Annons

Skattebetalarna: Alliansen har misslyckats med skattepolitiken

DEBATT. Det är tydligt att valrörelsen är på intåg. I takt med att hösten närmar sig ser vi hur partierna positionerar sig tydligare. 

Alliansens partiledare från vänster Ebba Busch Thor (KD), Jan Björklund (L), Ulf Kristersson (M) och Annie Lööf (C).
Alliansens partiledare från vänster Ebba Busch Thor (KD), Jan Björklund (L), Ulf Kristersson (M) och Annie Lööf (C).Bild:Henrik Montgomery

Efter att regeringen presenterade sin sista budget har nu alla allianspartier kommit med sina respektive skuggbudgetar. De lämnar tyvärr en hel del i övrigt att önska. Trots en del skattesänkningar och slopade subventioner har alliansen som helhet misslyckats med att ta ett samlat grepp kring skattepolitiken. Det är ett underbetyg till borgerligheten.

En genomgång av allianspartiernas budgetförslag visar några vällovliga skatteförslag som går i rätt riktning, såsom sänkta skatter på arbete, sänkta marginalskatter, sänkta arbetsgivaravgifter för äldre och minskat slöseri genom exempelvis nedläggning av Arbetsförmedlingen och indragna subventioner till elcyklar. Liberalernas förslag att avskaffa värnskatten är värt en extra applåd – något som i och för sig borde vara en fullständig no-brainer för varenda borgerligt parti med någon slags självaktning men som L är ensamma om att föreslå. 

Men det är långt ifrån tillräckligt. Med endast fyra månader kvar till valet verkar alliansen fortfarande sakna viljan att leda landet och gemensamt bryta upp fyra år av massiva skattehöjningar. För visst skiljer sig allianspartiernas förslag gentemot regeringens, men någon återgång till en gemensam långsiktig plan för att på allvar sänka skatterna och de offentliga utgifterna rör det sig inte om. 

Grovt räknat motsvarar alliansens skattesänkningar knappt hälften av de sammanlagda skattehöjningar regeringen genomfört denna mandatperiod. Det är olyckligt och skadar inte bara förtroendet för borgerligheten. Att Sverige inte bara saknar en tillväxtinriktad skattepolitik utan även politiska alternativ som är tillväxtinriktade är ett stort och långsiktigt problem även för Sverige.

Under denna mandatperiod har skatterna höjts med totalt 66 miljarder kronor. Vi lever i en högkonjunktur men istället för att genomföra viktiga strukturreformer och spara för sämre tider har Magdalena Andersson lagt fram en sista budget som återigen fokuserar på stora utgiftsökningar. Manegen borde alltså vara krattad för alliansen att gå i polemik mot regeringen genom att erbjuda väljarna ett verkligt motalternativ. Den chansen försitter man. Istället för en samlad och offensiv politik fokuserad på löntagarnas och företagarnas intressen görs splittrade justeringar av den sittande regeringens skattepolitik. 

Efter en turbulent mandatperiod med regeringskris, Decemberöverenskommelse och en handlingsförlamad opposition kommer de borgerliga väljarna att vara hårda domare. Vill alliansen vinna valet och behålla väljarnas förtroende så är vårt råd: för en borgerlig politik. Sluta upp med skatteväxling. Fokusera på att sänka skatterna rejält, framför allt på arbete och företagande. Och gör detta tillsammans.

Christian Ekström, vd Skattebetalarna

Sofia Linder, chefekonom Skattebetalarna


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ISRAnnons

De är i immunterapins framkant

Ola Winqvist, CEO på ISR.
Ola Winqvist, CEO på ISR.

ISR Immune System Regulation Holding är ett läkemedel- och forskningsbolag inom immunterapi. Sedan 2012 arbetar de på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar som hiv, cancer och hepatit B. En nyligen genomförd nyemission visar på ett mycket starkt intresse från investerare. 

Svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, startade via en upptäckt från djurvärlden. ISR såg att kastrerade katter sjuka i fiv – motsvarigheten till hiv – överlevde i markant högre grad till skillnad mot okastrerade katter som drabbats av viruset. 

– Kastreringen av katter leder till att produktionen av könshormoner släcks ner. Hjärnsystemet producerar då substansen GnRH – en liten molekyl med stor betydelse. Den stimulerar frisättningen av könshormoner men aktiverar även viktiga delar av immunsystemet så att infektionen börjar behandlas, säger Ola Winqvist, CEO på ISR.

EXTERN LÄNK: Nyfiken på ISR:s teknologi? Läs mer här

Pågående behandlingsstudier 

Den här insikten lade grunden för ISR, som i dag utvecklar nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater.

– Hormonet GnRH har funnits som läkemedel på marknaden i över 30 år och används bland annat mot prostatacancer. Då exponeras viruset för immunsystemet som kan eliminera den infekterade cellen, säger Ola Winqvist. 

Nu pågår behandlingsstudier på sjukhus i Stockholm och Göteborg kring om hivpatienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen. 

– När coronapandemin mattats av kommer vi även påbörja en studie i Berlin med smittade patienter som är resistenta mot bromsmedicin. Artresistens drabbar upp till 14 procent av hivsmittade. Det är ett stort problem som leder till att patienten riskerar att vidareutveckla aids. Det här ser vi som en marknadsintroduktion där tiden till marknaden bedöms vara väldigt kort, säger Ola Winqvist. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om bolagets arbete med läkemedel för hiv-marknaden

Stark ekonomisk plattform 

ISR senaste förträdesemission, som avslutades 29 maj, tillförde bolaget cirka 71,7 miljoner kronor. Det ger dem en stark ekonomisk plattform för att kunna genomföra kommande studier och visar att investerarna har en god tilltro till bolagets utvecklingsarbete. 

– Vi står på flera ben: hiv, cancer, hepatit B och, mest aktuellt, ett vaccin mot coronaviruset. Vi har med andra ord en utvecklingsportfölj med stor potential och studier som behöver refinansieras. De som valt att gå in i det här ser, precis som oss, en rad möjligheter som snart öppnas upp, säger Lennart Dreyer, COO på ISR, och avslutar: 

– Vi vill tacka både nytillkomna och tidigare aktieägare för förtroendet som vi har fått. Det finns en enorm marknad i både öst och väst som väntar på oss. I Kina lider till exempel 100 miljoner människor av hepatit B och vår artresestentstudie kommer med all sannolikhet bli intressant för den amerikanska marknaden – en spännande pipeline, minst sagt! 

Fakta ISR
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. EXTERN LÄNK: Läs mer här

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?