Annons

SD: Satsa på kärnkraftsforskning

DEBATT. Kärnkraften står för nästan hälften av vår elförsörjning, men det statliga stödet till forskning på kärnteknikområdet är blygsamt. Kärnkraften borde tvärtom ha ett klart och uttalat utrymme inom prioriterade insatser för energiforskning, skriver Mattias Bäckström Johansson, energipolitisk talesperson (SD).

UTANFÖR. Sverigedemokraterna var hela tiden tydliga med vårt stöd för bibehållen och vidareutvecklad kärnkraft, varför vi inte deltog i denna överenskommelse. Historien har redan gett oss rätt, skriver Mattias Bäckström Johansson.
UTANFÖR. Sverigedemokraterna var hela tiden tydliga med vårt stöd för bibehållen och vidareutvecklad kärnkraft, varför vi inte deltog i denna överenskommelse. Historien har redan gett oss rätt, skriver Mattias Bäckström Johansson.

Sverigedemokraterna ser det som ett grundläggande villkor för energipolitikens utformning att den ska upprätthålla och stärka Sveriges höga internationella konkurrenskraft och levnadsstandard. Kombinerar man detta med kravet på fossilfri elproduktion så faller alla planer på att fasa ut kärnkraften under överskådlig tid, en slutsats som allt fler ansluter sig till. 

FN:s klimatpanel noterar att elproduktion från kärnkraft i ett globalt perspektiv behöver öka med upp till 190 procent. I Sverige förefaller Moderaterna vilja lämna den energiöverenskommelse man tidigare skrev under, som skulle innebära en utfasning av kärnkraften fram till 2040. Vi välkomnar det beslutet. Hur man nu kom på idén att skriva på denna orealistiska överenskommelse från början är dock något av ett mysterium, men det får Moderaterna själva reda ut.

Sverigedemokraterna var hela tiden tydliga med vårt stöd för bibehållen och vidareutvecklad kärnkraft, varför vi inte deltog i denna överenskommelse. Historien har redan gett oss rätt.

Sverige behöver nämligen investera i mer och modernare kärnkraft, inte fasa ut, avveckla och lägga ner. Detta eftersom kärnkraften erbjuder leveranssäker, väderoberoende, fossilfri elproduktion till konkurrenskraftigt pris, inte minst till förmån för lönsamheten och sysselsättningen i svensk industri.

Kärnkraften står för nästan hälften av vår elförsörjning, men det statliga stödet till forskning på kärnteknikområdet har under lång tid varit ytterst blygsamt. Kärnkraften borde i stället ha ett klart uttalat utrymme inom de prioriterade insatserna för energiforskning, vilken vi menar är en grundläggande komponent för ett utsläppsfritt energisystem. 

Forskning och utveckling inom kärnkraft behöver inte endast ha sin utgångspunkt i ren elproduktion. Forskning inom slutförvar av uttjänt kärnbränsle och kärnkraftssäkerhet är områden som i vissa fall har en nationell särprägel och som således kräver nationell kompetens. Men även för att kunna uppnå ny, modern och ännu bättre kärnkraft i Sverige behövs forskningsinsatser.  

Synen på det använda kärnbränslet har hittills präglats av de mycket långa tiderna för slutförvaring. Detta synsätt tar dock inte hänsyn till den tekniska utvecklingen. I dag utnyttjar vi endast ett fåtal procent av potentialen i det uran som utvinns, medan återstoden ska grävas ned som avfall. Flera lovande projekt med olika typer av snabba kärnkraftsreaktorer, även kallat fjärde generationens kärnkraft, pågår just nu. Med denna typ av reaktorer kan det sedan tidigare använda kärnbränslet i stället återanvändas, vilket öppnar för helt nya perspektiv.

Med fjärde generationens kärnkraft skulle vi kunna fortsätta producera kärnkrafts-el med oförminskad eller utökad omfattning under tusentals år, detta utan att behöva bryta något nytt uran överhuvudtaget. Man minskar avfallsmängden med uppemot 99 procent och behovet av slutförvaring reduceras till en bråkdel av tiden. Behovet av slutförvar försvinner alltså inte, men tidsperspektivet förändras dramatiskt.

En framtida potential för export av svensk teknik och kunnande inom exempelvis slutförvar av kärnbränsle är fullt tänkbar. Men det föreligger ett behov av nationellt kunnande för att ligga långt framme i den internationella utvecklingen.

Nu är det upp till de andra partierna att visa att man menar allvar. Vill man ha ett samhälle med låga utsläpp av växthusgaser stänger man inte dörren för fossilfria alternativ.

Mattias Bäckström Johansson, energipolitisk talesperson (SD)

Innehåll från RISEAnnons

RISE: Nu behövs fler satsningar på tillämpad AI

Hanifeh Khayyeri, avdelningschef för datavetenskap på RISE, och Olof Mogren, senior forskare och ledare av forskningsområdet deep learning på RISE.
Hanifeh Khayyeri, avdelningschef för datavetenskap på RISE, och Olof Mogren, senior forskare och ledare av forskningsområdet deep learning på RISE.

Det svenska näringslivet sitter på datamängderna som krävs för att börja använda AI brett. ”Företagen måste släppa sargen och komma in i matchen nu”, säger Hanifeh Khayyeri, avdelningschef för datavetenskap på RISE.

Artificiell intelligens håller på att demokratiseras och konkretiseras, bland annat genom omtalade tjänster som ChatGPT och Dall-E. Google och Microsoft tävlar om att sätta liknande lösningar på marknaden och investerar mångmiljardbelopp i tekniken.

Enligt Hanifeh Khayyeri, avdelningschef för datavetenskap på RISE, har Sverige vad som krävs för att springa med i AI-loppet. Kompetenssatsningen Wallenberg AI Autonomous Systems and Software Program, WASP, och det nationella samarbetet AI Sweden har lagt grunden. Nu behöver det svenska näringslivet lägga i en högre tillämpningsväxel.

– Sverige är EU:s fjärde mest digitaliserade land, och vi producerar enormt mycket data. Denna data är en möjliggörare för AI-tekniken. Många har inte riktigt förstått kopplingen där, man tror att AI enbart är något som stora företag experimenterar med. Men vi är alla delaktiga i att producera och konsumera data. Näringslivet deltar alltså redan i AI-utvecklingen, säger Hanifeh Khayyeri och fortsätter:

– Bolagen behöver nu tänka till kring hur de egna datamängderna kan användas för att förbättra och effektivisera verksamheten. Företag som drar nytta av möjligheterna med AI kommer att ersätta de som inte gör det.

Centrum för tillämpad AI

På RISE finns Centrum för tillämpad AI, ett center som i samverkan med aktörer från både privat och offentlig sektor bidrar till utvecklingen av tillämpad AI. På det statliga forskningsinstitutet finns även forskare och experter inom alla områden där AI kan tillämpas på – telekom, energi, transport och samhällsbyggnad för att nämna några exempel.

– Vi använder den unika kombinationen av AI- och domänexpertis som finns inom RISE för att hjälpa näringsliv och samhälle att stärka sin konkurrenskraft och lyckas med den gröna omställningen, säger Olof Mogren, senior forskare och ledare av forskningsområdet deep learning på RISE.

150 AI-projekt

Han ger ett exempel på ett pågående projekt, där AI används för att med exakthet avgöra när ett fjärrvärmenät behöver underhållsinsatser. Lösningen leder till stora kostnadsbesparingar. I ett annat projekt samarbetar RISE med Vattenfall för att med hjälp av AI-teknik undersöka hur tjädrar i närheten av deras vindkraftsanläggningar mår. Utöver dessa exempel pågår ytterligare cirka 150 projekt inom AI-området på RISE.

– Det har gjorts viktiga kunskapsutvecklande AI-projekt i Sverige. Nu behövs storsatsningar på tillämpning, så att vi kan stärka konkurrenskraften. 3 000 personer på RISE kan göra det möjligt, genom skräddarsydda AI-lösningar inom samtliga tillämpningsområden, säger Hanifeh Khayyeri.

Läs mer om Centrum för tillämpad AI och AI-projekt på RISE.

Om RISE  
RISE är Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner. I internationell samverkan med företag, akademi och offentlig sektor bidrar RISE till ett konkurrenskraftigt näringsliv och ett hållbart samhälle.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RISE och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera