1515

Skandiamannen in i åsiktskorridoren

DEBATT. Vi hade inte hade hamnat i Palmeåklagarens show om vi haft ett samhällsklimat som varit mer nyfiket och tillåtande när det gäller nya hypoteser. Skandiaspåret borde ha genomlysts när Thomas Pettersson skrev om det 2018. Det är en brist för vårt samhälle att ingen lyssnar när det framförs teorier utanför åsiktskorridoren, anser Mats Bergstrand.

Foto:Claudio Bresciani

Bildstormare uppfattas alltid som hot. Någon som vågar formulera en från den rådande samhällsnormen avvikande uppfattning har det inte lätt i vårt samhälle. Det är så jobbigt att lyssna på dem, så obehagligt att behöva utmana egna ståndpunkter. Alltså möts det individuella tänkandet ofta med ett kollektivt fördömande. Ända till normen ändras och det som ignorerats eller fördömts blir högsta mode. Det är ett ganska bedrövligt skådespel.

Exemplen är många. Visselblåsarna i Macchiariniaffären, ifrågasättandet av Quickdomarna, kostnadsaspekter på invandringspolitiken. Längre tillbaka handlade det om frågor rörande aktiv dödshjälp eller 90-talets ifrågasättande av kronförsvaret.

Allra värst är det med våra så kallade Palmespanare. Vissa av dem tillhör nog också i och för sig kategorin ”knäppgökar”, men även där har alla dragits över en kam. Att fjärma sig för långt från huvudspåret – den rättsligt prövade Christer Pettersson – har inte varit hälsosamt för den som velat tillhöra de av etablissemanget accepterade opinionsbildarna. 

Denna beröringsskräck har understundom också blivit en kvalitetsstämpel för våra etablerade medier; med den gamla kvällspressen som avskräckande spekulativt exempel. De som borde ha som livsluft att utmana och ifrågasätta, får klappar på axeln för gott uppförande i orkestreringen av samhällsdebatten om de inte utmanar för mycket.

Extra tydligt blir detta mönster nu när chefsåklagaren Krister Petersson presenterar Palmegruppens slutgiltiga lösning på vår tids stora samhällstrauma. Det vi får oss till livs går inte en millimeter längre än det författaren Thomas Pettersson redan levererat i tidskriften Filter och sin bok ”Den osannolika mördaren” från 2018: Olof Palmes baneman heter Stig Engström, den så kallade Skandiamannen. Han var på plats, han hatade Palme och han försökte vilseleda medierna efteråt. Ingen av dem kan knyta Engström till mordvapnet, och ingen av dem vet hur man ska få ihop kopplingen mellan mördaren och mordoffret på själva mordkvällen. Han kan ha gått norrut på Sveavägen och där fått syn på makarna Palme och då vänt och följt efter dem, eller han kan ha gått söderut och där snubblat över dem – bildligt, inte bokstavligt som han själv hävdar - vid Tunnelgatan. Vapnet? Han måste ha haft ett – annars hade han ju inte kunnat skjuta. Och han var vapenintresserad.

När Thomas Pettersson i en grundlig genomgång presenterar detta spår är reaktionen närmast av karaktären beröringsskräck. Sedan säger åklagare Petersson samma sak, med mindre stringens, och då tycker etablissemanget plötsligt att hypotesen är mycket intressant. Ett steg närmare sanningen, säger statsminister Stefan Löfven. Trovärdigt, menar professor Mårten Palme.

Att argumentet mot utpekandet av Christer Pettersson inskränker sig till att Lisbet Palme bara påstås ha identifierat en person hon såg på platsen, det får passera. Nu ska en ny norm etableras. Menar Palmegruppen att Christer Pettersson befann sig på platsen men inte var gärningsmannen, eller varför är denna distinktion gällande Lisbet Palmes utsaga så viktig?

Hade författaren Thomas Pettersson anfört detta hade det avfärdats som privatspanaradvokatyr. Nu var det i stället chefsåklagare Petersson och då ska vi rätta in oss i ledet.

Jag menar att huvudpoängen här inte är att Palmegruppen misslyckats, utan att vi inte hade hamnat i detta om vi haft ett samhällsklimat som varit mer nyfiket och tillåtande när det gäller motvallsteorier och nya hypoteser. Hade vi fått en ordentlig och offentlig genomlysning av Skandiaspåret när författaren Pettersson presenterade det så hade chefsåklagaren insett att onsdagens show behövde skrivas om eller ställas in.

Statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson myntade uttrycket åsiktskorridor. Det ger ett statiskt intryck. Egentligen handlar det om att vi har så lätt att flytta oss mellan olika åsiktskorridorer. Utan att någonsin behöva reflektera över våra skiften.

Bildstormarna står mitt emellan korridorerna. Därför lyssnar ingen. Det är en brist för vårt samhälle.

Problemet synliggörs bland annat av att i de ärenden där vår Medieombudsman, tidigare Pressombudsman, känner sig föranledd att förorda klander, så är den absoluta lejonparten uppkomna på grund av slarv. De fall där mediernas utgivare medvetet velat testa gränserna är mycket sällsynta.

Det låter kanske vid en första reflexion bra, utgivarna värnar medieetiken. Problemet är att denna etik därmed heller aldrig utvecklas. Den mediechef som vill testa gränserna, ifrågasätta rådande regelverk, med anledning av publiceringens vikt och allmänintresse, gör mer för att utveckla en stark självreglerad medieetisk kompass.

Detta hänger ihop med åsiktskorridoren. Är du innanför blir du inte ifrågasatt. Risken är att det som publiceras samtidigt blir ointressant. Att det som befinner sig därute förr eller senare hamnar på insidan i en ny korridor är till föga tröst, i alla fall ur ett journalistiskt perspektiv. 

 

Mats Bergstrand, partner, Priority Group
tidigare redaktör DN Debatt


Innehåll från SalesforceAnnons

Så når de framgång i den nya digitala världen

Handelsbanken, Volvo Cars och andra framgångsrika storföretag avslöjade sina framgångsrecept under ett livestreamat event. ”90 tempofyllda minuter.” 

I dag arbetar vi var som helst, vi leder på distans, utvecklar tillsammans och samarbetar över gränser och tidszoner. Vad krävs egentligen för att lyckas i en digital värld? Svaren fick vi på ett livestreamat event den 6 maj, där Sveriges främsta experter tillsammans med programledare Peter Settman diskuterade hur vi skapar förutsättningar för nya former av tillväxt och framgång.  

Eventet Salesforce Live arrangerades av kundrelationsjätten Salesforce, vars Sverigechef Dan Bjurman säger:  

– Under 90 tempofyllda minuter inspirerades vi av nya sätt att tänka, och tog del av konkreta framgångsfaktorer för att agera i den nya digitala världen. Tillsammans med bland andra Handelsbanken, Volvo Cars, Sandvik, MatHem, Trustly och Stadsmissionen fick vi skarpa exempel från olika branscher, och spaningar om framtiden från professor Micael Dahlen och futurologen Ashkan Fardost.  

Från Handelsbanken deltog Catharina Belfrage Sahlstrand, Group Head of Sustainability och Stephan Erne, Chief Digital Officer i en breakout-session. De berättade om bankens resa inom digitalisering och hållbarhet, var man står idag samt hur de ser på framtiden.  

Ta del av Salesforce live  

Liksom i andra branscher har pandemin satt ytterligare fart på digitaliseringen inom banksektorn och medfört nya prioriteringar. Salesforce undersöker varje år vilka frågor som är viktigast bland beslutsfattare inom finansbranschen globalt. Den senaste rapporten ”State of Finance 2020” med 

2 800 respondenter pekar på stora skillnader före och efter pandemins utbrott.

Ladda ned State of Finance 2020 här  

– Finansiella aktörer i Norden har helt stuvat om bland sina prioriteringar. Ökad personalisering av banktjänster ses nu som den enskilt viktigaste frågan, följt av ökad automatisering av processer, säger Rob Klomps, CTO Financial Services EMEA på Salesforce, och tillägger:

– Vi ser också en brytpunkt i att en majoritet av kunderna nu föredrar digital rådgivning framför fysisk. Handskakningar och personliga samtal anses inte längre som avgörande för att bygga förtroende. Men en bank som sällan eller aldrig träffar sina kunder måste jobba mer datadrivet för att förutse deras behov och möta dessa. 

Algoritmdrivna finansiella tjänster 

För att lyckas med detta måste bankerna skaffa sig en 360-gradersvy av sina kunder. 

– De måste bli bättre på att samla in, förstå och agera på kunddata på ett intelligent och konsekvent sätt. Och de behöver känna till kundens ekonomiska milstolpar och mål.

Digital rådgivning och andra automatiserade och AI-stödda banktjänster blir allt smartare. Rob Klomps lyfter fram algoritmdrivna finansiella tjänster som fattar beslut eller genomför uppdrag för kundens räkning, som ett framtidsområde. 

Varför har bankerna inte kommit längre inom digitala tjänster?   

– Därför att de sitter fast i föråldrade IT-strukturer och system som inte är så lätta att koppla ihop och därför att deras organisation speglar produkterna och inte kunderna. Deras digitalisering har utgått från produkter som utlåning, betalningar, sparande. Men kunderna tänker inte ”vilken produkt kan lösa mina problem”, de ser sin finansiella ställning och sina behov. Produktapproachen måste bort och ersättas av kundfokus.

Bankens medarbetare var tidigare kundernas primära kontaktyta, men nu är digitala kanaler minst lika viktiga och upplevelsen av dessa behöver förbättras. De som lyckas bäst med det blir vinnarna på den nya digitala bankmarknaden, menar Rob Klomps. 

Ta del av Salesforce live här

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?