Annons

Skånemejerier: Sydsvenska mjölkbönder utesluts av Arlas maktspel

REPLIK. Norrmejerier ger i sin replik på vår artikel en klart vilseledande bild av de förändringar som i skymundan planeras av den svenska ostmarknaden.

Särskilt på tre punkter leder argumentationen tankarna fel.

För det första ger Norrmejerier intryck av att Skånemejerier motsätter sig de svenska mjölkböndernas kooperativa strävan att skydda den svenska osttillverkningen. Inget kunde vara mer fel. Skånemejerier ek.för. är också en medlemsstyrd förening, med drygt 350 leverantörer som levererar lite mer än 400 miljoner kilo mjölk per år. Våra bönder står för cirka 15 procent av den totala invägningen av mjölkråvara i Sverige.

Skånemejerier ek.för. organiserar sydsvenska mjölkbönder på samma villkor som Norrmejerier organiserar norrländska. Här finns ingen skillnad. Utöver att det Arla-kontrollerade konsortiet försöker stänga ute de sydsvenska mjölkbönderna från att leverera mjölk till Herrgård, Präst och Grevé.

För det andra försöker Norrmejerier framställa det faktum att Skånemejerier AB ägs av Lactalis som något avvikande på svensk mejerimarknad. Så är det inte. Försöken att stänga ute Skånemejerier från marknaden leds till exempel av Arla, en dansk mejerigrupp med mjölkbönder från stora delar av Europa och tillverkning i flera länder. Skånemejerier AB har inga andra intressen i denna fråga än att fortsätta tillverka Herrgård, Präst och Grevé med mjölk från sydsvenska gårdar. Norrmejerier bör inte insinuera annat. Dessutom har Skånemejerier föreslagit att göra ostarna till skyddade beteckningar och på detta sätt garantera att endast svensk mjölkråvara används i Präst, Herrgård och Grevé.

Detta förslag har förkastats av Arla ,Norrmejerier och Falköping.

För det tredje hävdar Norrmejerier att syftet med att överlåta ostvarumärkena till en ny organisation inte alls är att stänga ute Skånemejerier från marknaden. Det är direkt osant. I det underlag som skickats ut inför Svensk Mjölks årsstämma sägs uttryckligen att förändringen förväntas leda till att Skånemejerier slutar tillverka Herrgård, Präst och Grevé. Ska tillverkningen fortsätta sker det på nåder, på licens från ett konsortium helt kontrollerat av Arla, som självsvåldigt kan höja licensavgifterna för att eliminera sin främsta konkurrent.

Om Norrmejerier verkligen menar allvar med att Skånemejerier inte ska utestängas bör de avvisa förslaget att överlåta rätten till Herrgård, Präst och Grevé till ett konsortium som stänger ute Skånemejerier ek.för. En diskussion om villkoren för svensk mejerinäring förtjänar en mer seriös diskussion än så här.

Conny Fagerström
Anders Nilsson
Mats Palm
Skånemejerier ek.förs. fullmäktigeledamöter på Svensk Mjölk ek. förs. stämma den 28 maj 2018.


Läs Norrmejeriers artikel här.

Läs den första artikeln från Conny Fagerström, Anders Nilsson och Mats Palm här.

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?