Annons

Shekarabi: Upphandlat fondtorg tryggar pensionerna

DEBATT. Ett upphandlat fondtorg ska säkra kvaliteten i PPM-systemet, men möter kritik. Bombastiskt meddelas nu vilka negativa konsekvenser som är att vänta, men faktum är att vi nu sätter pensionsspararna främst, skriver socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Allra- och Falconskandalerna aktualiserar åter bristerna i det svenska premiepensionssystemet. Stöket är i grunden en konsekvens av att regelverket utformades på ett sätt som inte satte pensionsspararen i centrum och oredan i premiepensionen har pågått för länge.

De flesta fonder är seriösa men alla är inte bra och de bedrägerier inom vissa pensionsfonder som har varit konsekvensen är oacceptabel. Det gör mig förbannad att svenskar som slitit hela sina liv har blivit bestulna på sina besparingar.

Premiepensionen infördes för att ge pensionsspararna förutsättningar till högre avkastning på sitt pensionssparande, vilket i förlängningen leder till högre pensioner och en möjlighet att sprida sina risker.

På det stora hela har premiepensionen levererat precis det. Premiepensionens genomsnittliga avkastning har hittills varit bättre än inkomstpensionens utveckling.

Det är bra att det finns en tydlig valfrihet inom ramen för pensionssystemet. Men andra sidan av myntet är att premiepensionen har lett till känslor av oro och vånda hos många pensionssparare och pensionärer.

Premiepensionens konstruktion och det stora antalet fonder har varit på säljarnas villkor, inte på spararnas. För den som inte har ett djupt engagemang eller bred kunskap om den finansiella marknaden har det i praktiken varit omöjligt att välja.

Som ett första steg för en tryggare premiepension har redan flera skärpningar gjorts. Helt nya och skärpta kriterier har införts för fondförvaltarna för att de ska få erbjuda sina fonder på fondtorget. Marknadsföring och försäljning via telefon har förbjudits.

De här åtgärderna har varit viktiga men mer behöver göras. Pensionsgruppen har kommit överens om att för den som vill ska det finnas möjlighet att välja fonder på ett tryggt, kontrollerat och professionellt upphandlat fondtorg, utan risk för att utsättas för oseriösa aktörer.

Precis som en vanlig bank inte släpper in vilka fonder som helst ska inte heller premiepensionstorget göra det.

En särskild huvudman ska ha ansvar för att hålla ordning och reda på det nya Fondtorget genom att ha tydliga krav på fonderna, upprätthålla valfriheten och guida sparare till kloka placeringar efter deras preferenser.

Jag noterar att det redan nu börjat inkomma kritik mot ett upphandlat fondtorg. Med bombastiska budskap meddelas vilka negativa konsekvenser som är att vänta. Vi kommer givetvis ta till oss av såväl betänkande som kritik mot detsamma.

Men en sak vill jag redan nu vara tydlig med. Det finns bara ett syfte med premiepensionen: att bidra till en bra och trygg pension för alla nuvarande och blivande pensionärer. Eventuellt andra positiva konsekvenser av dagens system är välkomna, men kommer i andra hand när målet är att trygga pensionsspararnas pengar.

Premiepensionen är till för oss. Pengarna i systemet är våra. Det är dags att vi som pensionssparar också blir utgångspunkten för hur systemet ska utformas, inte de enskilda fonderna och förvaltarna.

Ardalan Shekarabi (S), Socialförsäkringsminister


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?