Hoppa till innehållet

Annons

Så ska förnybart fasa ut även kärnkraften

Vindkraften är inne i en unikt snabb utbyggnadsfas. Solcellsanläggningar i Sverige har femdubblats på tre år. På samma sätt som fossilt fasas ut kan vi nu se att kärnkraften med rätt politik byts ut mot sol, vind och vatten, menar Per Bolund (MP) med flera.

KRAFT. Det finns de som anklagat oss miljöpartister för att vara teknikpessimister eftersom vi inte trott på kärnkraften. Verkligheten har dock gett oss rätt - kärnkraften har ingen chans, skriver Per Bolund, Lorentz Tovatt och Linus Lakso, MP.
KRAFT. Det finns de som anklagat oss miljöpartister för att vara teknikpessimister eftersom vi inte trott på kärnkraften. Verkligheten har dock gett oss rätt - kärnkraften har ingen chans, skriver Per Bolund, Lorentz Tovatt och Linus Lakso, MP.

Vid årsskiftet stänger ytterligare en kärnkraftsreaktor. Det innebär att Sverige snart kommer ha stängt hälften av sina reaktorer. Den förnybara framtiden är redan här vindkraften växer nu i en unikt snabb takt. Nu behövs politik för att få de sista pusselbitarna på plats för ett 100 procent förnybart elsystem som man kan lita på. Miljöpartiet presenterar här nya förslag för att göra elmarknaden mer effektiv och flexibel och för att öka investeringarna i elnätet. 

Trenden är tydlig: det fossila byts mot förnybart. Elmarknaderna i världen förändras i snabb takt.  I år är 90 procent av all ny elproduktion globalt förnybar. Solenergin är nu den billigaste energikälla som någonsin byggts. Det dröjer inte länge förrän förnybart är den största energikällan i världen. Samtidigt går det trögt för kärnkraften, det är den enda energikälla som ökat kraftigt i pris de senaste tio åren. Idag byggs ingen kärnkraft i världen utan storskaliga dyra subventioner, och de få projekt som byggs dras med förseningar och tekniska problem. 

Här i Sverige, där det mesta av det fossila i elsystemet redan är utfasat, ser vi samma trend, men här bidrar det förnybara även till att fasa ut gammal kärnkraft. Vindkraften är inne i en unikt snabb utbyggnadsfas, de närmaste åren fördubblas produktionen och redan 2023 kommer vinden stå för ungefär en tredjedel av Sveriges totala elproduktion. Även solen ökar drastiskt, men från lägre nivåer. Nu finns över 44 000 solcellsanläggningar i Sverige, vilket nästan innebär en femdubbling på tre år.

När mer variabel elproduktion kommer in i systemet behöver det vara rustat på ett annat sätt än tidigare. Redan i dag finns utmaningar i systemet, inte minst i form av lokal kapacitetsbrist i till exempel Skåne och Stockholm. Brister i elnäten försvårar leverans av el till de områden där den efterfrågas. Samtidigt står flera samhällssektorer inför en kraftig elektrifiering, inte inom transporter och industri. Omställningen kräver ett system som hänger ihop och är leveranssäkert. 

Miljöpartiet förespråkar ett elsystem som är hållbart, förnybart, billigt i drift, leveranssäkert och effektivt. Detta är möjligt och teknikutvecklingen pekar rakt i denna riktning. Men det kommer behövas politik för att systemet ska gå ihop. I Miljöpartiet har vi under det senaste året jobbat på en rapport för att beskriva ny politik som syftar till att underlätta omställningen i ett systemperspektiv, här är de förslag vi landat i:

För det första krävs massiva energieffektiviseringar för att möta nya behov. När transporterna och de industriella processerna ska ställa om ökar behovet av el. Detta kan delvis mötas genom utbyggnaden av vind och sol, men vi behöver också möta det med att effektivisera befintlig användning. Miljöpartiet föreslår

Ett system med obligatoriska effektiviseringar, en så kallad kvotplikt där energiföretag helt enkelt är skyldiga att effektivisera fastigheter och andra verksamheter,

•Ett helt nytt bonus-malus-system för produkter, där de mest energi- och resurseffektiva blir billigare och de minst effektiva blir dyrare och 

Att efterlevnaden av Boverkets byggregler stärks och den offentliga finansieringen av energieffektiviseringsåtgärder säkras. 

För det andra behöver marknaden bli mer flexibel. När mer produktion är variabel behöver tekniken, systemen och efterfrågan anpassas. Detta behov är inte minst aktuellt i det lokala perspektivet, när elnäten inte räcker till. För att lyckas behöver vi arbeta med prissignaler och smart teknik. Miljöpartiet föreslår

Att elskatter och nätavgifter blir mer dynamiska för att spegla vilken kapacitet som finns tillgänglig och därmed styr mot smartare användning,

Att lokala och regionala marknader för flexibel elanvändning stimuleras och 

En nationell strategi för utbyggnad av vätgas och batterier för att kunna lagra energin när vinden inte blåser och solen inte skiner.

För det tredje, snabba upp byggtiden för elnät. Med mer vind och sol ökar behovet av kapacitetsstark överföring av el. Utmaningen ligger både i att öka kapaciteten i stamnätet men också hantera de lokala flaskhalsar som finns, inte minst i våra storstadsregioner. Miljöpartiet föreslår 

Regelförenklingar och snabbare processer i myndigheternas hantering av utbyggnaden 

Ökat samarbete mellan ansvariga myndigheter, kraftproducenterna och kommunerna vid etablering av ny kraftproduktion för att säkerställa att produktionen sker i strategiska lägen med god tillgång till nät och 

En nationell strategi för säkrad lokal effekt i form av kraft- och fjärrvärme.

Det finns de som anklagat oss miljöpartister för att vara teknikpessimister eftersom vi inte trott på kärnkraften. Verkligheten har dock gett oss rätt - kärnkraften har ingen chans att konkurrera på framtidens elmarknad. Den är för dyr och till skillnad från vattenkraften har den svårt att komplettera vind och sol.

Nu är rollerna ombytta och det är de som inte tror på det förnybara som är pessimister. Med ökade investeringar i elnätet, en kraftig energieffektivisering och en mer flexibel marknad kan ny teknik stimuleras, vätgas och batterier byggas ut samtidigt som vi värnar leveranssäkerhet och billig, hållbar elproduktion. Det är den gröna vägen till 100 procent förnybart.

Per Bolund, språkrör (MP), finansmarknads- och bostadsminister

Lorentz Tovatt, energi- och klimatpolitisk talesperson (MP)

Linus Lakso, ansvarig energi- och klimat i partistyrelsen (MP)

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Innehåll från LexusAnnons

Tekniken bakom nya lyxiga elbilen

Banbrytande styrning, smarta funktioner och en smidig körupplevelse.

Nu är det världspremiär för RZ – Lexus storsatsning inom elbilssegmentet.

– Vi bygger inte en vanlig elbil, vi bygger en Lexus, säger Takashi Watanabe, chefsingenjör på Lexus.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ 

Innovativ design och teknik – det är två världar som korsas i nya Lexus RZ. Detta är en av de första elbilarna som Lexus lanserar, men bygger på nästan 20 års erfarenhet av att utveckla fordon med elektrisk drivning. Lexus introducerade sin första elhybrid, Lexus RX, redan 2005.

– Nu bygger vi inte en vanlig elbil, vi bygger en Lexus, säger Takashi Watanabe, chefsingenjör på Lexus.

En mycket spännande nyhet kommer dock först om ett par år. När Lexus utvecklade nya RZ skapade de även ett nytt revolutionerande styrsystem med en Yoke-ratt. Detta system med steer-by-wire-teknik kommer att fortsätta utvecklas och går att välja som extrautrustning till Lexus RZ från våren 2025.

Frosteffekt i tak

Nya Lexus RZ har även en innovativ panoramatakfunktion, kallad Dimoramatak. Detta glastak har en frosteffekt som gör det möjligt att förvandla hela taket till en frostad yta med ett enkelt knapptryck, vilket ger skydd från solen.

För att skapa bästa möjliga väghållning och prestanda är RZ utrustad med DIRECT4, Lexus intelligenta fyrhjulsdrift. Systemet anpassar kontinuerligt greppet för alla fyra hjulen, och ger en smidig och responsiv körupplevelse.

Skräddarsy belysningen

Inne i kupén kan atmosfären anpassas efter ditt humör med hjälp av Mood Selector som låter dig skräddarsy belysningen med en palett på 64 olika färger. Kupén är också omsorgsfullt designad för att erbjuda största möjliga tystnad. Vindrutan är tillverkad av akustiskt glas, och dörrlister samt motorhuvens dubbla låssystem bidrar ytterligare till att minska påträngande ljud.

Som tekniken för energibesparing används infravärme i RZ för att komplettera klimatanläggningen och värma kupén snabbare och mer effektivt. Denna funktion använder infraröd strålning för att värma fasta objekt direkt framför elementen, vilket ger en känsla av en varm filt runt benen. Infravärmen minskar också belastningen på luftkonditioneringssystemet vilket gör att RZ sparar energi.

Slank design

Lexus RZ 450e är byggd på en dedikerad elbilsplattform och har utformats för att sticka ut bland sina konkurrenter med en slank och sportig design. Bakom ratten kommer du att märka att bilen är designad med föraren i fokus, med responsiv acceleration och inbromsning tack vara fyrhjulsdriften DIRECT4.

Förutom tekniska innovationer har Lexus RZ även utrustats med det omfattande säkerhetssystemet Lexus Safety System + inkl Proaktiv Körassistans. Lexus RZ är en elbil som tack vare sin tekniska mångfald levererar en enastående körupplevelse

– RZ har utvecklats med syftet att skapa en unik elbil som känns säker att åka i, behaglig att befinna sig i och är spännande att köra, säger Takashi Watanabe.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ 

 

Mer från Lexus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lexus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera