Annons

Skånemejerier: Sydsvenska mjölkbönder utesluts av Arlas maktspel

REPLIK. Norrmejerier ger i sin replik på vår artikel en klart vilseledande bild av de förändringar som i skymundan planeras av den svenska ostmarknaden.

Särskilt på tre punkter leder argumentationen tankarna fel.

För det första ger Norrmejerier intryck av att Skånemejerier motsätter sig de svenska mjölkböndernas kooperativa strävan att skydda den svenska osttillverkningen. Inget kunde vara mer fel. Skånemejerier ek.för. är också en medlemsstyrd förening, med drygt 350 leverantörer som levererar lite mer än 400 miljoner kilo mjölk per år. Våra bönder står för cirka 15 procent av den totala invägningen av mjölkråvara i Sverige.

Skånemejerier ek.för. organiserar sydsvenska mjölkbönder på samma villkor som Norrmejerier organiserar norrländska. Här finns ingen skillnad. Utöver att det Arla-kontrollerade konsortiet försöker stänga ute de sydsvenska mjölkbönderna från att leverera mjölk till Herrgård, Präst och Grevé.

För det andra försöker Norrmejerier framställa det faktum att Skånemejerier AB ägs av Lactalis som något avvikande på svensk mejerimarknad. Så är det inte. Försöken att stänga ute Skånemejerier från marknaden leds till exempel av Arla, en dansk mejerigrupp med mjölkbönder från stora delar av Europa och tillverkning i flera länder. Skånemejerier AB har inga andra intressen i denna fråga än att fortsätta tillverka Herrgård, Präst och Grevé med mjölk från sydsvenska gårdar. Norrmejerier bör inte insinuera annat. Dessutom har Skånemejerier föreslagit att göra ostarna till skyddade beteckningar och på detta sätt garantera att endast svensk mjölkråvara används i Präst, Herrgård och Grevé.

Detta förslag har förkastats av Arla ,Norrmejerier och Falköping.

För det tredje hävdar Norrmejerier att syftet med att överlåta ostvarumärkena till en ny organisation inte alls är att stänga ute Skånemejerier från marknaden. Det är direkt osant. I det underlag som skickats ut inför Svensk Mjölks årsstämma sägs uttryckligen att förändringen förväntas leda till att Skånemejerier slutar tillverka Herrgård, Präst och Grevé. Ska tillverkningen fortsätta sker det på nåder, på licens från ett konsortium helt kontrollerat av Arla, som självsvåldigt kan höja licensavgifterna för att eliminera sin främsta konkurrent.

Om Norrmejerier verkligen menar allvar med att Skånemejerier inte ska utestängas bör de avvisa förslaget att överlåta rätten till Herrgård, Präst och Grevé till ett konsortium som stänger ute Skånemejerier ek.för. En diskussion om villkoren för svensk mejerinäring förtjänar en mer seriös diskussion än så här.

Conny Fagerström
Anders Nilsson
Mats Palm
Skånemejerier ek.förs. fullmäktigeledamöter på Svensk Mjölk ek. förs. stämma den 28 maj 2018.


Läs Norrmejeriers artikel här.

Läs den första artikeln från Conny Fagerström, Anders Nilsson och Mats Palm här.

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera