ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

SCB: Vi vill ta bort avgifterna

  • ÄNDRING. För att ta bort avgifterna skulle SCB behöva 18,9 miljoner kronor – och i vårt budgetunderlag till regeringen har vi lyft nyttan vi ser i ett avgiftsfritt företagsregister, skriver Joakim Stymne. Foto: Karin Wesslén / TT

REPLIK. SCB är i dag styrda av en förordning som säger att vi ska ta ut avgifter för uppgifter ur våra register. Men det vill vi ändra på, skriver statistikmyndighetens generaldirektör Joakim Stymne.

”Fakta och statistik är avgörande för att fatta goda beslut.” Orden är René Bongards och Erik Agebergs, från branschorganisationen Företagarna. Men de kunde lika gärna ha kommit från SCB

Ekonomin, skolan, klimatet, migrationen – oavsett ämne är vårt samhälle och vår demokrati beroende av statistik som möjliggör faktabaserade beslut, forskning och debatt. Men utan uppgiftslämnare som Sveriges näringsidkare hade vi inte kunnat framställa den.

På Di Debatt 25/11 lyfter Bongard och Ageberg bland annat behovet av enklare och billigare sätt för företag att förse SCB med information och föreslår att fler av våra databaser ska öppnas för allmänheten. 

Vi kan inte annat än välkomna deras inlägg med öppna armar eftersom det ger oss ett utmärkt tillfälle att berätta om två mål som är högprioriterade på SCB: Att minska uppgiftslämnarbördan och att göra mer data öppen och fri för alla.

Vi ser bland annat över om det går att sätta en begränsning för hur ofta små företag kan tas ut till en undersökning, och vi försöker begränsa antalet frågor vi vill ha svar på. Vi arbetar aktivt för att data i så stor utsträckning som möjligt ska samlas in av de myndigheter där det är enklast för företagen.

SCB:s företagsregister är en viktig källa till information för många företagare. Där kan de få hjälp med att hitta nya kunder, vårda sitt kundregister och ta fram faktaunderlag för viktiga beslut. 

Vi är i dag styrda av en förordning som säger att SCB ska ta ut avgifter för uppgifter ur registret. Men det vill vi ändra på. För att ta bort avgifterna skulle SCB behöva 18,9 miljoner kronor – och i vårt budgetunderlag till regeringen har vi lyft nyttan vi ser i ett avgiftsfritt företagsregister. 

Samtidigt omprioriterar och effektiviserar vi för att kunna lägga ut annan data som vi vet att företagare är intresserade av utan att begära budgetförstärkningar. Redan i början av nästa år släpper vi nya prisindex som tidigare gjorts på uppdrag. 

Vi prövar även förutsättningarna för att göra mindre beställningar helt kostnadsfria – och att göra resultaten öppna och tillgängliga.

Vår statistik är inte bara till för allmänheten. Den är även skapad av allmänheten, genom datainsamling och intervjuer. Därför arbetar vi ständigt för att underlätta för den som lämnar uppgifter till oss, och för den som vill använda vår statistik. Statistiken är till för alla – och något vi tar fram tillsammans.

Joakim Stymne, generaldirektör SCB

Tidigare inlägg:

SCB tar betalt flera gånger

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer