Annons

Säg nej till Preem för miljöns skull

REPLIK. Den 26 februari pläderar på Di Debatt Göran Värmby för att Preems raffinaderi i Lysekil, för miljöns skull, ska få dubbla utsläppet av fossil koldioxid till luften.

BRA FÖR MILJÖN? Preems oljeraffinaderi i Lysekil.
BRA FÖR MILJÖN? Preems oljeraffinaderi i Lysekil.Foto:Thomas Johansson/TT, Thomas Johansson/TT

Hans ståndpunkt kan verka paradoxal för den oinsatte. Men Värmby utgår helt riktigt från att miljöproblemen inte enbart handlar om fossila koldioxidutsläpp utan också om andra utsläpp, till exempel de stora utsläppen av svaveldioxid till atmosfären från världens handelsfartyg.

Preem vill nu plocka bort svavlet ur den restolja som man får vid raffinaderiet, när man producerar bensin och diesel. En restolja som Preem, liksom många andra raffinaderier, i dag säljer som så kallad bunkerolja till sjöfarten. Men resultatet av avsvavlingen blir dubblade fossila koldioxidutsläpp i Lysekil.

Preems satsningar på avsvavling av bunkeroljan bottnar i att FN:s maritima miljöorgan har beslutat att svavelhalterna i bunkeroljan skall sänkas radikalt, för att minska handelsfartygens stora och försurande svaveldioxidutsläpp till atmosfären.

Visst är det viktigt att minska dessa utsläpp. Men Värmby hävdar att alternativet är att fartygens rökgaser skrubbas/tvättas rena från svavel med havsvatten, som sedan dumpas i haven. Självfallet är ett sådant förfarande olämpligt. Men det finns alternativ till avsvavlad bunkerolja och skrubbning av rökgaserna.

Fossil naturgas är helt fri från svavel och partiklar och går utmärkt att mata fartygsdieslar med. Metanol, tillverkad av fossil naturgas, är ett annat svavel- och partikelfritt bränsle, som med framgång prövats på Stenas färja mellan Göteborg och Kiel. Fossil metanol är lättare att hantera än naturgas. På sikt måste givetvis också handelsfartygens bränslen bli fossilfria. Fossil metanol som fartygsbränsle kan därför bana väg för biomassebaserad metanol tillverkad av skogsråvara.

I takt med att bilismen går över till biodrivmedel kommer raffinaderiernas konsumtion av råolja att minska och därigenom också produktionen av svavelrik restolja. Preems planerade mångmiljardsatsning på avsvavling av restoljan är en onödig och olämplig livstidsförlängning av fossilsamhället.

Björn O Gillberg, vd Värmlands Metanol AB och ordförande Stiftelsen Miljöcentrum

Se Göran Värmbys artikel här.


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?