Det är djupt oroande att se hur elpriserna rusar iväg kalla vinterdagar, som nu i veckan. Ett nästan tio gånger högre elpris än normalt gör att tung elintensiv industri måste stoppas av ekonomiska skäl, det är helt enkelt inte försvarbart att köra produktionen. Så har vi i Holmen tvingats göra under de senaste dagarna i våra mest elintensiva bruk. Och detta är tyvärr inte en tillfällig händelse. Risken är att det kommer att inträffa allt oftare på grund av bristen på el i södra Sverige. Detta driver upp priserna och tvingar oss dessutom att importera el från våra grannländer.
Det hände också under sommaren 2020, elpriserna skenade. Mitt i sommaren tvingades Svenska kraftnät nödupphandla Ringhals 1 för att säkerställa spänningsstabiliteten i elnätet. Dessutom startades det oljeeldade kraftverket i Karlshamn. Att ett välutvecklat land som Sverige hamnar i en situation där oljeeldade reservkraftverk är lönsamma under sommaren är inte rimligt.
Situationen medför uppenbara risker.
För det första hotar fluktuerande elpriser, som alltför ofta når plötsliga och höga nivåer, den elintensiva basindustrin. Det minskar våra exportinkomster, det hotar välfärden och riskerar att skada vårt land. Med en dylik utveckling minskar investeringsviljan och därmed kommer förr eller senare konkurrenskraften inom den svenska elintensiva industrin att minska.
För det andra tvingas Sverige använda mer fossil energi. Tillfällena då fossileldade reservkraftverk behöver sättas igång kommer bli fler. Till det kommer att Sverige tvingas importera el från länder som ofta använder fossila källor för att generera el. Detta hotar den svenska strävan att bli fossilfria. Om det får fortsätta kommer Sverige som land i stället för att minska beroendet av fossila energikällor att öka användningen av fossil-el.
Regering och riksdag måste ta till kraftfulla åtgärder för att säkerställa elförsörjningen. Vad som behövs är en form av mobilisering som går utanför partigränserna och som håller på lång sikt över flera mandatperioder. Målet måste vara att öka försörjningstryggheten av el och se till att fluktuationerna i elpris minskar. För att konkretisera nödvändiga åtgärder:
* Bygg ut stamnäten så att el kan transporteras från de landsändar där den genereras till de delar som behöver el för stunden. Handelshinder inom landet gynnar ingen.
* Bygg ut elproduktionen i den södra halvan av Sverige. Det är där el behövs och det är där kärnkraftverk stängs vilket leder till elbristsituationer i den delen av landet om inget görs.
Problemen vi ser i dag kommer bli mycket värre om inget görs. Allt mer el kommer att behövas i den nödvändiga klimatomställningen. Tunga industrigrenar som järnmalm och stål planerar att gå över till el samtidigt som det pågår en snabb förändring i den svenska bilparken från bensin och diesel till elbilar. Den här omställningen har just börjat och kommer kräva mycket mer el i framtiden. Enligt en prognossammanställning som Svenskt Näringsliv gjort kommer elanvändningen att öka med minst 60 procent fram till år 2045 och då uppgå till 200 TWh. För att lyckas med det krävs mycket mer leveranssäker och fossilfri el till konkurrenskraftiga kostnader (summan av elpris, nätavgifter och skatter).
Omställningen pågår parallellt i våra grannländer som också kommer behöva mycket mer el, inte minst för att fasa ut smutsig kolkraft. Enligt Svenska kraftnäts senaste kraftbalansrapport bedöms förutsättningarna att täcka effektunderskott med importerad el under höglastperioder vara begränsade då våra grannländer, med undantag av Norge, också riskerar effektunderskott. Det finns inga avtal som garanterar elimport kommande topplasttimmar.
Allt pekar på att den situation vi sitter i just nu är allt annat än hållbar när det gäller elförsörjning. Och vi ser att den kommer bli mycket sämre om några år utan åtgärder nu. Statsmakterna måste därför ta befälet, fatta besluten och sätta igång. Bygg ut elproduktion och elnät, behåll målet om en fossilfri framtid!
Henrik Sjölund
vd Holmen
ordförande SKGS