Annons

Skogsstyrelsen gör inga nytolkningar av lagen

REPLIK. Anna Treschow, rättspolitisk expert på LRF Skogsägarna, tar ut svängarna ordentligt när hon påstår att Skogsstyrelsen på senare tid ”valt att göra nytolkningar av lagstiftningen, uppenbarligen i syfte att begränsa skogsbruket”.  Med svepande uttalanden som detta bidrar LRF Skogsägarna till en ökad polarisering av debatten om skogen, vilket är olyckligt.

Herman Sundqvist.
Herman Sundqvist.Foto:Patrik Svedberg

Skogsstyrelsen har likt andra myndigheter ett övergripande uppdrag att föra ut den politik som beslutats av regering och riksdag. Den svenska skogspolitiken vilar på två jämställda mål; produktionsmål och miljömål. Myndigheten ska också utöva tillsyn enligt bland annat skogsvårdslagen, miljöbalken och artskyddsförordningen. Vidare ska vi i enlighet med vår instruktion bedriva rådgivning så att de skogspolitiska målen kan uppnås.

Nej, Skogsstyrelsen gör inte nytolkningar av lagstiftning. Vi tillämpar den lagstiftning och det regelverk som finns och när det är oklart vad som gäller ser vi positivt på att frågor prövas i domstol. För Skogsstyrelsen är det inte viktigt att ”vinna” eller ”förlora” dessa prövningar. För myndigheten är det viktiga att få veta vad som gäller, så att vi rättssäkert kan tillämpa det regelverk som finns. Om LRF Skogsägarna vill beskriva att otydlig lagstiftning prövas i domstol som ”nytolkning i syfte att begränsa skogsbruket” så får det stå för dem. Jag ser det snarare som ett exempel på hur rättssäkerheten fungerar och ska fungera.

Att lagstiftningen och regelverket är otydligt på många områden i skogen råder det ingen tvekan om. Den pågående utredningen om fjällnära skog, nyckelbiotoper med mera (den så kallade skogsutredningen) och den nyligen tillsatta utredningen om artskyddsförordningen visar att det finns behov av förtydliganden om vad som gäller. Skogsstyrelsen välkomnar att utredningarna görs och bistår utredningarna i arbetet. Men i väntan på att riksdag eller regering ser över regelverket måste vi myndigheter tillämpa de regelverk som finns. Det är en av grunderna i ett rättssäkert och demokratiskt samhälle. 

Att exempelvis artskyddsförordningen är svår att tillämpa visar två sentida domar om markägares rätt till ersättning där Skogsstyrelsen med stöd i artskyddsförordningen förbjudit avverkning med hänsyn till förekomst av tjäder. I det ena fallet säger domstolen att markägaren har rätt till ersättning, i det andra fallet att markägaren inte har rätt till ersättning. Frågan om ersättning är med andra ord inte självklar och kommer att avgöras i högre instans.

LRF Skogsägarna har rätt i att staten genom Skogsstyrelsen måste följa lagen. Det är fullständigt självklart. Det är förstås också så att Skogsstyrelsen likt andra organisationer fortlöpande behöver utveckla och förbättra sitt arbete på alla områden. Men när LRF Skogsägarna beskriver myndigheters arbete som präglat av ”extrema åsikter” och ”nytolkningar av lagen” förmedlar de en felaktig bild av bland annat Skogsstyrelsen som är djupt olycklig. Dels bidrar LRF Skogsägarna till ytterligare polarisering i synen på skogen, dels riskerar de sin egen trovärdighet.

Herman Sundqvist, generaldirektör Skogsstyrelsen

 

Läs LRF:s artikel här. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Life science-bolag behöver ha koll på sina siffror

Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.
Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.

Rätt ekonomisk information i rätt tid är viktigt inom Life Science för att dessa bolag ska kunna gå ut med denna till investerare och på marknaden. Noterade bolag har i tillägg specifika regler och rapporteringstider att följa. 

– Det är extra roligt att jobba med life science- och utvecklingsbolag just för att de är så intresserade av sina siffror, säger Malin Wikstrand, redovisningskonsult på Accountor. 

Malin Wikstrand sitter på Accountors Lundakontor i Medicon Village Science Park. Accountor har haft kontor där sedan 2012 då Medicon Village startade upp, idag en nätverksmiljö med 150 företag och organisationer med tillsammans 2200 medarbetare. Det är en intressant miljö att finnas i och Accountor har life science samt forsknings- och innovationsföretag härifrån som kunder. Hon tycker det är inspirerande att sitta nära kunder. 

– Det är roligt att man kan stöta på varandra, ta en kaffe eller lunch och lyssna på hur det går för deras projekt. Det är en häftig miljö att sitta i, säger Malin Wikstrand. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountors samarbete med Life Science-bolag. 

Börsnotering ställer fler krav

Malin Wikstrand tycker om att jobba med bolag som har tydliga rutiner. Att sätta upp rutiner och att arbeta helt digitalt är hennes vardag. Är bolagen börsnoterade har de fler krav på sin ekonomiska information och på transparens. 

– Det är roligt att vara med i den processen, säger Malin Wikstrand. 

Effektiviserar och professionaliserar

Ett bolag hon jobbar med, Pledpharma, noterades på Nasdaq förra året.  

– Sedan vi började jobba med Accountor har vi gått över från mycket manuell hantering av ekonomiarbetet till helt digitalt arbete. Utöver att digitaliseringen har effektiviserat ekonomiarbetet ger den också en skalbarhet. Vi kan växa utan något större merarbete. Arbetet flyter dessutom på obehindrat oavsett var i världen vi är samtidigt som vi samarbetar med Malin Wikstrand i Lund och Peter Einarsson, senior advisor på Accountor, i Stockholm, säger Yilmaz Mahshid, PhD, CFO på Pledpharma. Han fortsätter:

– Övergången till Nasdaq med rapportering enligt IFRS gör att det behöver vara bra kvalitet på rapporteringen samt att vi är mer pålästa då vi genomgår granskning från många håll. Processerna och arbetet inom ekonomi har professionaliserats till en helt annan nivå och Accountor har varit en del utav den professionaliseringen. 

Fakta Accountor 

Accountor är en del av Accountor Group, en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

I Sverige är de 300 anställda, varav 270 konsulter på 8 orter. Accountor Group har över 100 kontor i sju länder: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Nederländerna, Ryssland och Ukraina. De drivs av en passion att uppnå resultat och att sträva mot framgång tillsammans med sina kunder. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountor här. 

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?