ANNONS:
Till Di.se

SD: Bygg inte en skattemur runt företagarna

  • Oscar Sjöstedt, SD Foto: Janerik Henriksson/TT

DEBATT. Under Magdalena Anderssons tid som finansminister har Socialdemokraterna drivit eller försökt driva fram flertalet skatter och andra åtgärder som samtliga har udden skarpt riktad mot det svenska företagandet. Flygskatt, kemikalieskatt, försämrat rut- och rot-avdrag samt extra beskattning av företag som anställer äldre arbetskraft är ett par exempel. Förslaget om en särskild skatt på entreprenörer stoppades lyckligtvis i sista stund efter hårdnackat motstånd från oss och allianspartierna. 

Under mandatperioden har Sverige också intagit en allt annat än hedrande förstaplats vad gäller marginalskatter – i hela världen. Det kraftigt ogenomtänkta och tillika mycket skadliga förslaget om ett vinstförbud – i praktiken syftandes till ett offentligt monopol utan valfrihet – i välfärdens verksamheter gör givetvis att företagarna blir minst sagt skärrade över vad som väntar. Varför inte förbjuda alla företag verksamma inom offentlig upphandling från att göra vinst? Det är ju precis samma skattepengar som finansierar en bro eller en väg som ett sjukhus eller en förskola.

Risken med att driva en kraftigt företagsfientlig politik är givetvis att företagarna själva helt enkelt tröttnar, inte vågar längre eller flyttar utomlands. Den risken försöker man nu minimera med en särskild så kallad utflyttningsskatt. I praktiken innebär det en arvsskatt på företagare vars arvingar av ett eller annat skäl bor i utlandet. Skatten föreslås alltså gälla även om ingenting i praktiken sker inom företaget; själva flytten är att betrakta som en avyttring. Det skulle kraftigt försvåra generationsskiften i familjeföretag, vare sig det sker när ägaren avlider (arv) eller tidigare (gåva). I många fall blir det helt omöjligt; företaget i sig är ju inte en särskild likvid tillgång men skatten ska betalas ändå, trots att ingen avyttring skett. Enligt en undersökning från Företagarna kommer inte mindre än 100.000 företag behöva genomföra ett generationsskifte under de kommande tio åren. Många av dessa är mindre familjeföretag, verksamma i såväl tätort som landsbygd. 

Sverigedemokraterna kommer gå till val på smarta och offensiva skattesänkningar, inte minst för småföretagen: kraftigt sänkt arbetsgivaravgift för de minsta företagen, sänkta inkomstskatter för låg- och medelinkomsttagare och sänkt skatt och arbetsgivaravgift för äldre. Den sortens protektionism som nu utarbetas på Finansdepartementet är inte en framkomlig väg för en liten och öppen ekonomi som Sverige. 

Erich Honecker – DDR:s sista ledare – påstod att muren skulle stå i minst hundra år till. Lyckligtvis fick han fel och drygt ett halvår senare föll Berlinmuren och invånarna i den stat som många socialdemokrater lyft fram som ett föredöme fick äntligen smaka på frihet. Bygg inte en skattemur som stänger in Sveriges företagare. Det är helt fel väg att gå. Skapa istället ett attraktivt klimat som uppmuntrar och belönar hårt slit och risktagande. Då kommer inte bara företagarna stanna kvar av egen fri vilja - vi kommer dessutom locka till oss fler att vilja investera hos oss.

Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson (SD)


Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies