Annons

Skandias vd: Alectas kritik är verklighetsfrånvänd

REPLIK. Alectas vd Magnus Billing anklagar Skandia för att bedriva skrämselpropaganda om pensionssystemet (Di 8/10). Det kunde inte vara mer felaktigt och får mig att undra om Alecta blundat för pensionsdebatten de senaste 15 åren, skriver Skandias koncernchef och vd Frans Lindelöw.

KLUVEN TUNGA. Samtidigt som Alecta försöker vinna enkla poänger, driver bolaget på för förändringar av pensionssystemet. Bolagets vd Magnus Billing har själv propagerat för höjda avsättningar till den allmänna pensionen, skriver Frans Lindelöw.
KLUVEN TUNGA. Samtidigt som Alecta försöker vinna enkla poänger, driver bolaget på för förändringar av pensionssystemet. Bolagets vd Magnus Billing har själv propagerat för höjda avsättningar till den allmänna pensionen, skriver Frans Lindelöw.Foto:Jack Mikrut

Pensionsfrågorna är helt avgörande för Sveriges framtid. I många år har andra länder blickat mot oss för att få inspiration om hur ett hållbart och stabilt pensionssystem ser ut. Det ska vi vara stolta över. Men det betyder inte att det saknas utmaningar. 

Tvärtom är systemet i dag alltmer satt under press. Allt fler blir äldre i vårt land och dagligen kan vi läsa eller höra om svenskar som inte får ekonomin att gå ihop på ålderns höst.

Detta är en bild som vi upplever delas av den absoluta majoriteten av pensionsaktörer. 

När jag talar med ledamöter i den parlamentariska pensionsgruppen, företrädare för Pensionsmyndigheten eller mina kollegor i branschen är vi oftast överens om att pensionssystemet kan förbättras. 

Vi talar om hur det allmänna pensionssystemet kan utvecklas, vi talar om hur pensionerna kan bli mer jämställda och vi diskuterar det faktum att Sverige som ett av få länder i världen saknar incitament för eget pensionssparande. Vi är alla överens om att fler svenskar ska få högre pensioner. Däremot har vi olika förslag på lösningar.  

I den kontexten är Alectas vd Magnus Billing relativt ensam om sin lugnande hållning. Det är dock en kluven tunga som talar. För samtidigt som Alecta vill vinna enkla poänger med hjälp av sitt debattinlägg driver bolaget samtidigt på för förändringar av pensionssystemet – nyligen propagerade Billing själv för höjda avsättningar till den allmänna pensionen.  

Som kundägt pensionsbolag tar vi vår roll i samhällsdebatten på största allvar. Få aktörer lägger ner så mycket tid och energi på att studera pensionssystemet som vi på Skandia. Det är på våra kunders uppdrag vi för debatten. 

Att bli osakligt kritiserade för detta gör oss mer beslutsamma i att fortsätta peka på utvecklingspotentialen i det svenska pensionssystemet. 

Billing talar om att de flesta svenskar kan få 100 procent eller mer (!) av slutlönen i pension. Jag tror att ytterst få svenskar känner igen sig i den bilden. För den sjuksköterska som arbetat ett långt yrkesliv och som ändå inte når en önskvärd pension framstår Alectas inlägg som totalt verklighetsfrånvänt.

Frans Lindelöw, koncernchef och vd, Skandia

Läs tidigare inlägg: 

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?