1515

Skadlig värnskatt behöver inte ersättas

SLUTREPLIK. Det är bra att LO nu medger att en borttagen värnskatt endast marginellt kommer att påverka fördelningen av hushållens inkomster (Di Debatt 28/5). Hade man sagt det direkt så hade vi sluppit ha denna skadliga skatt under 25 år.

PLÅNBOKSFRÅGA. LO-ekonomerna skriver att slopad värnskatt inte innebär något annat än mer pengar i plånboken för personer med höga inkomster. Inget kunde vara mer fel, skriver Jonas Frycklund och Johan Lidefelt på Svenskt Näringsliv i en slutreplik.
PLÅNBOKSFRÅGA. LO-ekonomerna skriver att slopad värnskatt inte innebär något annat än mer pengar i plånboken för personer med höga inkomster. Inget kunde vara mer fel, skriver Jonas Frycklund och Johan Lidefelt på Svenskt Näringsliv i en slutreplik.Foto:Anders Wiklund/TT

LO-ekonomerna skriver att slopad värnskatt inte innebär något annat än mer pengar i plånboken för personer med höga inkomster. Inget kunde vara mer fel. 

Alla inser att det man får kvar i plånboken efter en extra ansträngning spelar roll för hur människor väljer. Sverige har dels världens högsta skatt på arbete (70 procent), dels den sämsta utbildningspremien inom OECD. 

Detta går på tvärs mot ambitionen att Sverige ska bygga välstånd genom kunskap, kompetens och kvalitet snarare än låga priser.

Vi behöver premiera alla de som tar sig an krävande utbildningar och använder sin kunskap här i landet. Värnskatten orsakar då flera problem. Företagen får svårare att rekrytera till chefsposter och krävande ansvarsroller, det blir svårare att få forskare, specialister och internationella toppkrafter till Sverige. Det blir totalt sett färre arbetade timmar, vilket även drabbar offentliga tjänster som sjukvården. 

Värnskatten ger därför inte heller några skatteintäkter. Beräkningar gjorda av Svenskt Näringsliv (med SCB:s mikrodatamodell Fasit) visar att värnskatten gör så att staten går miste om mellan 1 och 3,6 miljarder kronor i skatteintäkter varje år. 

Forskare, bland annat vid Finanspolitiska rådet och ESO, har också kommit till slutsatsen att skatteintäkterna skulle öka med sänkta marginalskatter. 

Nyligen skrev exempelvis ESO: ”För alla politiker som på sikt vill fördela mer resurser till de sämst ställda finns det alltså en hel del reformarbete att göra. Att höga marginalskatter i sig är omfördelande är en missuppfattning.”.

Nya straffskatter med fördelningsmotiv vore att upprepa historiska och kostsamma policymisstag. En skadlig värnskatt som avskaffas ska inte ersättas av något annat som skadar investeringarna, jobben och inkomsterna.

Jonas Frycklund, biträdande chefekonom, Svenskt Näringsliv

Johan Lidefelt, ekonom, Svenskt Näringsliv

Läs tidigare inlägg:

Avskaffad värnskatt vidgar inte klyftorna 

Replik: Värnskatten måste ersättas med högre skatter på kapital 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?