Annons

Skandias vd: Alectas kritik är verklighetsfrånvänd

REPLIK. Alectas vd Magnus Billing anklagar Skandia för att bedriva skrämselpropaganda om pensionssystemet (Di 8/10). Det kunde inte vara mer felaktigt och får mig att undra om Alecta blundat för pensionsdebatten de senaste 15 åren, skriver Skandias koncernchef och vd Frans Lindelöw.

KLUVEN TUNGA. Samtidigt som Alecta försöker vinna enkla poänger, driver bolaget på för förändringar av pensionssystemet. Bolagets vd Magnus Billing har själv propagerat för höjda avsättningar till den allmänna pensionen, skriver Frans Lindelöw.
KLUVEN TUNGA. Samtidigt som Alecta försöker vinna enkla poänger, driver bolaget på för förändringar av pensionssystemet. Bolagets vd Magnus Billing har själv propagerat för höjda avsättningar till den allmänna pensionen, skriver Frans Lindelöw.Foto:Jack Mikrut

Pensionsfrågorna är helt avgörande för Sveriges framtid. I många år har andra länder blickat mot oss för att få inspiration om hur ett hållbart och stabilt pensionssystem ser ut. Det ska vi vara stolta över. Men det betyder inte att det saknas utmaningar. 

Tvärtom är systemet i dag alltmer satt under press. Allt fler blir äldre i vårt land och dagligen kan vi läsa eller höra om svenskar som inte får ekonomin att gå ihop på ålderns höst.

Detta är en bild som vi upplever delas av den absoluta majoriteten av pensionsaktörer. 

När jag talar med ledamöter i den parlamentariska pensionsgruppen, företrädare för Pensionsmyndigheten eller mina kollegor i branschen är vi oftast överens om att pensionssystemet kan förbättras. 

Vi talar om hur det allmänna pensionssystemet kan utvecklas, vi talar om hur pensionerna kan bli mer jämställda och vi diskuterar det faktum att Sverige som ett av få länder i världen saknar incitament för eget pensionssparande. Vi är alla överens om att fler svenskar ska få högre pensioner. Däremot har vi olika förslag på lösningar.  

I den kontexten är Alectas vd Magnus Billing relativt ensam om sin lugnande hållning. Det är dock en kluven tunga som talar. För samtidigt som Alecta vill vinna enkla poänger med hjälp av sitt debattinlägg driver bolaget samtidigt på för förändringar av pensionssystemet – nyligen propagerade Billing själv för höjda avsättningar till den allmänna pensionen.  

Som kundägt pensionsbolag tar vi vår roll i samhällsdebatten på största allvar. Få aktörer lägger ner så mycket tid och energi på att studera pensionssystemet som vi på Skandia. Det är på våra kunders uppdrag vi för debatten. 

Att bli osakligt kritiserade för detta gör oss mer beslutsamma i att fortsätta peka på utvecklingspotentialen i det svenska pensionssystemet. 

Billing talar om att de flesta svenskar kan få 100 procent eller mer (!) av slutlönen i pension. Jag tror att ytterst få svenskar känner igen sig i den bilden. För den sjuksköterska som arbetat ett långt yrkesliv och som ändå inte når en önskvärd pension framstår Alectas inlägg som totalt verklighetsfrånvänt.

Frans Lindelöw, koncernchef och vd, Skandia

Läs tidigare inlägg: 

 


Innehåll från Törngren Magnell & Partners AdvokatfirmaAnnons

Advokatfirman som fortsätter att växa trots kristider

Törngren Magnell & Partners Advokatfirma (TM & Partners) växlar upp trots att världen befinner sig i en osäker ekonomisk verklighet. En expansion som bland annat yttrar sig i namnbytet till TM & Partners, nya större lokaler och ny senior kompetens inom bland annat obeståndsrådgivning vilket gör erbjudandet inom kristidsrådgivning både relevant och komplett. 

TM & Partners startades 2006 och var då en transaktionsinriktad byrå med M&A, Bank & Finans och Kapitalmarknad som kärnområden. Nu är byrån bra mycket mer än en ”transaktionsboutique”. 

– Vi har växt kontinuerligt genom att addera det vi bedömer ger mervärde till våra klienter. Alltid med fokus på att individerna vi knyter till oss är lagspelare. Sedan starten har vi lagt till specialistgrupper inom Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad, Tvistlösning och Arbetsrätt. Under det senaste året har vi dessutom kompletterat med delägarkompetens inom Obestånd & Rekonstruktion och Tech, två sektorer med stor framtidspotential, säger Kristoffer Stråth, Managing Partner.

Byråkultur som skapar framgång 

Många av byråns aktuella uppdrag är i nuläget kopplade till den rådande konjunkturomställningen, vilket har ställt krav på att kunna stötta i transaktioner som kräver en bredare kompetens än normalt. Likviditetsproblem och risk för obestånd är en verklighet för många företag just nu.

– Vår satsning på Rekonstruktion & Obestånd, tillsammans med vår tidigare kompetens inom M&A samt Bank & Finans, har gjort att vi har kunnat förena kärnverksamheten med den specialistkunskap som krävs idag. Vi erbjuder nu hela kedjan i vår obeståndsrådgivning inklusive konkursförvaltarskap genom rekryteringen av den erfarne obeståndsadvokaten Bill Kronqvist som leder Rekonstruktion & Obeståndsgruppen tillsammans med Peter Törngren. Satsningen har under våren resulterat i att vi verkligen kunnat vara behjälpliga vid förvärv med obeståndsproblematik som en särskild utmaning. Ett sådant exempel är vår medverkan i den omtalade räddningsaktionen av Ving-gruppen där bl.a. Peter Törngren och jag själv arbetade tillsammans med Vaiva Eriksson, som ledde transaktionsteamet, säger Sten Hedbäck, Partner (M&A).  

Natalie Bretz, Partner (Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad), framhåller att den väletablerade ”true partnership”-strukturen, som innebär att delägarnas ersättning inte är kopplad till individuell intjäning, medfört att firman jämförelsevis enkelt har kunnat strukturera om och förstärka där behov uppstått. 

– Vi tror starkt på att true partnership resulterar i bästa möjliga rådgivning för våra klienter, eftersom intern konkurrens minimeras. Ett lyckligt utflöde av detta är också att vi som firma kan vara snabbfotad när det gäller investeringar och anpassningar för framtiden. Som exempel står vi mitt i pandemin och lanserar en satsning på Fintech-området, där två av våra nya delägare Fredrik Gustafsson (Tech) och Eva Sundling (Bank & Finans) leder det arbetet, fyller Kristoffer Stråth i.  

– Den stora satsning byrån gjort de senaste åren på fastighetssidan har varit lyckosam. Fastighetsmarknaden är alltjämt likvid, fastigheter är på lång sikt alltid ett bra investeringsslag, och vi ser positivt på resten av året, säger Natalie Bretz.

Spetsad kärnverksamhet i fokus

TM & Partners har haft ett särskilt högt tryck i sin Bank- och Finansverksamhet under våren och sommaren, och det tycks inte ske någon avmattning inför hösten. Är det osäkra tider behöver både banker och låntagare se över hur de kan hantera situationen på kort- och lång sikt. 

– Vår verksamhetsbredd, med ett mycket starkt erbjudande inom Bank- och Finansområdet, samt att vi levererar relevant och senior rådgivning gör oss till en trygg partner i transaktioner och kan ge klienterna ett försteg oavsett bransch och komplexitet i transaktionen, säger Cecilia Rudels, Partner (Bank & Finans). Dessutom har vi relevant erfarenhet sedan finanskrisen 2008-2009 och är väl positionerade inte bara för att hantera nya transaktioner, utan även för att hantera insolvenssituationer genom pantrealisationer eller andra proaktiva åtgärder. 

Läs mer på www.tmpartners.se 

Om TM & Partners

TM & Partners har de senaste åren expanderat kraftigt med nya delägare och verksamhetsområden samtidigt som man har lyckats vinna både klienters och andra ledande advokatbyråers respekt och förtroende. TM & Partners har idag fler än 65 anställda och 17 delägare, som alla arbetar vid byråns kontor på Jakobs Torg 3. 

Kontakt: Kristoffer Stråth, Managing Partner
kristoffer.strath@tmpartners.se
08-400 283 00

 

Mer från Törngren Magnell & Partners Advokatfirma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Törngren Magnell & Partners Advokatfirma och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?