1515
Annons

Sänkt kapitalskatt kan skapa 35.000 nya jobb

DEBATT. En sänkning av kapitalskatten kan skapa tusentals nya jobb och höja svenskarnas levnadsstandard med över 3 procent, skriver Svenskt Näringslivs skattechef Johan Fall och IFO-institutets chef Clemens Fuest med hänvisning till en studie som IFO publicerar på måndagen.

STARKA EFFEKTER. Forskningsstudien visar att en lägre kapitalskatt skulle innebära 35.000 fler sysselsatta och 3 procent högre BNP. Effekterna drivs av att privata investeringar ökar med över 6 procent, skriver Johan Fall och Clemens Fuest.
STARKA EFFEKTER. Forskningsstudien visar att en lägre kapitalskatt skulle innebära 35.000 fler sysselsatta och 3 procent högre BNP. Effekterna drivs av att privata investeringar ökar med över 6 procent, skriver Johan Fall och Clemens Fuest.Foto:Amanda Lindgren

 

I debatten framställs kapitalskatten inte sällan som en ratt som politiker kan vrida om för att omfördela inkomster. 

Men sällan uppmärksammas baksidan av höga kapitalskatter. 

Sveriges 30 procent i generell skatt på utdelningar och kapitalvinster ska jämföras med konkurrentländernas snitt som ligger runt 20 procent. I vissa situationer kan kapitalskatten i Sverige bli 60 procent. Som lägst kan den bli 20 procent. 

Sveriges mildaste nivå motsvarar alltså den genomsnittliga skattenivån i konkurrentländerna. (Trots det framställs 20 procent märkligt nog som allt för bra.) 

Med bolagsskatten, det första ledet i dubbelbeskattningen av företagen, är den totala effektiva beskattningen av ägares investeringar i företag 45 procent (vid 30 procent kapitalskatt). En ägare som överväger en investering i Sverige behöver alltså räkna bort nästan halva avkastningen i skatt.

Svenskt Näringsliv har uppdragit åt forskningsinstitutet IFO i München att studera vad en konkurrenskraftig svensk kapitalskatt på 20 procent skulle innebära för den svenska ekonomin. Reformförslaget presenterades av Svenskt Näringsliv 2018 och skulle sänka beskattningen för onoterade, noterade och fåmansägda bolag. 

Forskningsstudien som publiceras under måndagen visar att en lägre kapitalskatt bland annat skulle innebära 35.000 fler sysselsatta och 3,1 procent högre BNP. Effekterna drivs av att privata investeringar blir mer lönsamma och ökar med över 6 procent. 

Initialt skulle ett hanterbart skattebortfall uppstå i statsfinanserna. På några års sikt skulle skatteintäkterna stärkas när sysselsättning och investeringar ökar. Stigande företagsvinster och stigande löner ökar skatteintäkterna, vilket medför att reformen är i det närmaste helt självfinansierande genom växande skattebaser.

Starka skäl talar alltså för en sänkt kapitalskattning. Men resultaten säger också något viktigt om de kostnader som det svenska folket skulle få betala för att kortsiktigt jämna ut vissa skillnader i inkomst.

Även om konjunkturläget lyft något på senaste tiden enligt IFO, är de flesta EU-länder, som Tyskland och Sverige, i behov av ett bättre företagsklimat för att möta framtida utmaningar. I grunden är det privata investeringar i företag som vårt välstånd baseras på, det är inget som politiker kan kommendera fram. 

Vissa säger att skatter inte är den enda faktorn som påverkar hur attraktivt ett land är att investera i. Infrastruktur, politisk stabilitet, rättssäkerhet och en välutbildad arbetskraft är minst lika viktiga faktorer. 

Det är sant, men dessa faktorer kan inte påverkas enkelt och bara över långa tidsperioder. Skatter kan däremot ändras snabbt. Skattevillkoren för investerare är därför en viktig fråga för ekonomin som helhet.

Företagare, sparare och företagsägare kan använda sina besparingar för konsumtion eller investeringar. På sikt stärks ekonomin mest av att pengar investeras i växande företag. Så skapas ett växande välstånd. Statens och kommunernas möjlighet att leverera skattefinansierad välfärd underlättas när skattebaserna arbete och kapital (företagen) växer, snarare än då skattenivåerna är för höga.

Den internationella konkurrensen och globaliseringen innebär också att ett land inte kan avvika från omvärlden i fråga om investeringsvillkor och entreprenöriell aktivitet utan att det kostar i förlorade jobb, investeringar och lägre löneökningar. 

Forskning om bolagsskatt visar att högre bolagsskatter minskar lönetillväxten. Ungefär femtio procent av bolagsskatten betalas på detta sätt av löntagarna, och särskilt av de som har låga färdigheter.

Ett starkt entreprenörsklimat är en grundförutsättning för förnyelse av ekonomin, och därmed för Sveriges förmåga att producera nya växande företag.

När debatten allt mer handlar om att minska klyftor är det lätt att glömma hur välstånd och tillväxt skapas och vilken formidabel kraft som investeringar och marknadsekonomi utgör genom att skapa välstånd och sprida inkomster.

Johan Fall, skattechef, Svenskt Näringsliv
Clemens Fuest, president IFO-institutet


Debatt: Nej tack Nasdaq – det är vi som bestämmer marknadsplats

Svenska tillväxtbolag och småsparare skadas av Nasdaqs planer att via bakdörren stjäla handelsflöden, skriver vd:ar på tolv bolag noterade på Nordic Growth Market (NGM). 

Foto:Stina Stjernkvist/TT

Den 5 maj smög börsoperatören Nasdaq ut ett kort meddelande till bankerna: 8 juni skall era system vara förberedda att kunna handla utvalda aktier som valt att lista sig på NGM.

Tillväxtmarknader har ofta mindre bolag listade än de som finns hos börsjättar som Nasdaq. Likviditeten i dessa bolag är ofta lägre. Därför har EU infört lagregler som ger småbolagen ett särskilt skydd. Tanken är att börsjättarna inte på eget initiativ skall kunna notera aktier som handlas på en annan tillväxtmarknad utan medgivande från det listade bolaget. Nasdaq kringgår nu detta genom att, i strid med andemeningen i lagbestämmelsen, utnyttja ett kryphål och notera aktierna på en s.k. MTF, istället för en s.k. Tillväxtmarknad. Resultatet blir dock detsamma.

Sent i fredags smög Nasdaq ut ny information om de 15 första NGM bolagen som skall börja handlas. Vi vet inte vilka som kommer härnäst. Nasdaq har nämligen inte kontaktat oss och frågat om lov. De demonstrerar sin dominerande ställning genom att vägra oss bolag möjligheten att säga nej. 

Vi vill inte handlas på Nasdaq. Det måste vara upp till våra aktieägare att besluta om det. Inte att någon går över våra huvuden.

Oavsett om kryphålet som Nasdaq utnyttjar maximalt är lagligt eller ej, anser vi att Nasdaq agerande försämrar förtroendet för aktiemarknaden. Det är inte sunt att marknadsdominanten Nasdaq gör allt de kan för att splittra handeln och försämra likviditeten. Är motivet att våra bolag ska handlas av anonyma robotar? Det gynnar knappast våra aktieägare och småsparare.

”Jag tycker att börserna ska konkurrera med bra noteringsvillkor, inte genom att via bakdörren stjäla  handelsflöden från varandra” sa Joakim Bornold, sparekonom med ett förflutet på Nasdaq i en artikel i DI förra året. Bornold anser att Nasdaqs nu annonserade åtgärd försämrar börsens funktion och ger sämre förutsättningar för handel vilket i slutändan skadar bolagens möjligheter att skaffa tillväxtkapital.

Sverige har byggt sitt välstånd på framgångsrika entreprenörer. Tillsammans har vi skapat ett fantastiskt ekosystem för tillväxtbolag grundat på fri konkurrens, innovation, valfrihet och professionella kringtjänster. Genom detta har Sverige fått en unik position i Europa vad gäller framväxten av spännande tillväxtbolag. Det har gynnat småspararna som har kunnat delta i småbolagens tillväxtresor. Det är lätt att bli hemmablind, men faktum är att den nuvarande strukturen har lett till att Sverige är det land i Europa som har störst tillväxtmarknad för noterade bolag. Det är inte en slump.

En avgörande faktor är att det existerar innovativa börser som NGM, skräddarsydda för tillväxtbolagens behov. Vi är nöjda med vår notering på NGM och den goda service vi får. Vi får också möjlighet att växa snabbare genom att NGM delar med sig av en del av handelsintäkterna. Om handeln flyttar till Nasdaq stryps de intäkterna och tillväxtbolagens kapitalanskaffning blir mer utmanande. Det är inte vad som behövs, speciellt inte i ett läge som i dag när bolagens likviditet är särskilt utsatt.

”Vi vill inte vara på en börs som är byggd för globala storbolag, som är billig för börsmedlemmarna men dyra för tillväxtbolagen och där vi är för små för att få stöd när vi väl är noterade.”

Vi vill vara på en börs som är anpassad för oss och våra investerare. En börs som förstår småbolag och som är byggd för våra behov och som arbetar för att ge småsparare möjlighet att investera i nya, spännande bolag. Det ligger i våra aktieägares intresse.

Vi vill inte vara på en börs som är byggd för globala storbolag, som är billig för börsmedlemmarna men dyra för tillväxtbolagen och där vi är för små för att få stöd när vi väl är noterade.

Svenska tillväxtbolag måste själva få välja marknadsplats. Hade vi velat vara noterade på Nasdaq, hade vi naturligtvis valt Nasdaq. Nu tas den rätten ifrån oss.

Det främjar inte Sveriges tillväxtbolag. Det främjar inte småspararna. 

Vi säger därför nej tack till Nasdaq.

 

Per-Håkan Börjesson, VD Investment AB Spiltan

Peter Hjort, VD Bluelake Mineral

Bo Lindén, VD DS Plattformen

Roberto Garcia Martinez, VD Eurobattery Minerals

Daniel Moström, VD Xpecunia

Anders Myrbäck, VD TopRight Nordic

Jesper Nord, VD Safe Lane Gaming

Henrik Nyström, VD Starvault

Magnus Stewart, VD Imsys

Pelle Viberg, VD Raytelligence

Klas Zetterman, VD TSECUR

Martin Zetterström, VD Arbona

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?