Annons

Skattebetalarna: M låter som V i fråga om värnskatten

REPLIK. Man vet ärligt talat inte om man ska skratta eller gråta när man läser den debattartikel om bensinskatten som undertecknats av åtta moderata riksdagsledamöter på Di debatt (15/2).

UPPOCHNED. Ledande företrädare för M skriver ett brandtal värdigt Vänsterpartiet om att regeringen kallsinnigt tänker låta vanligt folk betala 20 kronor litern för bensin för att kunna sänka skatten för de som tjänar mest. Inte undra på att väljarna blir förvirrade, skriver Skattebetalarnas vd Christian Ekström i en replik till moderata riksdagsledamöter.
UPPOCHNED. Ledande företrädare för M skriver ett brandtal värdigt Vänsterpartiet om att regeringen kallsinnigt tänker låta vanligt folk betala 20 kronor litern för bensin för att kunna sänka skatten för de som tjänar mest. Inte undra på att väljarna blir förvirrade, skriver Skattebetalarnas vd Christian Ekström i en replik till moderata riksdagsledamöter.Foto:PONTUS LUNDAHL / TT, Pontus Lundahl

Ledande företrädare för Sveriges största borgerliga parti skriver ett brandtal värdigt Vänsterpartiet om att regeringen kallsinnigt tänker låta vanligt folk runt om i landet betala 20 kronor litern för bensin för att kunna sänka skatten för de som tjänar mest. Inte undra på att väljarna blir förvirrade. 

Debattartikeln är i delar helt korrekt och hade varit en alldeles utmärkt text om skribenterna bara hade haft ideologisk kompass nog att utelämna den påhittade konflikten mellan avskaffad värnskatt och straffbeskattning av landsbygden, för att i stället nöja sig med att kort och gott kritisera höjningen av bensinskatten. Om man tvunget vill hitta ett motsatsförhållande kunde de höjda bensinskatterna i stället med fördel ställts mot det utgiftsrally som återfinns i Januariöverenskommelsen. 

Det borde vara en principiell och moralisk självklarhet för borgerliga politiker att inte straffbeskatta utbildning, hårt arbete och risktagande, vilket värnskatten i grunden gör. Det borde också vara självklart att inte argumentera för att skatter sänks på någons bekostnad. Skribenterna borde dessutom vara pålästa nog att veta att avskaffandet av värnskatten är självfinansierande.

Moderaternas track record i värnskattefrågan är inte direkt imponerande. Därför var det glädjande att Ulf Kristersson vid flera tillfällen uttalat att den ska avskaffas. Mot den bakgrunden är det än mer förvirrande att företrädare för partiet nu kritiserar ett avskaffande, och dessutom med fördelningspolitisk – eller ärligt talat socialistisk – retorik.

Att Moderaterna kritiserar sänkt skatt på arbete är uppochnedvända världen. Det kommer att finnas många skattefrågor att strida om denna mandatperiod. Höjd bensinskatt, flygskatt, kemikalieskatt, avfallsförbränningsskatt och risk för återinförande av arvs- och gåvoskatt, förmögenhetsskatt och fastighetsskatt. 

Det vore därför skönt om Skattebetalarnas förening slapp bråka med Moderaterna om värnskatten, en av våra mest improduktiva och vansinniga skatter. Likaså vore det klädsamt att inte behöva debattera med borgerliga politiker om vem som äger frukterna av ens arbete.

Christian Ekström, vd Skattebetalarna 

Läs tidigare inlägg: 

Regeringen gynnar höginkomsttagare på vanligt folks bekostnad 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?