuld med upp till 50 procent för ett projekt utan tydlig lönsamhet.

Höghastighetsbanor är inte det projekt som kommer att stärka Sveriges konkurrenskraft och framtida välstånd. Det är dags att skrota idén för gott.

Andreas Hatzigeorgiou, vd Stockholms Handelskammare


Innehåll från ZignSecAnnons

ZignSec hjälper Savelend växa internationellt

En våg av småsparare letar efter nya investeringsformer online, något som har lett till att fler investeringsplattformar och neobanker expanderar internationellt. Samtidigt ser vi att internetbedrägerierna ökar och att metoder för penningtvätt breder ut sig online, något som lett till att påföljande regleringar för finansiella bolag både blir fler och mer föränderliga. Dessa trender har omsatts till varsitt affärsområde samt blivit ett gemensamt intresse för Savelend och ZignSec som nyligen ingått ett samarbete.

Savelend är en snabbväxande svensk investeringsplattform som gör det enklare för privatpersoner och företag att kunna investera i krediter. Plattformen matchar investerare med kredittyper som fakturaköp, företagslån, inkassoportföljer och konsumentkrediter. Sedan de grundades 2014 har de vuxit i rask takt på svenska marknaden och planerar nu även en internationell expansion till Finland och Polen samt en introduktion på börsen. Tillväxten kommer med utmaningar på många håll men en av utmaningarna är att kunna identifiera och verifiera deras kommande kunder, framförallt utanför Sverige. 

– Då vi just nu växer i en väldigt snabb takt och snart välkomnar investerare från stora delar av Europa blir dagens manuella KYC-processer ohållbara. Inte bara för att det kräver väldigt mycket tid och ställer krav på regulatoriskt kunnande för vår personal, det blir också långa ledtider som inte går i linje med de användarkrav som ställs på digital onboarding idag, berättar Ludwig Pettersson, VD på Savelend Credit Group AB.

Alla marknader kommer med olika regler och förutsättningar för att kunna identifiera och verifiera kunder. Något som särskilt märks då nordiska bolag expanderar till länder utanför Norden där de har vant sig vid en bra och inarbetad struktur för både e-ID (exempelvis BankID), personregister och datahantering. 

– Så fort företag tar ett steg utanför Norden blir identifieringsprocesser snabbt komplicerade. Särskilt för bolag inom reglerade branscher, likt Savelend, som enligt lag och för varje ny kund, måste utföra KYC- kontroller och bedöma risken för penningtvätt eller finansiering av terrorism. Att identifiera någon i exempelvis Polen kan innebära två, tre kanske fyra olika integrationer mot olika system samt till och med innebära några moment som kräver fysisk närvaro. Lägg därtill att reglerade bolag också måste säkerställa att personen inte finns på några sanktionslistor eller är en politiskt utsatt person (PEP), då pratar vi om minst lika många integrationer och moment till. Både digitalt och fysiskt. En ”huvudvärk” många nordiska tillväxtbolag som expanderat i Europa haft genom åren, berättar Timm Schneider, VD på ZignSec.

Utöver ökningen i form av både bedrägerier och penningtvätt online så är internationella expansionsplaner ännu ett existensberättigande för ZignSec och deras plattform. I deras plattform har de aggregerat marknadens mest välkända och etablerade lösningar för identifiering och verifiering av både privatpersoner och företag. Vilket ger deras kunder möjlighet till att förena olika, ofta icke-linjära processer, till helt automatiserade flöden för identifiering och verifiering i realtid. 

– Vi letade efter en robust och skalbar plattform som uppfyller alla de regulatoriska krav som landar på oss i och med vår introduktion på börsen och internationella expansion. Med ZignSec får vi en partner som bevisligen ligger i framkant inom sitt område och som kan erbjuda oss tillväxt utan regulatorisk huvudvärk, säger Ludwig Pettersson.

I och med samarbetet med ZignSec kan Savelend nu välja och vraka bland lösningar för e-ID, scanning av fysiska ID-dokument, bankkonto-verifiering samt slagningar gentemot globala PEP- och sanktionslistor – via en och samma integration. Något som gör att de snabbt kan anpassa identifieringsprocesserna för onboarding och verifiering av transaktioner utifrån kommande regulatoriska krav och marknadsförutsättningar för Polen, Finland och hela Europa. 

– Som ett snabbväxande företag inom en reglerad bransch så har Savelend mycket att vinna på en aggregator för ID-verifiering. För dem, likt många andra expansiva företag, är identifikation och regulatorisk efterlevnad inte en del av kärnverksamheten och i takt med internationell expansion finns ofta varken tiden eller kompetensen för att sätta sig in i marknadsbeteenden, lokala regler och nya tekniska lösningar för ID-verifiering. Det innebär också en stor kostnad i både tid och pengar. Att ge sig själv tillgång till en globalt skalbar, ständigt uppdaterad plattform som är tekniskt enkel att implementera visar att Savelend har gjort ett smart ekonomiskt val och därmed lever som de lär, avslutar Timm Schneider.

Läs mer om att investera i ZignSec 

Mer från ZignSec

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ZignSec och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?