SCB: Vi vill ta bort avgifterna

REPLIK. SCB är i dag styrda av en förordning som säger att vi ska ta ut avgifter för uppgifter ur våra register. Men det vill vi ändra på, skriver statistikmyndighetens generaldirektör Joakim Stymne.

ÄNDRING. För att ta bort avgifterna skulle SCB behöva 18,9 miljoner kronor – och i vårt budgetunderlag till regeringen har vi lyft nyttan vi ser i ett avgiftsfritt företagsregister, skriver Joakim Stymne.
ÄNDRING. För att ta bort avgifterna skulle SCB behöva 18,9 miljoner kronor – och i vårt budgetunderlag till regeringen har vi lyft nyttan vi ser i ett avgiftsfritt företagsregister, skriver Joakim Stymne.Foto:Karin Wesslén / TT

”Fakta och statistik är avgörande för att fatta goda beslut.” Orden är René Bongards och Erik Agebergs, från branschorganisationen Företagarna. Men de kunde lika gärna ha kommit från SCB. 

Ekonomin, skolan, klimatet, migrationen – oavsett ämne är vårt samhälle och vår demokrati beroende av statistik som möjliggör faktabaserade beslut, forskning och debatt. Men utan uppgiftslämnare som Sveriges näringsidkare hade vi inte kunnat framställa den.

På Di Debatt 25/11 lyfter Bongard och Ageberg bland annat behovet av enklare och billigare sätt för företag att förse SCB med information och föreslår att fler av våra databaser ska öppnas för allmänheten. 

Vi kan inte annat än välkomna deras inlägg med öppna armar eftersom det ger oss ett utmärkt tillfälle att berätta om två mål som är högprioriterade på SCB: Att minska uppgiftslämnarbördan och att göra mer data öppen och fri för alla.

Vi ser bland annat över om det går att sätta en begränsning för hur ofta små företag kan tas ut till en undersökning, och vi försöker begränsa antalet frågor vi vill ha svar på. Vi arbetar aktivt för att data i så stor utsträckning som möjligt ska samlas in av de myndigheter där det är enklast för företagen.

SCB:s företagsregister är en viktig källa till information för många företagare. Där kan de få hjälp med att hitta nya kunder, vårda sitt kundregister och ta fram faktaunderlag för viktiga beslut. 

Vi är i dag styrda av en förordning som säger att SCB ska ta ut avgifter för uppgifter ur registret. Men det vill vi ändra på. För att ta bort avgifterna skulle SCB behöva 18,9 miljoner kronor – och i vårt budgetunderlag till regeringen har vi lyft nyttan vi ser i ett avgiftsfritt företagsregister. 

Samtidigt omprioriterar och effektiviserar vi för att kunna lägga ut annan data som vi vet att företagare är intresserade av utan att begära budgetförstärkningar. Redan i början av nästa år släpper vi nya prisindex som tidigare gjorts på uppdrag. 

Vi prövar även förutsättningarna för att göra mindre beställningar helt kostnadsfria – och att göra resultaten öppna och tillgängliga.

Vår statistik är inte bara till för allmänheten. Den är även skapad av allmänheten, genom datainsamling och intervjuer. Därför arbetar vi ständigt för att underlätta för den som lämnar uppgifter till oss, och för den som vill använda vår statistik. Statistiken är till för alla – och något vi tar fram tillsammans.

Joakim Stymne, generaldirektör SCB

Tidigare inlägg:

SCB tar betalt flera gånger


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?