Hans ståndpunkt kan verka paradoxal för den oinsatte. Men Värmby utgår helt riktigt från att miljöproblemen inte enbart handlar om fossila koldioxidutsläpp utan också om andra utsläpp, till exempel de stora utsläppen av svaveldioxid till atmosfären från världens handelsfartyg.
Preem vill nu plocka bort svavlet ur den restolja som man får vid raffinaderiet, när man producerar bensin och diesel. En restolja som Preem, liksom många andra raffinaderier, i dag säljer som så kallad bunkerolja till sjöfarten. Men resultatet av avsvavlingen blir dubblade fossila koldioxidutsläpp i Lysekil.
Preems satsningar på avsvavling av bunkeroljan bottnar i att FN:s maritima miljöorgan har beslutat att svavelhalterna i bunkeroljan skall sänkas radikalt, för att minska handelsfartygens stora och försurande svaveldioxidutsläpp till atmosfären.
Visst är det viktigt att minska dessa utsläpp. Men Värmby hävdar att alternativet är att fartygens rökgaser skrubbas/tvättas rena från svavel med havsvatten, som sedan dumpas i haven. Självfallet är ett sådant förfarande olämpligt. Men det finns alternativ till avsvavlad bunkerolja och skrubbning av rökgaserna.
Fossil naturgas är helt fri från svavel och partiklar och går utmärkt att mata fartygsdieslar med. Metanol, tillverkad av fossil naturgas, är ett annat svavel- och partikelfritt bränsle, som med framgång prövats på Stenas färja mellan Göteborg och Kiel. Fossil metanol är lättare att hantera än naturgas. På sikt måste givetvis också handelsfartygens bränslen bli fossilfria. Fossil metanol som fartygsbränsle kan därför bana väg för biomassebaserad metanol tillverkad av skogsråvara.
I takt med att bilismen går över till biodrivmedel kommer raffinaderiernas konsumtion av råolja att minska och därigenom också produktionen av svavelrik restolja. Preems planerade mångmiljardsatsning på avsvavling av restoljan är en onödig och olämplig livstidsförlängning av fossilsamhället.
Björn O Gillberg, vd Värmlands Metanol AB och ordförande Stiftelsen Miljöcentrum