ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Sabo: Utländska bolag måste konkurrera på lika villkor

  • Anders Nordstrand och Jonas Högset.

REPLIK. Sverige har bland de högsta byggpriserna i EU. Prisutvecklingen har varit dramatisk sedan 1990-talet, siffror från SCB:s byggnadsprinsindex visar en ökning med nästan 200 procent fram till 2017 - att jämföra med konsumentprisindex som ökat knappt 40 procent under samma period. Det finns väldigt få människor idag som har råd att efterfråga de bostäder som ändå byggs, samtidigt är bostadsbristen både stor och svår för deM med mindre plånbok.

Vad beror det då på att allmännyttan får för få, för höga eller inga anbud alls vid nyproduktion och renovering? Bristen på konkurrens är ett av svaren. Det vill Sabo ändra på genom att underlätta för utländska byggbolag att etablera sig i Sverige. Självklart ska de som etablerar sig i Sverige också arbeta utifrån svenska lagar och regler.

I en debattartikel hänvisar författarna till ett ”strategidokument” som Sabo har publicerat. Ur detta dokument har de plockat formuleringar och valt att tolka dem efter eget syfte. Hade de läst skriften hade de också sett att det är en intervjustudie bland utländska byggare som har försökt, eller varit på väg in i Sverige. I intervjuerna beskriver de utländska byggföretagen vad de själva upplever som hinder i deras etablering. De har också formulerat råd om hur de vill bli hjälpta för att kunna etablera sig i Sverige – det är dessa formuleringar som debattförfattarna påstår är Sabos hållning i frågan.

Sabo har genomgående stått för att svenska förutsättningar ska gälla för de företag som vill vara verksamma här och vara långsiktiga leverantörer åt allmännyttan. I de många kontakter vi har med internationella bolag, framhåller vi vikten av detta och att det enklaste sättet att visa på sin seriositet är att bli medlem hos Svensk Byggindustri. Så har skett, bland annat för det första utomnordiska bolaget, Tulcon, som vann en totalentreprenad åt ett allmännyttigt bostadsföretag, Treklövern Bostads AB i Klippan.

Sabo är också i process att bli delägare i Svensk Byggindustris lyckade satsning ID06 som syftar till att få bort svartarbete inom byggbranschen. Genom ID06 får Skattemyndigheten direkt tillgång till vem som arbetar på en arbetsplats och kan på så sätt avgöra om det föreligger några betänkligheter kring skatteinbetalning.

För att få till en marknad som präglas av sund och fungerande konkurrens, har Sabo identifierat fyra delar som vi tillsammans med medlemsföretagen arbetar för att förbättra:

Ramavtal för prispressade, nyckelfärdiga flerbostadshus – Sabos Kombohus

1. Få fler och starkare medelstora företag att bygga för allmännytta – attraktivare beställare

2. Få fler aktörer att arbeta med en industriell process – öka produktiviteten

3. Bredda marknaden genom att få fler företag som kan bygga åt allmännyttan – utländska byggare som kan ta totalansvar i byggprojekt som totalentreprenörer

4. Att få till en bättre konkurrens än den vi har idag är ett måste för att allmännyttan ska kunna bygga bostäder som fler har råd att efterfråga. Sabo kommer tillsammans med medlemsföretagen, fortsätta att arbeta hårt för en förbättrad konkurrenssituation och vi uppmanar fler att ta sig an denna utmaning.

Anders Nordstrand, vd, Sabo, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag
Jonas Högset, chef, Fastighet & Boende, Sabo, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag


Läs debattartikeln från Veidekke m.fl. här.

Läs svar från Maskinentreprenörerna här.

Läs svar från Seko och Byggnads här.

Läs svar från Veidekke här.

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer